Защо резултатната диета при един не действа при друг

при кой действа резултатната диета

Имате килограми в повече. Не харесвате наедрялата си талия и изпробвате всяка диета, която уж помогнала на някого да отслабне. Понякога дори познавате щастливката, която вече се побира в по-малък номер дрехи. Но при вас диетата не проработва. Или пък сваляте няколко килограма, колкото да изживеете разочарованието скоро да ги наваксате.

Защо диетата, която работи при един, не работи при друг

Принципно, ограничителните диети трудно водят до очакваните резултати, защото намаляването на храната се приема от организма като заплаха от глад. Той забавя метаболизма и прави всичко възможно да запази всяка калория – независимо от вашите желания. Освен това, колкото по-дълго сте били с едни килограми, толкова по-трудно е да ги намалите, защото за тялото ви те вече представляват равновесно положение, а то винаги се стреми да поддържа равновесие.

И все пак – защо диетите работят при едни, а при други – не? Защото всички сме много различни. Освен от наследствената си определеност и телесния тип, ние сме зависими от пола и възрастта си, от здравословното си състояние, от особеностите на обмяната на веществата, от физическата активност и натоварвания, от здравето на ендокринната система и т. н.

Така ако сте жена, около 40те, с изявен хормонален дисбаланс, работеща на бюро в офис, със слаба или никаква физическа активност, повечето от роднините ви са пълни и като телесен тип сте ендоморф, на каквато и диета да се подложите, ще отслабнете доста по-трудно от по-млада дама с динамична професия, която обича да танцува, има стройни родители и е ектоморф или мезоморф като телесен тип. Всъщност – младата дама най-вероятно няма да има нужда от диета.

Диетата е по-успешна в съчетание с физическа активност

Колкото повече намалявате приема на калории, толкова повече се забавя метаболизмът и се отдалечава отслабването. При една силно рестриктивна диета, която ограничава калорийния прием наполовина и повече, в края на краищата организмът ще бъде принуден да започне да гори мастни запаси. Но това означава и сериозен недостиг на хранителни вещества, което пък води към дефицити и болестни състояния. При връщане към нормалното хранене теглото бързо се възстановява.

Можете да ускорите обмяната на веществата ако увеличите рязко енергийния разход. Това се случва, когато мускулите ви извършват някаква работа – тренировки, танци, физическа работа и т. н. Затова резултатната индивидуална програма за влизане във форма винаги е съчетание между оптимален хранителен режим и физическо натоварване за достатъчно дълъг период от време.

Да не забравяме, че добра форма не значи непременно по-ниско тегло. За да изглеждате добре е нужно да сте стегнати. Стегнатата фигура е следствие на развитите, тренирани мускули, а мускулите тежат повече от мастната тъкан. Затова, когато започнете сериозна работа за постигане на по-добра форма, не се вторачвайте много в кантара и се доверявайте повече на сантиметъра. Щом обиколките намаляват,  значи напредвате.

Ако вече сте отчаяни от диети, глад и чудотворни хапчета, премислете – може би просто подхождате грешно към проблема и имате нужда от помощ.

Точно в това виждаме ние от https://www.fitmama.bg своята  мисия – да ви помогнем да върнете своята форма с ефективни и сигурни методи. Свържете се с нас при нужда

Scroll to Top