ДА ПРЕБОРИМ СЛЕДРОДИЛНАТА ДЕПРЕСИЯ част 2

Появата на бебе в семейството преобръща досегашното ни ежедневие и тогава емоциите се усещат като влакче в увеселителен парк. Но много майки се борят с нещо повече от просто временни спадове в настроението – следродилната депресия е често срещано, но в повечето случаи тихо страдание.

Миналата седмица видяхме, че тези симптоми могат да ни подскажат, че изпадаме в депресия или силна тревожност –

*Тъга;

*Загуба на интерес;

*Затруднена концентрация и намалена работоспособност;

*Чувство за вина или безполезност;

*Желание за изолация от семейството и приятелите;

*Раздразнителност;

*Загуба на апетит;

*Нарушения на съня.

Обикновено следродилната депресия не е опасна. Обаче е много стресираща за една майка и може да повлияе и на връзката ѝ с детето – особено ако ѝ е трудно да отговори на нуждите на детето си.Ако усетиш, че някои от тези симптоми се задържат известно време при теб, е важно да предприемеш мерки, преди да са се задълбочили.  Както вече отбелязахме, спортът и упражненията са едни от най-ефективните помощници при борбата с депресия. Редовното ходене също има положителен ефект. Разходката на чист въздух и на слънце е едно от най-лесните неща, които можеш да правиш с бебчето си. Излизането на разходка не коства нищо и можете да отидете, когато и където пожелаеш. Независимо дали ще идете в парка, или в супермаркета, ще се почувстваш много по-добре, когато усетиш малко разнообразие.

Социалните контакти са от изключително значение.

Среща с приятелка, например, ще има значителен положителен ефект върху настроението ти. Харесай си близка детска площадка, която да посетите. Дори бебчето ти все още да е твърде малко, за да си играе, със сигурност ще намериш нови познанства и родители, с които имате много общи теми.

 

Симптомите на следродилна депресия могат да бъдат облекчени чрез масаж, тъй като по време на терапията се намалява стресът, създава се връзка между терапевта и пациента, което води до освобождаването на окситоцин (наричан още хормон на доверието и обичта). От друга страна масажните масла обикновено са обогатени с капки етерични масла, а ароматерапията става все по-популярна у нас в последно време, тъй като има много полезни свойства при борбата със стрес.

Етеричното масло от лавандула, например, е едно от най-подходящите при депресия. Може да се използва само или в комбинация с други масла. С годините убедително се е доказало успокояващо средство.

Най-мощното от всички цитрусови етерични масла е това от лимон. То не само подобрява настроението, но и помага за премахване на мозъчната мъгла, която често съпътства симптомите на депресия.

Други етерични масла, които борят депресията и тревожността са маточина, портокал, мента, розмарин, кедрово дърво.

Още един добър начин да преборим черните мисли и депресията е воденето на дневник. В края на деня напиши поне пет неща, за които си благодарна днес. Неща, които те карат да се чувстваш добре и удовлетворена от себе си. Така ще насочиш мислите си в позитивна посока и нагледно ще видиш, че всъщност нещата не са толкова мрачни.

Дори само част от тези предложения да приложиш, ще усетиш благоприятния им ефект върху психиката ти.

Все пак твоето спокойствие е спокойствие и за детето ти!

Scroll to Top