Хистаминова непоносимост и справянето с нея

Хистаминова непоносимост и справянето с нея

Хранителните непоносимости са сравнително редки, но силно влошават качеството на живот на засегнатите и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. При тях организмът не отделя достатъчно храносмилателни ензими за преработка на едно или няколко хранителни вещества. Те се натрупват в червата, гният, проникват в кръвта. Отделяните газове и токсични вещества затормозяват храносмилателния тракт. Увреждат се тънките черва, влошава се усвояването на други хранителни вещества. Възниква недоимък на някои нутриенти, а той е база за различни болести.

Веществата, за които най-често не достигат ферменти, са хистамин, глутен, фруктоза и лактоза.

Хранителна непоносимост и алергии към храните

Двете състояния често се бъркат. Основната разлика е, че непоносимостта се провокира от недостиг на ферменти, а алергията – от свръхреакция на имунната система. Освен това алергичният отговор е светкавичен, а симптомите при хранителна нетолерантност се проявяват от няколко часа до няколко дни. Силата на реакцията при алергия не зависи от количеството на погълнатото вещество – достатъчни са дори следи от него. При хранителната непоносимост реакцията зависи от количеството приета храна.

Хранителните алергии са най-разпространени в ранна детска възраст и постепенно се израстват. От тях в Европа страдат приблизително 4 на 100 човека, от интолеранс – средно 25 на сто.

Непоносимост към хистамина

Хистаминът е хормон, който се включва в мозъчната дейност, в температурното равновесие и хормоналния баланс, намесва се в редуването на ритмите на будуване и сън, в сексуалността и храносмилането, в работата на сърдечносъдовата система. Хормонът е най-познат като участник в алергичните реакции. Отговорен за разграждането му е ензимът ДАО (диаминоксидаза).

Хистамин се съдържа в твърде много храни. Някои от тях имат свойството да карат клетките, в които той се съхранява, да го освобождават. Те се наричат либератори и допринасят за рязко влошаване на състоянието на страдащия от хистаминова непоносимост.

Симптоми при хистаминова непоносимост

Те са много и силно варират не само от човек до човек, но и при един пациент в зависимост от това, с какво се е хранил, колко е приел, колко диаминоксидаза отделя и отделя ли въобще. Жените са по-предразположени към този тип интолеранс в сравнение с мъжете. Най-чести симптоми са:

  • газове, разстроен стомах, болки;
  • главоболие и мигрена;
  • хрема, астма;
  • лесна уморяемост, замайване;
  • аритмии, ниско кръвно налягане;
  • болезнена менструация;
  • обриви и др.

Как се живее с хистаминова нетолерантност

Симптомите на хистаминовия интолеранс напомнят симптомите на множество други заболявания и той се диагностицира трудно. Среща се само при около 3% от европейците и лекарите рядко мислят за него. Ако кожният тест за алергия е отрицателен, вероятно страдате от нетолерантност. Основните диагностични методи са два – изследване на нивата на ДАО (диаминоксидаза) или популярната елиминационна диета.

Изключете подозираните храни за три-четири седмици, след което започнете да ги въвеждате постепенно една след друга. Записвайте кога какво и колко приемате, как се чувствате до няколко дни след това. Така ще разберете дали имате непоносимост към някои от тях и към кои точно.

Окончателно излекуване е невъзможно. При доказан недостиг на ДАО (диаминоксидаза), или трябва да приемате допълнително ензим, предписан от лекаря ви, или да се откажете от всички храни, съдържащи хистамин. Това е много трудно, защото в почти всичко, което обичате, има хистамин – в пушените и консервирани риби и меса, в деликатесите, ферментиралите храни (и всякакви сирена), в шоколада, виното, зеленчуците и плодовете, хляба и хлебните изделия с мая и т. н.

Имате нужда от помощ? Свържете се с мен, имам личен опит с непоносимостите.

Scroll to Top