Хранителна непоносимост към лактозата

Хранителна непоносимост към лактозата

Понякога се чувствате зле, изпитвате тежест в стомаха, коремът ви се подува, имате газове, спазми, разстройство. Лекарят ви не открива причина. Кръвните ви изследвания са наред. Може би страдате от лактозна непоносимост?

Какво е лактозна непоносимост и колко е разпространена

Това е, когато организмът ви не произвежда достатъчно лактаза – ензимът, който разгражда млечната захар. Макар че първата храна на бебето е майчината кърма, с увеличаването на възрастта секрецията на лактазата намалява. Неразградената млечна захар се натрупва в дебелото черво, където гние, отделя токсини и газове, причинява дискомфорт и по-сериозни неразположения. Важно е да се отбележи, че лактозната непоносимост няма нищо общо с алергията към млякото.  

В региони, в които млякото и млечните никога не са били основна храна, при възрастните този фермент липсва по правило. В общностите, които са разчитали на млякото за изхранването си, не го произвеждат около 5% от населението (Северна Европа). У нас различни източници посочват различни данни. Смята се, че проявена непоносимост към лактозата имат между 10 и 30% от българите, но около 60-70% от нас носят гени, които правят този интолеранс потенциално възможен.

Защо лактозната непоносимост се диагностицира трудно

Напълно реално е да имате лактозна нетолерантност и да не знаете това. Дължи се поне на две причини:

  • симптомите се проявяват от няколко часа до няколко дни след консумацията на млечни продукти. Те са характерни за множество стомашно-чревни заболявания и рядко някой – дори лекарите – се сещат за лактозен интолеранс;
  • всички произвеждаме различно количество лактаза. Така едни не успяват да разградят нито залък млечни, а други усещат дискомфорт, само ако прекалят.

Симптоми при лактозна нетолерантност

Най-типични са оплакванията от:

  • газове и подуване на корема;
  • спазми и разстройство или запек;
  • киселини и гастрит,
  • обриви и др.

При най-тежките случаи токсините от разлагащата се в дебелото черво лактоза могат да дадат отражение буквално върху всички жизнени системи и да засегнат дишането, нервите, хормоналния баланс, костите, репродуктивните органи.

Как да разберете дали имате проблем с млечната захар

Има различни диагностични тестове, но можете и сами доста ясно да определите, дали млечните продукти ви понасят, или са в основата на вашите постоянни стомашно-чревни проблеми и други неизяснени оплаквания.

Става дума за така наречения елиминационен подход. Спрете за минимум месец приема на всякакви млечни продукти. После започнете отново да ги въвеждате в менюто си – един по един през няколко дни. Записвайте стриктно кога какво приемате, в какво количество, изпитвате ли някакви смущения в следващите дни – поне три. Така ще разберете дали проблемите ви идват наистина от млечната захар, или имат друг произход.

Хранене при интолеранс към лактозата

Недостигът на лактаза може да бъде компенсиран с прием на допълнителен ензим. Но най-сигурният начин да държите здравето си под контрол, е да изключите млечните продукти от менюто си.

Разбира се, ако при вас непоносимостта е слабо изразена, вие може от време на време да си похапвате от тях. Имайте предвид, че в не всички млечни концентрацията на лактоза е еднаква. Най-голяма е тя в прясното мляко и най-ниска – в маслото. Някъде по средата са дълго зреещите сирена като пармезана, после – киселото мляко и кефирът. Единственият начин да разберете можете ли да си позволявате по малко сирене, кашкавал, кисело мляко и прясно, е като пробвате.

Когато ви се налага да изхвърлите тотално млечната захар от менюто си, не забравяйте, че под различна форма тя се добавя в множество преработени храни – дори месни и зеленчукови. Следете внимателно етикетите.

Обадете ни се и ще обсъдим заедно хранителната ви програма при лактозна непоносимост.

Scroll to Top