За мен

Кой стои зад името FIT MAMA?

Казвам се Анита Маркова и съм майка на три прекрасни деца, и основател на проекта „FIT MAMA“ – Проект за здравословен и балансиран начин на живот във всеки период от живота ни.
Но нека се върна малко по-назад във времето…
Бях тъжно дете. Нямах приятели, всички ми се подиграваха, исках да избягам. Имах много мечти, в които никой не повярва и не получих шанса да опитам поне в една.

Бях много находчиво дете с големи амбиции и малко вяра в себе си.

На 14 години исках да тренирам професионално лека атлетика и ходех сама със спортистите да тичам. Нямах подкрепа   и често чувах – “Стига си ходила да бягаш, ти не можеш да ходиш, а искаш да тичаш.”
След известно време исках да изучавам английски език, защото виждах деца, чиито родители много настояваха да знаят език. Но и тук срещнах съпротива.
След седми клас ме приеха в математическа гимназия, но учих в близкия електро-техникум да поправям телевизори.
В осми клас исках да пея професионално и да уча музика индивидуално с вокален педагок, но нямахме достатъчно пари. Записаха ме в хор, защото таксата беше ниска.
Бяхме сами, без подкрепа от роднини, но никога не сме били бедни.

Аз бях просто “Анита” – дете “без душа”, но един изпълнителен ратай.

Когато завършвах техникума с пълно отличие, родителите ми се разделиха официално след двадесет годишен брак. И това не ме сломи напълно. Временато бяха трудни. Исках да уча актьорско майсторство.
Знаете репликата „Актьор къща не храни, откажи се”.
Това беше последният път, в който бяха порязани крилете ми.
Исках да избягам – това и направих.
Влязох в икономически университет в София, за да си тръгна. Това не беше призванието ми. Самотата и борбата със света бяха ужасни. Работех през нощта, за да си плащам таксите.
В този период разбрах, че страдам от много хранителни непоносимости, имах периоди, в които не можех да ям почти нищо. Прекъснах университета. Търсех изход и не го намирах.  От толкова глад и незнание какво мога да ям и какво не, се разболях – да, разболях се! Болест, от която трудно се измъкваш сам.

Булимия! Две години ми отне от живота. Две мъчителни години – отново сама!

Бях модел, танцувах в балет, работех в среда, в която бях еталон за красота. Чувствах се длъжна да изглеждам перфектна. През целия си живот съм спортувала – макар и непрофесионално. В този период от живота ми започнах доста често да прекалявам с храната, да повръщам, а след това тренирах по три часа, за да “изгоря” изяденото.
Животът ми беше ад! Изглеждах брилянтно, а умирах всеки ден.
Преяждах – плачех и повръщах – тренирах – ПРЕЯЖДАХ…и пак…и пак…

Борбата със себе си е най-тежката война!

Преминах през множество соколечения, различни хранителни режими, всичко тествах и експериментирах върху себе си, и се справих!
Само-излекувах се от всички хранителни непоносимости – в това число глутенова, лактозна, хистаминова и непоносимост към фруктоза. Силата на характера, волята на ума и вярата в сърцето ми ме отведоха на най-правилните пътища! Макар да беше труден и мъчителен пътят ми, аз не спирах да търся пътя.
Животът, в този период ме срещна и с Любовта в лицето на мъжа до мен. С негова помощ и моите натрупани знания, преодоляхме всичко.
Забременях и това затвърди края на миналото ни.
През бременността си започнах да търся какво е моето призвание и кое е нещото, което ще ме прави истински щастлива. Така се роди и идеята за “FIT MAMA” – да мотивирам и помогна на много хора по света да се усмихнат, дори да са сами, да се хранят балансирано, за да са здрави и да тренират умерено, за да са щастливи! Усвоих максимално времето, в което бях в майчинство и се грижех за прекрасния си син. Давах му цялата си любов и грижи, а докато спеше или сучеше – аз учех. Да – учех!

Вече бях намерила себе си – исках да помагам на хората. На хора със сериозни проблеми в килограмите в различни периоди от живота им.

Завърших успешно обучението си за фитнес инструктор групови тренировки и лицензиран курс за Tapout инструктор към Фитнес Академия България.
Специализирах и последната степен ниво 4 за фитнес професионалисти – Персонален фитнес треньор към Фитнес Академия България .
Последното обучение, на което отдадох времето си, е „Nutrition and Lifestyle during the pregnancy“ към Ludwig Maksimilian University  в Мюнхен.
Тези квалификации ми позволиха да бъда консултант с международно признание. Като всяка моя завършена квалификационна степен е удостоверена с международни сертификати, които са поместени в сайта.

Вписана съм в регистъра на европейските фитнес професионалисти – EREPS за ниво 3 – Group Fitness Instructor и ниво 4 – Pursonal trainer.

