Магията на подправките

В своята книга “Лечебните подправки”, индийският лекар Бхарат Б. Агарвал, описва как ежедневното използване на определени лечебни подправки може значително да подобри качеството ни на живот и здраве. Той е посветил живота и кариерата си да прави научни изследвания, свързани с подправките като начин за лечение на хронични заболявания. Откъс от книгата му изглежда така:
“…Днес са завършени десетки човешки проучвания върху куркумина (куркума) и още много други са в ход. Изследванията показват, че куркуминът може да помогне за лечение на редица здравословни проблеми, включително болест на сърцето, болест на Алцхаймер, артрит, проблеми с простатата, възпалително заболяване на червата…”

Подправките се крият в сърцевината на кухнята и са наше тайно оръжие, което ако знаем как да използваме, бихме били много по-здрави и балансирани. Според древните принципи на Аюрведа, ако всекидневно употребяваме подправки, ще настъпи трайна промяна във вкусовите ни предпочитания и от там изключителна трансформация в характера ни. Голяма част от подправките имат загряващо или охлаждащо противовъзпалително действие, газогонно такова и като цяло използването им е едно изкуство.

Нека ви запознаем по-точно кои подправки можете да ползвате всеки ден и защо те са полезни за нашия организъм.

 

Куркума

Куркумата е това нещо, което придава жълт цвят на обикновената горчица, масло и сирене. Мнозина твърдят, че тази ярка оранжево-жълта подправка осигурява облекчение на болката, колкото или дори повече от лекарства като ибупрофен. Както вече споменахме по-горе, има изследвания които доказват ползата от куркумата за хората с болест на Алцхаймер, артрит и рак.

Освен невероятно мощен антиоксидант, куркумата съдържа противовъзпалителни и антибактериални свойства, като помага бързото смилане на мазнините. Подправките могат да се добавят към различни храни, включително меса и салати, което прави по-лесно консумирането им. Къри и много други сосове могат да бъдат страхотна база за употребата на куркума.

 

Джинджифил

Това което знаем за джинджифила е, че неговия корен е по-полезен от самото растение. Именно него ползваме като подправка. Това подземно стъбло е отлично за лечение на разстроен стомах, газове и подуване на корема, болки в гърлото и настинки (тонизира и помага на секретите да излязат) помага и на други състояния като артрит и болест на движението.

Пикантната билка, която се използва както в сладки, така и в солени ястия, може да бъде нарязана, настъргана, захаросана или изядена като бонбон. Джинджифилът е основна съставка в много печени ястия в азиатската кухня и може да се консумира и като чай, който може да помогне за облекчаване на разстроен стомах.

 

Канела

Канелата произлиза от кората на тропическото вечнозелено дърво и има една от най-високите антиоксидантни стойности от всички подправки. Тя е показала, че намалява възпалението, понижава кръвната захар и нивата на триглицеридите в кръвта, облекчава гаденето и повишава чувствителността към инсулина като средство за изгаряне на мазнините. Също така е добър източник на манган, желязо и калций.

Докато канелата е невероятно здравословна и питателна подправка, често е трудно да се открои от най-честата й употреба в: кафе, бисквити, кифли и десерти. Но съществуват по-здравословни начини да се възползвате от предимствата на тази магическа подправка: изсипете я върху овесена каша, кисело мляко или извара, разбъркайте я във фъстъчено масло или протеинови шейкове и поръсете с нея сладки картофи или моркови. Канелата също така убива бактерии, така че следващия път, когато се порежете, можете действително да поръсите раната с тази подправка.

 

Риган

Ригана е миризмата която усещате когато вкусно си похапвате пица. Тази подправка има антивирусни, антибактериални, противоракови, антиоксидантни и антибиотични свойства, за това аз бих казала, че има магическа сила. Неговите масла и листа се използват за медицински лечения на кашлица, треска, задръствания, болки в тялото и други заболявания. Използвайте го като подправка в ястия, пици и доматени сосове. Когато е възможно, слагайте пресни листа от риган, за да подобрят вкуса на вашите салати и супи.

