Гадене и повръщане – как да си помогнем с природни методи

Тестът за бременност вече е отчел двете чертички. Най-вероятно дори си посетила и твоя гинеколог, а ако не, то имаш запазен час за преглед. Ти вече носиш нов живот в утробата си и си на седмото небе, но този прекрасен период често е съпроводен с много предизвикателства. Би била изключително щастлива, ако не разбереш какво значи гадене и повръщане по време на бременност. Но ако не си от тези късметлийки, ще ти дам няколко съвета как да се справиш с неприятните симптоми, и то с природни методи.
Гаденето и повръщането засягат около 70-80% от бременните, като обикновено се появяват в първите седмици и отшумяват до края на 3-4 месец. Възможно е обаче някои бъдещи майки да изпитват неразположения през цялата бременност. Причините за гаденето, което е най-често сутрин, и за повръщането при бременност не са известни. Според специалисти неприятните симптоми се дължат на нарастващия прилив на хормони, които преминават през тялото ти, когато забременееш. От голяма част от храните, напитките и ароматите, които до скоро са ти били любими, сега може да ти се гади, а повръщането да те съпътства всяка сутрин. Това може да бъде изключително изтощително и да повлияе на ежедневните ти дейности. Но все пак има начини как да намериш облекчение за гаденето и повръщането, като повечето от методите са лесни за изпълнение у дома.

Важно е да се опиташ да не консумираш храни и напитки, които могат да раздразнят стомаха. Сред тях са мазни, пържени, пикантни храни, сладкиши, както и такива, овкусени с много подправки. От напитките е препоръчително да се избягват алкохолните и тези с кофеин. Желателно е бременната да хапва малки порции храна през около 3 часа и така да има около 5-6 хапвания за деня. Може да включиш в менюто си продукти, богати на белтъчини и витамини – плодове, пресни зеленчуци, ориз, картофи, яйца. От зеленчуците може да наблегнеш на броколите, които са богати на фолиева киселина, а тя помага да се намали гаденето по време на бременност. Сочните плодове, особено тези с високо съдържание на вода, сред които са портокалите и динята, също могат да помогнат.
Джинджифилът е сред най-ефикасните средства против гадене и повръщане, като може да го консумираш пресен или на чай. Важно е обаче да не приемаш хранителни добавки с джинджифил, защото могат да съдържат и други вещества, които да не са подходящи за бременни жени. Чаят от лайка също е много полезен за храносмилателната система, а ароматът на семена от копър помагат за намаляване на усещането за гадене и повръщане. Сред билките, които оказват благоприятно влияние на стомашно-чревния тракт, са също ментата и градинският джоджен, които отново може да консумираш под формата на чай. Подправките карамфил, канела и кардамон са препоръчителни за превъзмогване на симптомите на гадене и повръщане.
Сред природните лекове при тези неразположения попада и лимонът, който помага за подобряване на храносмилането и снабдява с важни витамини, а освен това миризмата на лимонов сок помага за облекчаване на гадене. Важно е да се отбележи, че с етерично масло от лимон може значително да бъде облекчено състоянието на бременната с гадене и повръщане. Съвсем скоро предстои да пусна поредица от статии, в които ще обърна специално внимание на ароматерапията и употребата на етерични масла. А ако имаш нужда от цялостна програма, с всички насоки, за да се чувстваш добре, както и меню по време на твоята бременност, съобразено с нуждите и на бебето, то можеш да я вземеш от тук: https://bit.ly/3r2i1zI
За да се справиш с неприятните симптоми на гадене и повръщане, е изключително важно да приемаш достатъчно вода, но не и по време на хранене, а поне половин час преди и един час след. Тя, както и чаят, трябва да се приемат на малки глътки, за да не предизвикаш гадене.
За да облекчиш сутрешното гадене, може да хапнеш нещо малко, след като се събудиш, за да се неутрализира стомашната киселина. Важно е също след хапване да направиш лека разходка или да си в седнало положение, но не и да лягаш, тъй като така стомашните сокове могат да се повишат и да се засили чувството на гадене. Свежият въздух ще те накара да се почувстваш по-комфортно и ще облекчи неприятните симптоми. Медитацията и дълбокото дишане също биха спомогнали за намаляване на гаденето.
Макар че повръщането и гаденето са често срещани при бременните, това не означава, че има проблем с теб или бебето ти. С изброените природни методи няма да се наложи да прибягваш до прием на лекарства. Опитай се приложиш съветите и по естествен път ще преодолееш по-бързо и лесно гаденето и повръщането, а неприятните оплаквания да не повлияят на щастливото очакване на бебето.

Scroll to Top