ДА ПРЕБОРИМ СЛЕДРОДИЛНАТА ДЕПРЕСИЯ

Много майки още в първите няколко дни след раждането, заради съвкупността от следродилната умора и големите хормонални промени, изпитват силна тревожност, внезапни промени в настроението, плачат без причина, обиждат се лесно, нямат апетит и имат намалена концентрация. Всички тези симптоми са така нареченият  синдром „Baby blues“ – Тъга след раждане. Те се появяват при около 80% от майките и често са леки и отшумяват до две седмици без необходимо лечение. Но въпреки това, ако продължат за по-дълъг период от време, могат да се задълбочат и вече говорим за следродилна депресия.

 В този случай чувствата на тъга и безпокойство са много силни и могат да засегнат възможността на жената да се грижи за себе си, за бебето и за семейството. В това състояние изпадат около 15% от жените. Най-често започва от една седмица до един месец след раждането.

Ние ти предлагаме няколко техники, които ще ти помогнат да преминеш през този период.

На първо място – споделяй, не задържай тези емоции в себе си! Потърси ментор, който ще ти помогне да осъзнаеш  и да преминеш през това, което ти се случва. Не е нито страшно, нито притеснително. Понякога  въпреки цялото си желание да бъдат полезни и подкрепящи, близките ни не могат да ни дадат помощта, която ни е необходима. А добрият специалист ще направи диагностика на проблема, ще обясни първоизточника и възможните терапевтични цели, ще даде инструменти за справяне с тези симптоми. Терапията ще ти помогне да преосмислиш някои от начините си на мислене и поведение.

 

Дишай! 

Релаксиращото дишане и медитацията са чудесен инструмент за забавяне на „препускането“ на мисли в ума ни. Най-подходящото време за тези техники е сутрин, след като се събудим или вечер, точно преди заспиване. Ето как – седни с гръб към стената или легни по гръб, вдишай през носа, бавно и дълбоко. Постави едната ръка на корема и издишай през устата, като леко гълташ корема, след това вдишай през носа, като издуваш само корема и издишай бавно през устата. Издишването трябва да е по-бавно от вдишването. В комбинация с медитация, ще постигнеш така нужното ти спокойствие и ще успееш да намалиш стреса. За начинаещи в медитациите в Интернет има много записи и на български, и на английски език за водени медитации (guided meditation). В тях те насочват какво да мислиш, правиш (и да не правиш), къде да насочваш съзнанието си и т.н. 

Нещо, което гарантирано повдига тонуса и настроението са тренировките. Ще го усетиш още в момента, в който облечеш спортния екип. И дори не е необходимо да търсиш зала или някой, на когото да повериш бебчето.  

Програмата Фит Мама и Фит Бебе“. (https://shop.fitmama.bg/produkt/programa-fit-mama-fit-baby/) е специално разработена за майки с бебчета и има за цел да внесе разнообразие и свежест в ежедневието ти, да ти помогне да влезеш отново във форма и то в най-хубавата компания – тази на твоето бебе. 

В помощ за подсилване на организма могат да бъдат и пластирите, като тези на DoctoreM, при които активното вещество се приема директно в капилярите чрез преминаването му през кожата. При депресивни състояния полезни могат да бъдат добавки и минерали от типа на омега-3 (https://shop.fitmama.bg/produkt/plastir-omega-plus/) и магнезий (https://shop.fitmama.bg/produkt/plastir-epifiz-plus/), които благоприятно повлияват стреса, тревожността, депресията и паник атаките.

Дали ще са всички тези изброени техники, или само една от тях, най-важно е да отделяш, макар и малко, време само за себе си и да правиш това, което ти носи вътрешен мир, спокойствие и ще ти помогне да преодолееш тревожността и депресията си. 

Scroll to Top