 

Босилек

Популярна билка, използвана за сезонни сосове, супи, салати и тестени ястия. Известно е, че босилекът има изключително мощни антиоксидантни свойства, които могат да защитят организма от преждевременно стареене, често срещани кожни проблеми и някои видове рак. Билката съдържа растителни пигменти, които предпазват клетъчните си структури от увреждане с кислород и радиация и могат да се прилагат върху рани, за да се предотврати бактериална инфекция.

Босилека е лесно допълнение към всяка диета. Нарежете няколко листа пресен босилек в любимото си ястие за нов свеж вкус или използвайте цели листа и резени от домати, за да направите ароматна салата или по-точно салата „Капрезе“, която най-вероятно е любима на много от вас.

 

Кимион

Семената от кимион са жълто-кафяви, с плоска и правоъгълна форма. Те се използват като подправка поради отличителния си аромат и вкус. Когато кимионът се прибавя към храната, той създава топъл и земен аромат, което го прави основен в някои месни ястия, сосове, супи и някои ястия с чили.

Семената на кимиона се използват не само за придаване на отличителен и пикантен вкус, но се използват още и за медицински цели. В санскрит (древен индоарийски език ) кимионът е известен като Джира, което означава „това, което помага за храносмилането“ и е една от най-споменатите билки в Библията. Също така понижава високите нива на кръвната захар, при диабет е задължителен, има антибиотично действие и голяма полза при заздравяване на рани (външно)

 

Кориандър

Кориандъра е основна подправка в Индия, използва се не само за готвене, но и за множество здравни цели. Помага при правилна секреция на ензимите и храносмилателните соли в стомаха, стимулира храносмилането и предотвратява метеоризма (газове в червата). Той е добър източник на диетични фибри, полезен е при запек и болки в стомаха. Той също има добро влияние при кашлица, премахва лошата миризма в устата и е отличен антисептик.

 

Сминдух (чимен)

Сминдухът познат още като чимен е зеленолистно растение от семейство бобови. Широко разпространен е в Европа, Азия и Африка, използва се заради неговата хранителна и ароматна стойност. Векове наред сминдух се използва в традиционните лечебни средства в Африка и Азия за облекчаване на родилни болки, проблеми при храносмилането и лечение на кожни заболявания като цирей, екзема или друг вид кожно заболяване.

Това също е една от основните подправки в индийската кухня, използва се и в прясно и в изсушено състояние.  Също така е една от основните съставки в Аюрведическата медицина, която и до ден днешен се прилага и практикува.

Днес най-често се приема от диабетици и от хора, които се борят да поддържат нормални нива на мазнините в кръвта си. Не се препоръчва при бременни жени, но много подобрява лактацията при кърмещи майки, стимулира храносмилането и има противовъзпалително действие при артрит.

Много от здравословните ползи от сминдух се дължат на неговите сапонини, съединения, които помагат за предпазване от рак и понижаване на холестерола, захарта и мазнините в кръвта. Сапунините също могат да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци и бъбречни камъни.

И така приключва нашата обиколка из света на подправките. Естествено това съвсем не са всички подправки, които имат полза за нашето здраве, но са едни от основните, най-разпространени и лесно може да се сдобием с тях. Бъдете смели в кухнята и гответе с голям набор от подправки, хората са ги използвали в храната си от дълбока древност. Eкспериментирайте, четете коя подправка е подходяща за вас и бъдете едни малки химици в кухнята. Тези сухи семена, треви и корени, освен че придават неустоими вкусове на храната ни, могат да добавят и години към живота ни.

Специални благодарности на Юрий Ковачев, при който завърших кулинарен курс за методи и техники на приготвяне на храната според принципите на Аюрведа!

 


АВТОР НА СТАТИЯТА

 Здравейте, скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получавате информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само, че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-положителна насока. Именно заради това е създаден този сайт- да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот!

 

Scroll to Top