Гладът за сладко през бременността

Бременността е време, когато създаването на балансиран хранителен режим е от изключителна важност. Бушуващите хормони могат да предизвикат различни промени, които могат да включват глад за определен вид храна и повишен апетит за някои жени. Въпреки че е добре понякога да се отдадете на вашето желание за нездравословна храна, яденето на прекалено много сладко, докато сте бременна, може да постави вас и вашето бебе в риск.

Ключът към успешната и здравословна бременност е намирането на здравословен баланс между здравословни и нездравословни храни, като естествено здравословните храни трябва да преобладават.

 

Хранителни нужди по време на бременност

По време на бременност се увеличава необходимостта от важни витамини, минерали и хранителни вещества като белтъчини, желязо, калций и фолиева киселина. За да задоволите тези нужди, “ Американската служба по здравеопазване на жените“, съветва да добавите още 300 калории към вашето дневно меню през втория и третия триместър. Въпреки че „ядете за двама“, не забравяйте, че не ядете за двама възрастни, затова направете всичко възможно да консумирате допълнителните калории разумно. Тоест да си набавяте тези 300 допълнителни калории от полезни храни.

Изберете ястия с  пълноценни хранителни вещества, от които вашето бебе се нуждае за да расте и се опитайте да се придържате към съветите, които вашия лекар ви дава. Захарните напитки, бонбони, чипс и десерти често се наричат „празни калории“, тъй като те осигуряват малко или никаква хранителна стойност. Плодът е здравословен избор, ако ви се похапва нещо сладичко.

Нискомаслените желатинови десерти или пудинги също могат да обуздаят вашето желание за сладко, без да излагат на риск препоръчителния калориен прием. Ако пък предпочитате да ядете сладолед или бонбони например, опитайте се да планирате и нещо друго по-здравословно за хапване преди да преминете към сладкото, за да можете да получите необходимите хранителни вещества и все още да имате калории, оставени за десерт.

 

Нивата на кръвната захар

Според „Американското министерство на здравеопазването“ лекарите смятат за нормално качването на до 2кг през първия триместър и 2-3кг месечно за останалите тримесечия. Вашият лекар или акушер- гинеколог периодично ще ви взима кръв за изследване, както и ще ви тегли за да може да следи вашето здравословно състояние и да ви дава адекватни хранителни препоръки.

Ако имате здравословно тегло и ниски нива на кръвната захар, яденето на сладкиши в умерено количество не би трябвало да е проблем, освен ако практикуващият ви лекар каже друго. Ако сте с наднормено тегло преди бременността или лекарят ви каже, че имате по-висок риск от развитие на гестационен диабет, то тогава е много важно да изпълните препоръките му относно хранителния ви режим.

Диабетът възниква, когато тялото ви не произвежда достатъчно инсулин или не може да го използва правилно, което води до високи нива на глюкоза в кръвта. Поддържането на здравословно тегло, чрез балансиран хранителен режим ще ви помогне да контролирате кръвната си захар, което ще увеличи вероятността да родите напълно здраво бебе.

 

Проучване

Проучване, публикувано на 7 май 2008 г. в „Националния институт за здравни новини“, съобщава, че бременните жени с по-високи от нормалните нива на кръвната захар, имат по-голяма вероятност да родят бебета със същите здравословни проблеми, като на бебетата родени от майки с диабет. Установено е, че майките са изложени на риск от развитие на прееклампсия или високо кръвно налягане, а техните бебета са по-склонни да се раждат с по-големи от нормалните тела, което често води до цезарово сечение.

Въпреки че, това проучване не е посочило кои са приемливите нива на кръвната захар, важно е да се отбележи, че тези резултати се основават на жени, чиято кръвна захар е продължила да нараства постепенно. С други думи, яденето на сладкиши от време на време и с умереност вероятно няма да причини тези проблеми.

 

Безопасност

Според „Американската асоциация за бременни жени“ трябва да избягвате изкуствените подсладители, тъй като проучванията установяват, че захаринът може да премине през плацентата. Въпреки че, „Администрацията по храните и лекарствата“ категоризира захарина като безопасен за обществено потребление продукт, ние със сигурност не препоръчваме употребата му, даже напротив, избягвайте изкуствените подсладители, особено ако сте бременна или кърмите. Консултирайте се с вашия лекар за други подсладители и добавки, съдържащи се в някои бонбони и сладкиши, които също е желателно да избягвате или ограничите по време на бременност.

Само от един внимателен поглед върху етикета на храните, които взимате може да ви помогне да решите, кои храни са вредни и трябва да избягвате или ограничите, заради съдържанието на нежелани от вас съставки.

 

Съображение

Ако смятате, че може да сте бременна, незабавно се обърнете към вашия лекар или акушер- гинеколог за потвърждение. Храненето е от решаващо значение във всички етапи на бременността и особено в ранните месеци, когато се развиват органи на бебето.

Освен препоръките, които ви дава вашия лекар, говорете с човек, който е специалист в областта на правилното хранене. Ако не познавате такъв човек, може да се обърнете към нашия консултант по здравословен и балансиран начин на живот, както и основател на проекта fitmama.bg – Анита Маркова. Тя има за цел да ви помогне да извървите пътят до истинското щастие и пълноценен начин на живот. Също така тя ще ви помогне да изберете най-добрият начин да поддържате добро здраве и да останете във форма по време на бременността. Нещо, в което Анита има 100% успеваемост, като сами може да се убедите в това, ако посетите следната страница Мисия

Нека, да не забравяме да споменем за широката гама от здравословни и също така вкусни десерти, които сами може да си приготвите и то без много усилия. Да, знаем, че повечето хора като чуят думата „здравословно“ и веднага я свързват с нещо, което е безвкусно или даже гадно.

Но ако решите да опитате някои от рецептите на нашия сайт (които са изготвени от нашия консултант по хранене Анита Маркова и изпробвани от хората, на които е помогнала в битката с излишните килограми) то вие сами ще се обедите, че здравословната храна е не само полезна, но и много вкусна и лесна за приготвяне!


Автор на статията

Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top