Непоносимост към фруктозата – особености

Вероятно смятате плодовете за най-полезната и вкусна храна. Дори може би в съгласие с препоръките на лекари и диетолози ги похапвате по няколко пъти на ден. Ако обаче често страдате от подут корем и газове, ако имате стомашни оплаквания, дали точно плодовете не са причината. Може би попадате в онези 30 – 40% от хората, които имат проблеми с плодовата захар.

Защо организмът реагира зле спрямо фруктозата 

Преди проблемното усвояване на този монозахарид от различните пациенти се обобщавало просто като хранителна непоносимост към фруктозата. В момента се прави ясно разграничение между:

Фруктозна наследствена непоносимост

Това е генетичен проблем, при който активността на ензима за усвояване на фруктозата, е много слаба. Състоянието се проявява още в бебешка възраст, щом детето започне да се захранва с плодови пюрета и сокове. Неразграденото вещество се натрупва в бъбреците и черния дроб. Причинява тежки усложнения, понякога фатални. Проблемът засяга един на 20 000 – 30 000 човека.

Фруктозна малабсорбция

Фруктозата не се разгражда в тънките черва. Тя се абсорбира през стените им и достига до черния дроб, който се заема с нея. Когато поради някакви причини транспортирането ѝ през чревните стени е затруднено, отива директно в дебелото черво. Там започват гнилостни и ферментационни процеси, отделяне на токсични вещества и газове, стомашно-чревни проблеми. 

По какво ще познаете малабсорбцията на фруктозата

Както и при другите хранителни непоносимости, проблемният транспорт на фруктозата предизвиква симптоми, които лесно се бъркат с тези, на много други стомашно-чревни заболявания:

  • болки в коремната област;
  • газове и подуване, колики;
  • гадене и повръщане;
  • диария и т. н.

Когато фруктозната малабсорбция е по-изявена, тя причинява и други оплаквания, които рядко се свързват със стомашно-чревния тракт. Нарушава се сънят, повява се нервност, лошо настроение и депресивни състояния, сърдечно съдови проблеми и др. Те се дължат на свързването на неусвоената фруктоза с триптофана и последващото потискане на производството на мелатонин, серотонин, витамини от група В. Влошава се също усвояването на други важни хранителни вещества като желязото.

Диагностициране на малабсорбцията

За диагностициране на фруктозната малабсорбция се прави дихателен тест. Измерват се нивата на водорода в издишвания въздух. Понеже този газ е един от продуктите на разлагането на фруктозата в дебелото черво, повишените му нива се приемат за достатъчно сериозен знак за болестта.

Както при другите хранителни непоносимости за диагностика се използва и елиминационната диета.

Лечение

Въпреки че се разработват различни препарати, най-сигурният начин за лечение е изключването на всички храни, съдържащи плодова захар. Смята се, че според степента на малабсорбция, от 2 до 6 седмици без прием на фруктоза са достатъчни, за да се почувствате добре. Има и мнения, че след като стомашно-чревният тракт се успокои, можете да пробвате да приемате до около 15 – 20 грама дневно натурална плодова захар – от пресни плодове.

Всъщност това общо взето е и нормалният капацитет (16 – 24 г дневно) на организма. Отчита се, че само за две-три десетилетия диетата ни е станала толкова претоварена с фруктоза, че сега тялото ни е принудено да се справя с почти 4 пъти по-големи количества на ден – до около 50 – 80 г. Това създава проблем не само на червата, но и на черния дроб, който я разгражда.

Глюкозо-фруктозният сироп, произвеждан от царевица, вече е обичайна съставка на съвсем необичайни храни като месни продукти и зеленчукови консерви. Той е буквално навсякъде и затова спазването на безфруктозна диета е доста трудно начинание. Ако все пак ви се налага да изключите плодовата захар от менюто си, свържете се с нас! Ние ще ви консултираме.                                                                                                                                                                                                                                        

Scroll to Top