Есенни плодове и зеленчуци, които да включим в менюто си

Есенни плодове и зеленчуци

„Зеленчуци, който не яде…“. Всички знаем тази песничка и, че, ако не си изядем зеленчуците, големи (на години) няма да порастем.
Но нека видим, защо е така. Наясно сме, че консумирането на пресни плодове и зеленчуци зарежда тялото ни с енергия и здраве. И ето – сега е най-подходящият момент да подготвим организма си за предстоящите студени месеци, както и да подсилим имунитета на децата ни.

В градините на село и пазарите е отрупано с разнообразни плодове и зеленчуци, които ще ни помогнат.

1. Цвеклото, например, е много богато на витамин С, фолат, витамин В6, магнезий, калий, фосфор, манган и желязо. Помага при инфекции, сърдечни заболявания, мускулна умора и също така съкращава времето за възстановяване след тежки тренировки. Консумацията на цвекло повишава нивото на хормона на щастието (серотонин) и по този начин ни осигурява добро настроение. Много хора изхвърлят зелените части на цвеклото, но те също са богати на витамини и минерали и могат да се добавят към салати и смутита. А ако имаш нужда от цялостно меню, което да следваш, за да бъдеш здрава и във форма в този период, можеш да видиш нашето базово меню за отслабване тук.

2. Райската ябълка е още един уникален есенен плод. Освен вкусна е и истинско съкровище, пълно с витамини – А,С, Е, К, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В6, калий, магнезий, манган, мед, йод, желязо, фолиева киселна и фосфор. Перфектният помощник в борбата с настинки, инфекции, лошо храносмилане, дори проблеми с кожата и щитовидната жлеза. Друг плод, който не отстъпва на райската ябълка по богатство на полезни вещества, е дюлята. Като не само самият плод, а дори нейните семки и мъх да изключително наситени с витамини. Помага при проблеми с дробовете, храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система.

Есенни плодове и зеленчуци3. Крушите – освен че са богати на фибри и минерали, съдържат по-малко плодова киселина от ябълките и се понасят по-лесно от много хора. Източник са на много важни минерали като желязо, калий, мед, йод, магнезий, фосфат и цинк. Поради високото си съдържание на калий, имат диуретично действие и облекчават проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Крушите също отключват хормони на щастието, благодарение на витамините от група В.

4. С около 90 хранителни вещества орехът е една супер храна за нашето здраве. Само част съдържанието му са магнезий, цинк, мед, фосфор, множество витамини и полезни мазнини, фолиева киселина, желязо и калий, както и изобилие от антиоксиданти. Подпомагат работата на мозъка, сърдечно-съдовата система, идеални са при диабет и дори превенцията му – заради високото съдържание на протеини и мазнини, орехите ни зареждат с много енергия и осигуряват дълготрайна ситост, а ниският дял на въглехидрати поддържа нивата на кръвната захар под контрол. Проучвания показват, че само шепа орехи на седмица може да намали вероятността от развитие на диабет с една четвърт. Това са само малка част от изобилието, което есента ни предлага. Сега е сезонът на ябълки, тикви, грозде, нар, мушмули, смокини, карфиол, броколи, фасул, зеле, моркови, картофи, праз, спанак, пащърнак, ряпа, целина, брюкселско зеле, лешници. Възможностите са изключително много, затова нека се възползваме и да разнообразим и обогатим менюто си. Да не забравяме сутрин в кутията с храна за училище да сложим и малко пресни ядки и зеленчуци или плодове, защото „Зеленчуци, който не яде…“ .

 

Използвана литература:
www.geo.de; www.zentrum-der-gesundheit.de

Scroll to Top