Мечтаната коремна преса – О, да!

Мога ли да имам плосък корем? Това може би е въпросът който най-често си задаваме, когато става въпрос за загубата на телесни мазнини. Мнозина от нас вероятно са направили безброй упражнения, за да получат плоски коремчета, но накрая сме видели много малък резултат. Трудно е да се повярва, че една част от тялото може да причини толкова много страдание на много от нас, но просто не винаги можем да контролираме как тялото ни ще реагира на дадени упражнения и диета.

Голяма част от чувството на неудовлетвореност, се дължи на погрешна информация и нереалистични очаквания. Въпреки усилената работа на професионалните треньори, хората все още се придържат към остарели идеи за правилния начин да работят с корема си и да получат така желаните „плочки“.

За това ние решихме да ви спестим малко време като ви запознаем с най-широкоразпространените митове относно коремната преса.

Мит № 1  Правенето на коремни преси или други коремни упражнения ще изгори калории точно в тази област

Да, много хора си мислят, че когато тренират определена зона те горят калории само в тази зона. Но това съвсем не е така!

Докато упражняването на мускулите може да увеличи издръжливостта или силата, то няма да изгори мазнините в тази област. Причината за това е, че организма черпи енергия от цялото тяло докато се упражнява, а не само от областта върху която работите.

Единственият начин да изгорите мазнините от корема е да намалите общата телесна мазнина, като създадете калориен дефицит. Най-здравословният начин да направите това е с последователни упражнения – най-вече трябва редовно да правите кардио тренировка както и да започнете един здравословен, нискокалоричен режим, който е желателно да бъде изготвен от професионалист, защото той трябва да е съобразен с вашето здравословно състояние и крайна цел.

 

Мит № 2: Коремните мускули са различни от другите мускули на тялото

Тренирате ли коремните си мускули по различен начин от другите мускули в тялото си? Тоест правите ли коремни преси или друг вид коремни упражнения всеки ден? Ако е така, не сте сами. Твърде често хората работят върху корема си всеки ден без почивка, надявайки се да изгорят мазнините в тази област като наблягат именно на нея.

Въпреки това, коремните мускули са точно като всеки друг мускул в тялото ви, така че трябва да ги тренирате по същия начин, по който бихте тренирали, например, бицепса или гърдите си. Това означава, че е нормално да правите силова тренировка 2-3 пъти седмично, с почивка между тях и е препоръчително упражненията да са разнообразни за да обхващат всички зони на корема ви.

 

Мит № 3: Трябва да правите много повторения, за да ви се появят плочки

Повечето от нас вероятно са направили (може би някои хора все още правят) стотици коремни преси и други коремни упражнения, мислейки, че това е най-добрият начин да постигнат целта си. Както вече споменахме, коремните мускули са като всички останали мускули в тялото. И тук истината се крие в качеството, а не в количеството. Тоест за да увеличите силата си в коремната област, трябва да следвате същите принципи, които прилагате когато работите върху друга маса мускули.

Това означава, че не трябва да претоварвате мускулите си. Причината, поради която изпитваме нужда от толкова много повторения е, че ние не изпитваме кой знае какво затруднение когато правим коремни преси, например. Това обикновено е така поради неправилната форма, която заемаме. Ако трябва да направите 50 или повече коремни преси, преди да се почувствате уморени, забавете темпото и се съсредоточете върху техниката си на изпълнение и правилната позиция на тялото. Неща които ще разясним по-надолу в статията, затова продължавайте да четете.

 

Мит № 4: Нуждаете се от специално оборудване

Почти няма човек, който да не е гледал някои от онези реклами, в които ви обещават плосък корем за 7 дни, само ако си купите техния продукт. Чрез използването на някакъв вид стол, колело или вибриращ колан, мастната тъкан просто ще се стопи, ей така без никакви усилия? Да ама не! Моделите в тези реклами със сигурност изглеждат добре, но те определено не са получили плоския си корем благодарение на продукта който рекламират.

Първото правило за тези колани и тем подобни неща е, че ако звучи прекалено добре за да е истина, то вероятно е така. Второто правило е, че хората, които продават това оборудване, не се интересуват, дали вие наистина ще получите плоски коремчета, те просто искат да вземат парите ви!

