Да стегнем багажа за бебето – какво ни е необходимо

Да пътуваш с бебе не е като да вземеш раницата и да тръгнеш на почивка. Няма обаче нищо плашещо в идеята за ваканция с бебето стига да планираш всичко предварително. Именно подготовката е от ключово значение, за да се насладите на прекрасни и спокойни мигове цялото семейство заедно. Затова те съветвам поне седмица преди пътуването да направиш списък на задължителните принадлежности, за да избегнеш неприятни изненади. Често заради вълнението около ваканцията, а и покрай ежедневните занимания с детето, може да пропуснеш нещо важно в багажа на малкия пътешественик. Ще ти споделя какво има в моя списък с най-необходимите неща, за да осигуриш комфорт на децата, а и ти да се чувстваш спокойна във всяка една ситуация. Съветвам те да започнеш с принадлежностите, които са от първа необходимост за всяко едно пътуване, а след това да планираш останалата част от багажа. Всичко, разбира се, трябва да е съобразено с дестинацията, типа място, където ще отседнете, превозното средство, с което ще пътувате. Ще ти предложа и някои трикове за по-компактното подреждане на багажа, защото с деца на почивка понякога може да ти стори, че изнасяш цялата покъщнина.

Що се отнася до дрехите на бебето по-добре подготви за всеки ден по два комплекта. Вземи тениски, къси и дълги панталонки, за момиченцата може роклички и полички, потници, суитчър, яке. Ако си на море, задължително сложи два чифта бански, а ако ще правите разходки в планината, нагласи и по-плътни дрехи. Когато отивате на плаж, винаги носи резервен комплект дрехи, за да преоблечеш бебето, като се прибирате. Обувките са много важна част, като за морето ще ти трябват чехли или удобни сандали, а за планина непромокаеми обувки. Шапките, слънчевите очила и поне две плажните хавлии са задължителна част от багажа. Не забравяй да сложиш пижама и няколко чифта чорапи. В зависимост от мястото, където сте отседнали, може да се наложи да вземеш и одеалце.

Попитай какво предлага хотелът, за да може да си спестиш излишен багаж. Все повече хотели се ориентират към комфорта на най-малките си гости и се стремят максимално да облекчат родителите. За бебетата се предлагат кошари, столчета за хранене, храни и млека на популярни бебешки марки, като предварително се поинтересувай.

Помисли и какъв вариант за къпане на бебето да избереш. Едва ли ще разчиташ на ваната в хотелската стая. Затова може да приготвиш надуваема бебешка ваничка, която да  използваш и като мини басейн с морска вода на плажа под чадъра. Задължително вземи и бебешкият халат за баня. Като стана дума за басейн на плажа, не забравяй пояса и другите надуваеми играчки за вода, кофичките за пясъка, както и любими, но не много обемни играчки на бебето.

Сред задължителните принадлежности в багажа са обикновените памперси и водоустойчивите гащички  за плаж. Увери се, че вземаш достатъчно на брой, както и че са точният размер. Ако бебето използва и гърне, не го забравяй. В списъка със задължителни принадлежности може да добавиш и постелки за еднократна употреба, както и мокри кърпички, за да ти е удобно при смяната на памперси на плажа.

За да поддържаш хигиената на бебето ще са ти нужни козметичните продукти – шампоан, гел, лосион или олио. Не забравяй да вземеш и крем против подсичане, крем за лице, както и клечки за уши. Съветвам те да купиш козметичен комплект за пътуване с малки опаковки, които са леки и не заемат толкова много място в куфара.

Независимо от дестинацията в списъка със задължителните неща трябва да имаш слънцезащитни продукти както за тяло, така и за лице, тъй като бебешката кожа е изключително деликатна.

Кошчето или столчето за автомобила, както и количката са също сред основните вещи, които ще използвате. Ако количката е твърде обемна, може да вземеш сгъваема количка или пък слинга/ергономичната раница за пренасяне на бебето. Не забравяй също дъждобрана и чадърчето за слънце на количката. Бебефонът или камерата са сред важните вещи за почивката.

В зависимост от възрастта на бебето и на какво хранене е следва да прецениш какво количество и какъв вид храна да вземеш. Освен адаптираното мляко, бебешките пюрета и каши, трябва да приготвиш също шишета, купички и лъжички. Ако все още стерилизираш, в багажа трябва да сложиш и стерилизатора.  Приготви и достатъчно количество бутилирана вода, за да не се налага да използваш тази от чешмата.

Следващата стъпка е да подредиш багажа старателно, като ще ти е по-удобно принадлежностите на децата да са отделно от твоите и на съпруга ти. На дъното на куфарите и саковете сложи по-тежките вещи, както и по-дебелите дрехи, тъй като тях може и да не се наложи да ги вадиш. За да спестиш място, може да завиеш на рула тениските, а в ъглите да разпределиш част от памперсите. Най-отгоре може да сложиш леките и силно мачкащи се дрехи. Съветвам те играчките и храната да са в отделни чанти, за да може да се ориентираш по-лесно.

Ще ти е по-удобно, ако имаш и ръчен багаж по време на пътуването. В него задължително трябва да имаш дрешки за преобличане, памперси, мокри кърпи, салфетки, тънко одеялце, както и играчки или друг тип забавление. В зависимост от храненето на бебето под ръка трябва да бъдат адаптираното мляко или бебешките пюрета, и разбира се шише с вода.

След като подредиш и събереш всичко необходимо в куфара, е време да потегляте. Зареди се с положително настроение и помни, че времето, прекарано със семейството, е безценно.

Scroll to Top