Раждане във вода – ползи и възможно ли е в България

Все още се колебаеш как да родиш – нормално или чрез секцио. А  може би вече си обсъдила това с твоя гинеколог и решението е взето. А знаеш ли, че има още един вид раждане, при който няма упойки, случва се по-бързо и е по-безболезнено. Това е раждане във вода, което в България се практикува от 2006 година и в последните години набира все по-голяма популярност. Ще ти разкажа за предимствата на този метод на раждане, който все още погрешно се смята за част от хората като нещо екзотично, което го има само по филмите. Ще ти обясня как протича самото раждане, какви са ползите за теб и бебето и къде в България се извършва. Ако бременността ти протича нормално и избереш водно раждане, то със сигурност ще се убедиш в магическото действие на водата, а раждането ти ще е вълнуващо и мечтано.

Когато човек си взема душ или вана, се отпуска. Безспорно топлата вода тонизира тялото. Тя го обгръща, то става по-леко и по-подвижно и се намалява действието на гравитацията. Доказано топлата вода има болкоуспокояващ ефект. Тя е една от най-добрите естествени техники за облекчаване на родилните болки. Именно това е основната причина, поради която все повече жени искат да използват вана за раждане. Освен това топлата вода има релаксиращ ефект, което помага за отделянето на ендрофини, които също са известни със своето болкоуспокояващо действие.

Потапянето във водата по време на интензивните контракции отпуска мускулите на таза, гръбнака и корема и стимулира производството на хормона окситоцин. След като се отпуснеш във водата, страхът и напрежението намаляват, чувстваш се комфортно, а нивата на адреналин намаляват. Затова често след потапянето във вода контракциите стават по-ефективни и раждането напредва по-бързо. Така болката се понася  по-лесно, а бебето може по-безпрепятствено да премине през тесния родов канал.

Знаеш ли, че раждането във вода се смята за много по-нежно и естествено за бебето, защото то е било в подобна течна среда 9 месеца. Всъщност много хора се питат как така бебето не се дави. Причината е че вътреутробно бебетата не дишат, те получават кислород чрез пъпната връв. Така че първото продишване на бебето се случва в първите 10 секунди, след като то се е родило и е излязло във въздушна среда. Тоест когато бебето се роди, то излиза от водна в друга водна среда и започва да прави първите си опити за дишане, едва когато излезе навън.

Сред неоспоримите предимствата на този топ раждане е, че намалява риска от разкъсвания. Потапянето във вода помага на тъканите да се отпуснат, омекотява ги, а това позволява на перинеума ( мускулите, които затварят отдолу кухината на малкия таз) да се разтегне по-лесно. Известно е, че водата отпуска, а когато раждащата жена е отпусната, това действа благоприятно на тъканите и раждането става по-бързо и безболезнено. Все пак трябва да знаеш, че водата ще ти донесе облекчение, но няма да елиминира съвсем болката. Потапянето във водата помага и за понижаване на високото кръвно налагане.

Освен това ваната осигурява лекота и комфорт за движенията на жената по време на раждане. Родилката кляка, ляга, обръща се, за да бъде тялото й в удобна позиция. Именно заради това при водното раждане няма нужна от упойка. Медицинските интервенции при водните раждания са минимални. Обикновено се следят тоновете на бебето.

Раждането във вода е описано за първи път в медицинската литература през 1805 г. В днешно време то е разпространено в развитите държави по света. В България има две клиники, в които се предлага раждане във вода. Това са  АГ Света Ана (бившата Тина Киркова) и акушеро-гинекологична болница Свети Лазар. Изследванията потвърждават безопасността на водното раждане и методът предизвиква ентусиазъм сред майките. От изключителна важност е желанието и мотивацията на родилката.

А знаеш ли какво представлява самата вана за раждане. Тя е голяма, широка и удобна вана, почти като джакузи, с повдигнато място за сядане на родилката и за подпиране на краката ѝ. Специалната вана е със съоръжения за пречистване на водата, за да е хигиената безупречна, и поддържа постоянна телесна температура от 37 градуса. Ваната е оборудвана със специални масажни струи, които съществено намалява мускулното напрежение в областта на раменете и гърба на родилката. Във ваната трябва да е дълбоко поне 60 см, за да оказва максимално добър ефект. Водата редуцира теглото на родилката с около 90 %, което позволява лесно обръщане и промяна на позите на тялото в търсене на най-удобната за раждане.

Влизането във водата трябва да е при поне 5 см разкритие, защото в по-ранна фаза може да забави родилния процес. Не е задължително целият родилен процес да стане във ваната. По твое желание можеш да останеш в нея, само докато траят контракциите, а бебето да се роди на гинекологичния стол. Другият вариант е да останеш на легло, докато получиш пълно разкритие, а самото раждане да се осъществи във ваната. Раждането на плацентата става извън ваната.

Ако си решила да раждаш във вода, е необходимо да се консултираш предварително със специалист акушер-гинеколог, който да прецени дали този метод не носи рискове в твоя случай. Всеки един вид раждане има своите позитиви и негативи и те зависят както от самата жена и нейната нагласа за това как ще протече раждането, така и от препоръката на лекаря. Решението е на базата на индивидуалността. Какъвто и вид раждане да избереш, важно е да се чувстваш добре и уверена.

Scroll to Top