Прерязването на пъпната връв – какво не знаем /ползи от отложеното прерязване/

Още от първите седмици на бременността пъпната връв е основната връзка между майката и плода. По време на раждането бебето е все още свързано с майката чрез пъпната връв, която е част от плацентата. На чисто физическо ниво новороденото се отделя от майката чрез клампирането и прерязването на тази връзка. Напоследък много често се говори за това кога трябва да се пререже тя, като все по-често майките настояват за отложено прерязване заради ползите, които носи то на бебето. Трудно е да се предвиди как ще завърши едно раждане, но те съветвам да  обсъдиш с акушерката си предварително този важен момент.

Стандартната процедура в родилните отделения е пъпната връв да бъде прерязана до 30 секунди след раждането на бебето. След това бебето се предава за преглед на неонатолог, а майката трябва да „роди“ плацентата. Не е нужно обаче да се бърза. Има основателни причини прерязването на пъпната връв да се отложи с 2 минути или докато тя спре да пулсира. Ще ти разкажа защо късното клампиране на пъпната връв носи по-голяма полза за новороденото и за майката, като ще посоча и конкретни факти от проведени изследвания.

Най-новите научни изследвания потвърждават рационалността в късното прерязване на пъпната връв. Световната здравна организация /СЗО/ също препоръчва късното клампиране и прерязване на пъпната връв на новороденото. Оптималното време за прерязване на пъпната връв  е от 2 до 3 минути след раждането, като това се отнася и за нормалното раждане, и за цезаровото сечение. Процедурата е от особено значение в случаите на преждевременно или продължително усложнено раждане.

Следва също да се отбележи, че за да бъде прекратена обичайната практика в болниците с бързото прекъсване на връзката на новороденото с мястото, където е прекарало предходните 9 месеца, не са необходими допълнителни финансови средства, а само малко търпение и промяна в нагласите.

Пъпната връв служи за снабдяване на бебето с кислород и с всички необходими хранителни вещества. Образуването на пъпната връв започва около четвъртата седмица от бременността, а дължината й е около 50-55 см. Има спирална форма, подобна на стар телефонен кабел. Пъпната връв съдържа две пъпна артерии и една пъпна вена.

Забавянето на прекъсването на пъпната връв има огромно значение не само за дните веднага след раждането, но и в първите години от живота на детето. Сред неоспоримите ползи от отложеното прерязване на пъпната връв е, че осигурява кислород на бебето, докато белодробното дишане се установи напълно. След като пъпната връв спре да пулсира, идва и подходящият момент тя да се клампира и да се отдели бебето от плацентата. С отложеното прерязване на пъпната връв бебето получава с 32% повече кръв и така се увеличава хемоглобинът.

Наред с това обемът на желязото е по-голям и така се намалява риска от анемия. Желязото е необходимо за интензивното развитие и растеж на мозъка в ранна детска. Забавеното прерязване на пъпната връв осигурява на бебето до 6‑месечен запас на желязо.

Сред предимствата на отложеното клампиране е, че осигурява на новороденото богат източник на стволови клетки. Те имат съществена роля в развитието на имунната, дихателната, сърдечно-съдовата и централната нервна система на всяко дете. Затова е от огромно значение богатата на стволови клетки кръв да бъде пренесена от плацентата до новороденото.

Ако пъпната връв се пререже, след като пулсациите прекратят, има по-малък риск от разпространение на инфекция. Намалява се също опасността от мозъчни кръвоизливи и некротизиращи ентероколити.

Следва да се отбележи, че при отложеното прерязване на пъпната връв има малка вероятност за по-изразена жълтеница, която може да се третира с подходящи средства. Всъщност медицинските лица смятат, че пъпната връв трябва да се пререже бързо, защото това води до по-тежка жълтеница. Тя се причинява от разпада на излишните червени кръвни телца, което води до образуване на билирубин – пигмент, оцветяващ кожата на бебето в жълто. Няма обаче доказателства за вредни последици от това.

В случаите, когато майката е ХИВ позитивна, също се препоръчва забавено клампиране.

Всяко раждане протича по много различен начин, но ежедневно в родилните зали лекари прерязват пъпната връв на хиляди бебета по света, оставяйки постоянен белег – пъпа.

Препоръчвам ти да обсъдиш с твоя гинеколог възможността пъпната връв на бебето да бъде отложено клампирана, за да може то да получи цялата полагаща му се кръв и така да е по-здраво, с по-висок имунитет и намален риск от анемия. Преценката за времето на изчакване все пак ще е на екипа от водещия раждането акушер-гинеколог и неонатолога, но практиката и съвременните изследвания показват, че няма нужда да се бърза.

Scroll to Top