В прегръдките на мама веднага след раждането – ползите за мама и бебе

След 9 месеца на чакане, много тревоги и несигурност, но и редица радостни преживявания, най-накрая настъпва трепетният миг, в който ще гушнеш в обятията си твоето любимо бебе. Веднага след раждането нивата на окситоцин (хормонът на любовта), които родилката и бебето отделят, са изключително високи, а това има огромна роля за емоциите, връзката и поведението между двойката мама и бебе. Всеизвестен факт е изключителната важност на първия контакт между майката и бебето, а всяко здраво новородено трябва да започне живота си с  топло посрещане в прегръдките на мама. Ако гушнеш бебето си веднага след раждането, ще улесниш неговата адаптация към външния свят. Така се създава и основа за силна привързаност между майката и бебето.

Независимо дали ще раждаш нормално или секцио, появата на бял свят е стрес не само за теб, а и за бебето. Новороденото е било част от теб през изминалите 9 месеца, а единственото нещо, което то познава в новия свят е неговата майка. Затова то има нужда точно ти да го стоплиш, прегърнеш и успокоиш. Поставено голо върху корема или гърдите на майка си бебето се чувства  на сигурно място, защото то познава аромата ти, усеща ударите на сърцето ти, както и топлината ти. То усеща обичта ти, а това му действа така успокояващо, че престава да плаче. Убедена съм, че и твоят първи инстинкт ще е да прегърнеш силно бебето си и да му дадеш цялата си нежност и закрила. Първият контакт и засилената комуникация с бебето ти ще ти помогнат да се адаптираш към новите условия, хормоните ти ще се стабилизират по-лесно, а възстановяването ти ще е по-бързо. Освен това ранният контакт с бебето е предпоставка за успешно кърмене. Затова е от изключителна важност да настояваш възможно най-бързо след раждане бебето да бъде до теб, да е върху гърдите ти, за да засуче или просто да спи гушнато в прегръдките ти.

Установено е, че промените, които настъпват, когато бебето се постави голо върху кожата на майка си, са жизненоважни за психичното и физическото му здраве. Ранният контакт спомага за по-плавен и не толкова травмиращ преход към новата среда. А всяко дете има право на здравословен старт в живота.

Прекият контакт кожа до кожа помага на бебето да регулира дишането и сърдечната си дейност. В болниците бебешкият плач се приема за нормално поведение, но следва да се отбележи, че силният плач затруднява белодробната функция на бебето, увеличава налягането в мозъка му и нивото на хормоните на стреса в тялото му. Когато бебето е отделено от майката и плаче, пулсът и дишането му се ускоряват, вследствие на което се наблюдават ниски нива на кръвната захар.

Ако бебето е в прегръдките ти възможно по-скоро след раждането, това ще въздейства и подпомогне оптималното развитие на мозъка. Прегръдките и майчиното докосване играят основна роля в оформянето на нормалното нервно-психическо развитие на бебето.

Установено е също, че контактът кожа до кожа с майката има защитно действие. Твоята микробната среда е безопасна за бебето ти, тъй като споделяте едни и същи антитела.

Сред ползите за теб от ранния контакт с бебето е, че така се подпомага контрахирането на матката, отделянето на плацентата и се предотвратяват кръвоизливите след раждане. Ако бебето е в прегръдките ти веднага след раждането, това ще ти помогне да развиеш особена чувствителност към нуждите на бебето и ще намали риска от следродилна депресия.

Има множество научи изследвания, които потвърждават, че ранният контакт има огромно значение за изграждането на връзка между майката и детето и играе важна роля за началото на успешно кърмене. Бебето решава колко време след раждането ще засуче, но ако е сложено върху гърдите ти, това ще събуди всичките му сетива, ще спомогне езикът му сам да започне да търси и докосва зърното и ареолата, а това е предпоставка за успешно и продължително кърмене.

Въпреки множеството медицински проучвания за ползите от ранния контакт между бебето и майката, в повечето родилни зали двойката се разделя и така се нарушават правата на родилката. Обикновено бебетата се отделят от майките от 2 до 6 часа след нормално раждане и между 12–48 часа след цезарово сечение с мотива, че майката трябва да си почива след раждането, а бебето да се адаптира в специална среда. Това противоречи на препоръките на Световната здравна организация бебетата да се дават на майките в рамките на 30 минути след раждането, а рутинните процедури да се отлагат за по-късно. Първият час след раждането е изключително важен, защото всяко новородено се нуждае от прегръдките на майка си. Този момент не бива да се прекъсва освен по медицински причини.

Може да обсъдиш с екипа, който ще води раждането, желанието да бъдеш с бебето си  възможно най-скоро след появата му на бял свят. Гушни го, сложи го върху гърдите си и постави отлично начало за изграждането на силна връзка помежду ви.

Scroll to Top