Завърших специализиран аюрведичен курс при Юрий Ковачев за принципите на Аюрведа и специфичните методи и техники на приготвяне на храната.
А последното обучение, в което имах удоволствието да се включа беше сертификационен курс към Ludwig Maximilian Univercity в Мюнхен. Тематиката, на който е „Nutrition and Lifestyle during The pregnancy“ или хранене и начин на живот по време на бременност. За мен периода на бременността е изключително специален и е важно да подхождаме с нужното уважение, и знание за него.
В работата ми с клиентки по време на бременност винаги работим в екип с проследяващия бременността лекар, за да се съобразим с всички особености на конкретната бременност.
Вече 10 години вече не спирам да уча и градирам в знанията си за здравето, спорта и целесъобразния начин на живот, стремeйки се да предам и на вас.
Напоследък все повече се обръщам и към духовните аспекти в живота ни като изучавам Приложна психология и психотренинг към частна организация. Все по-силно виждам връзката между мислите и емоциите, между емоциите и действията, между действията и последиците. Започнах да провеждам обучения за емоционалното хранене, менторски и психологически консултации с една единствена цел – да помагам чрез своите знания и личен опит.
От дете мечтая да оставя следи в този си живот. Знам, че не съм случайност и вярвач, че имам силата да живея в мисията си.
В началото на 2019г издадох първата си книга „Богинята в Теб“, насочена към нежната част от населението, а именно Жените. Вярвам, че във всяка една жена живее Богиня, която чака да бъде събудена и моята мисия е за й помогна на изгрее. Чрез съветите в моята книга, ще се научите как да живеете балансиран начин на живот чрез храната, с която се храним; водата, която пием; движението в ежедневието и неговата роля; мислите, които жънем; навиците, които създаваме и резултатите, за които копнеем.
Аз съм Майка, професионален фитнес модел, професионален международен състезател в Световната федерация за фитнес и красота „WBFF – World, Beauty, Fitness and Fashion“. През 2018г се класирах на първо място в Италия на международно първенство и станах Европейска Шампионка. А през 2019г имах възможността да представя България на Световното първенство за фитнес и красота на Бахамските Острови, избрана сред 40 момечета от различни държави. Там получих своята лента за WBFF PRO BIKINI DIVA и официално станах част от семейството на федерацията.

През 2021 г. станах горд собственик на патентованата европейска търговка марка „Fit Mama“ след тригодишни спънки от множество брандове да я „съборят“ на европейско ниво. Но ето, че от вярата и правилните действия се отплащат. От една идея в главата ми, „Fit Mama“ вече е работещ и развиващ се бранд. Лейбъл, зад който вече стоят емблематичните шалове за кърмене, бански „Фит Мама & Фит Бебе“ и свещи „Тялото“, които можете да откриете на shop.fitmama.bg. 

 

Но нищо не спира до тук. През същата година съдбата отново ми се усмихна и станах майка за втори път. Родих прекрасната Аннабел и съм горда майка на двете ми приказни деца. Въпреки множеството ангажименти с децата, не спирам да работя с жени, които искат да влязат във форма. Разработвам все повече програми като „Тялото – 8-седмична тренировъчна програма за пълна трансформация“, „Бразилско дупе вкъщи“ като и „Талия за завиждане„. Освен това по време на моята втора бременност разработих и заснех първата за България програма по време на бременност „Бременна Фит Мама„, „Фит Мама кърми„, както и уникалните за страната ни тренировки заедно с бебето „Fit Mama & Fit Baby„. Всички тях можете да откриете на shop.fitmama.bg.

В моя живот работните процеси винаги са вървяли паралелно с личните трансформации и през вълшебната 2022г станах майка за ТРЕТИ път на прекрасния ми син Самуил. Моето ново вдъхновение, с което стартирах и своето обучение за йога учител по време на бременността – „Prenatal Yoga Teacher“. Тук съм, за да вдъхновя всеки един човек, който се докосне до мен, сайта, книгата и всичко, което правя, да повярва в себе си. Да знае, че всичко, от което се нуждаете, за да живеете живота на мечтите си, се крие в сърцето ви.
За мен е удоволствие да споделя с вас всички техники, знания и целия си съзнателен опит как да постигнете това.
Fitmama.bg е моята отворена врата за всеки от вас – врата, през която ви каня да надникнете и усетите моето послание и полъха на вашата промяна. Място, изпълнено с хиляди верни пътища към сбъдването на мечтите ви. По който и от тях да поемете, ще ви отведе там, където мечтаете да сте красиви, здрави и горди от себе си.
А аз мечтая чрез своя личен пример да покажа на вас, на света, че можем да живеем здравословно и да бъдем щастливи във всеки период от живота си!
Без значение какво ви поднася животът, никога не спирайте да търсите своята истина и своето щастие!
Силно благодаря за всичко, което ми се е случило и за начина, по който съм израстнала, колкото и суров да беше той. Всичко това ме изгради и направи човекът, който съм днес.
Нека променим света заедно, чрез мисленето и делата си, за да бъдем авторитет за подражание и хора със смисъл.
Защото животът може да бъде прекрасен, а старостта е плод на постоянни действия. От нас зависи дали тези действия ще ни отведат до грозна старост или до вечна младост.
БЛАГОДАРЯ.

С Любов:
Анита Маркова – детето с безгранични мечти и просто жена.

 

Дипломи и сертификати

Свидетелство за регистрация на търговската марка „Fit Mama“ на територията на Европейски съюз

Scroll to Top