Най-накрая и най-важно е че, нямате нужда от специално оборудване, за да тренирате коремните мускули. Можете да правите различни упражнения само с тежестта на тялото си или нещото което може да си вземете и ще ви бъде от полза е топка за упражнения, която по принцип е много по-евтина от джаджите, които рекламират.

 

Защо трупаме мазнини предимно в областта на корема и талията

Разказахме ви кои са най-често срещаните грешки когато става въпрос за извайването на коремните мускули и понеже много хора пълнеят предимно в тази област искаме да разясним защо това е така.

Много фактори могат да допринесат за качването на килограми точно в тази област. Основните причина са: когато станем на средна възраст, след бременност или когато ядем и пием твърде много. Не случайно е възникнал израза „бирено коремче“.

Една от най-честите причини за натрупването на мазнини в коремната област е честото преяждане и заседналия начин на живот. Истината е, че с течение на времето се движим все по-малко и по-малко. Прекарваме по-малко време в ходене, изкачване на стълби и се упражняваме все по-рядко, а някои пък изобщо. В такъв случай приемаме повече калории, отколкото изгаряме и така енергийният дисбаланс води до увеличаване на теглото. Но има и други причини за появата на коремните мазнини.

С напредването на възрастта нашия метаболизмът започва да работи по-бавно и общата телесна мазнина постепенно се увеличава. Попринцип жените са склонни да трупат по-висок процент мазнини от мъжете. Също така разпределението на телесните мазнини се променя по време на менопауза, за това дамите които са навлезли в този период да не се притесняват, ако трупат повече мазнини само в определени зони.

Наследствеността също може да бъде фактор. Може да сте генетично предразположени да наддавате в корема повече, отколкото в други части на тялото си. Хормоните и хормоналните промени, както и стресът, също могат да допринесат за натрупването на мазнини точно в тази област.

 

Сега нека поговорим за това как правилно да правите коремни преси. Това наистина е от огромно значение , защото ако едно упражнение не се прави както трябва, то не само няма да видите резултат, но и може да се нараните.

Ето основните стъпки които да следвате :

Стъпка 1

Намерете пространство или преместете мебелите, за да имате достатъчно място, за да извършвате упражнението. Поставете постелка за гимнастика (ако имате такава) на пода, за да не наранявате гърба си. Като алтернатива на постелката може да сгънете голямо одеяло и да оформите подплатена повърхност.

Стъпка 2

Легнете на гърба си като коленете са сгънати, а стъпалата прилепват плътно на пода. Нека да има леко разстояние между краката, тоест не ги дръжте плътно един до друг.

Стъпка 3

Поставете ръцете на главата си, така че палците да са зад ухото. Дръжте лактите си настрани от лицето през цялото упражнение.

Стъпка 4

Главата трябва да гледа напред, добре е да има няколко сантиметра пространство между брадичката и гърдите.

Стъпка 5

Започнете упражнението като започнете да повдигате последователно главата, шията и раменете от пода.

Стъпка 6

Постойте за 3-4 секунди докато тялото е в горната позиция и след това бавно спускайте надолу. Цялата тежест трябва да се усеща в коремните мускули, ако усещате натоварване в гърба или врата значи не извършвате упражнението както трябва.

Важно!

Не си помагайте с ръце, като например да дърпате главата си с тях. Също така дишайте правилно. Когато се надигате – вдишайте, а когато започнете да се спускате- издишайте! Правете упражнението бавно, няма нужда да бързате. Ако се чудите колко повторения да направите, ние ви предлагаме следното: три повторения по 8-12 пъти, са достатъчни за начинаещи. Естествено ако сте по-напреднали и спортувате редовно, може да увеличите броя.

Заключение

Да, за извайването на плосък корем с „плочки“ се изискват усилия и постоянство, но това не означава, че е нещо невъзможно за постигане. Ако сте заредени с достатъчно мотивация и търпение, накрая ще видите, че си е заслужавало. Както повечето неща в живота !

 

 

Scroll to Top