Бременност и кърмене

Пред доста майки стоят множество въпроси, свързани с бременността и кърменето. „Имам бебенце, което кърмя успешно, но разбрах, че отново съм бременна. Трябва ли непременно да го отбия, за да нямам проблеми с бременността? А какви са рисковете, ако продължа да кърмя? Какво ще се случи, ако разредя кърменията? Гърдите ми ще станат ли по-чувствителни и болезнени? Какви промени да очаквам, ако продължа да го кърмя?“

Всички тези въпроси се въртят в главата на майките, които имат малки бебета, но съвсем скоро са разбрали, че отново са бременни. Притесненията ти са нормални, като ще се опитам да те подготвя за предизвикателствата, които те очакват, и да ти бъда максимално полезна с моя опит по темата.
Без значение дали бременността ти е била планирана или пък щастливата новина е неочаквана изненада и за теб, вероятно си разколебана какво решение за вземеш по отношение на кърменето. Макар че всяка бременност е различна, знаеш, че те очаква период с много промени и се чудиш дали ще се справиш. Няма причина при нормална бременност и добро здраве да не кърмиш. Затова не би трябвало да лишаваш по-голямото си дете от ценната кърма. В редки ситуации докторите препоръчват отбиване на кърмачето, за да се избегнат евентуални усложнения, но това се случва при рискова бременност с контракции и кървене.
Всъщност кърменето по време на бременност не се различава особено много от обичайното кърмене на дете. Дори вече ще се чувстваш по-уверена в ролята си на майка. Кърменето е естествен начин майките да снабдят бебетата си с нужните им хранителни вещества, които са необходими през първите месеци от живота. Според редица проучвания кърменето може също така да помогне на майките да се възстановят по-бързо от раждането. След раждане родилката губи около 5-6 килограма, а през следващите седмици се свалят още около 2 кг. вода. Ако пък кърмиш, от края на първия месец нататък сваляш до 1 кг. на месец, което означава, че за един пълен период на кърмене може да върнеш теглото си от преди бременността.
Не е случайно, че Американската академия по педиатрия, както и Световната здравна организация препоръчват, ако е възможно, изключително кърмене през първите шест месеца от живота на бебето.
Това дали ще продължиш да кърмиш или ще отбиеш детето, е личен избор, като при вземането на решението нека водещо е това как се чувстваш и физически, и психически.
Кърменето по време на бременност е напълно безопасно, а пълноценността на кърмата зависи от храненето на майката. За да не бъдат лишени кърмачето и бебето в утробата ти от хранителни вещества, от ключово значение е да се храниш пълноценно и здравословно. Адекватният прием на енергия и градивни вещества през целия период на бременност и кърмене ще намали риска от заболявания в по-късна възраст за детето. В менюто ти ежедневно трябва да присъстват храни, които са източници на белтъци – риба, яйца, бобови храни, месо, ядки. Трябва да си осигуриш достатъчен прием на плодове и зеленчуци, както и на храни, богати на калций, сред които са млякото и млечните продукти, като е желателно да избереш по-ниско маслените. Важно е да внимаваш и с количеството на храни, които имат силен вкус и миризма, сред които са лукът, чесънът, силните подправки, пикантните храни.
За количеството на кърмата, освен разнообразното хранене, е изключително важно да пиеш много течности, тъй като кърменето повишава нуждите от вода. Не бива да чакаш да ожаднееш, защото ако си жадна, това значи липса, която трябва да компенсираш. Препоръчително е да пиеш вода непосредствено преди и след кърмене. Трябва да внимаваш с кафето, някои видове чай, както и напитки с кофеин, защото те преминават в кърмата и може да предизвикат хиперактивност в бебето, което да доведе до по-трудното му заспиване. Алкохолът по време на кърмене е забранен.
Сред промените, които настъпват още през първия триместър на бременността, е, че гърдите ти стават чувствителни, а понякога и болезнени. Това обаче може да ти причини по-голям дискомфорт, когато е съчетано с кърмене. Хубавото е, че тази чувствителност може да отмине след известно време, а и има кремове, които облекчават неприятното усещане. Препоръчвам ти да опиташ да мажеш зърната си със студено пресован зехтин или кокосово масло. Някои кърмещи мами ограничат времето, което по-голямото дете прекарва на гърдата по време на бременността. Увеличаването на интервалите между кърменията също може да е от полза.
Трябва да знаеш, че кърмата по време на бременността постепенно изменя състава си. Количеството може рязко да намалее, а също и да промени вкуса си, като стане по-солена. Поради това е възможно е още в края на първия триместър да забележиш промени в поведението на кърмачето. Някои започват да отказват гърдата, други стават раздразнителни, докато сучат. Това всъщност е естествена реакция на организма на бременната, а причината е покачването на хормона прогестерон. Ако си решила да отбиеш детето, това е подходящият период. Някои кърмачета обаче започват да сучат по-усилено в опит да получат обичайното си количество кърма, а други започват захранване с твърда храна. Ако кърмиш бебе под 6 месеца, ще трябва внимателно да следиш как наддава, за да се прецени дали е необходимо дохранване с адаптирано мляко до раждането на новото бебе.
Когато си бременна и кърмиш дете, организмът ти действа на двойни обороти и увеличава многократно изискванията от нутриенти и енергия. Не е изключено да се изморяваш по-лесно, а също и да имаш недостиг на витамини, минерали и други елементи. Затова е важно да се храниш пълноценно и разнообразно. Това обаче в никакъв случай не означава, че ако кърмиш, ще лишиш бебето в утробата си от важни хранителни вещества. По препоръка на твоя доктор може да приемаш комбинирани витамини за бременни и кърмачки, за да си сигурна, че режимът ти е достатъчно балансиран и здравословен.
Появата на новия член в семейството със сигурност ще бъде колкото щастлив, толкова и тежък момент, но за кърменето е от изключително значение да бъдеш спокойна. Затова елиминирай всякакъв стрес, тревожност и се отдай изцяло на грижите на децата.
Възможно е и когато се роди новото бебе, по-голямото дете все още иска да суче, като това се нарича „кърмене в тандем“ и е доста често срещано. Някои майки предпочитат да кърмят децата поотделно – първо бебето, после по-голямото дете в различно време. Други избират да кърмят децата едновременно, което им спестява време. Опитай и прецени сама кое е по-удобно за теб.
В заключение бих ти казала, че ако се храниш балансирано и здравословно, почиваш си достатъчно и си спокойна, по всяка вероятност ще можеш успешно да се справиш с кърменето по време на бременност, а това да ти носи само позитивни емоции.

Scroll to Top