Хранителни добавки – основното, което трябва да знаете

Хранителни добавки – основното, което трябва да знаете

Приемате ли хранителни добавки? А знаете ли какво представляват те и дали е редно да ги приемате самоволно, без лекарска препоръка?

Защо са ви хранителните добавки

Хранителните добавки са създадени, за да

  • компенсират недостига на конкретни хранителни вещества в диетата;
  • подкрепят адаптацията на организма при преодоляването на критични моменти;
  • служат за съпровождащо лечение при различни терапии.

Те не са храна и не са лекарство, но подобряват храненето и облекчават неразположения и симптоми, имат профилактични функции.

Освен витамини и минерали, хранителните добавки доставят протеини, аминокиселини, омега 3, глутамин, хондропротектори, биоактивни вещества от растителен произход и т. н.

Видове хранителни добавки

Хранителни добавки се класифицират по различни признаци, но най-общото им групиране, което подсказва потребителската им стойност, върви по няколко линии:

Естествени и синтетични

Активните вещества в естествените хранителни добавки, наричани още натурални, са извлечени от билки, лековити растения, плодове, зеленчуци, пчелни продукти, морски организми и т. н. Те обикновено са в комплекс с биоактивни съставки, които улесняват усвояването им и съответно повишават ползите за организма.

Произведените в лаборатория са в чист вид, без подкрепата на своите съпътстващи вещества. Въпреки, че точно наподобяват естествените, тялото разпознава синтетичните, затруднява се в усвояването им и ползата от тях е по-малка.

С едно или повече активни вещества

От аптеката може да си купите просто витамин С или таблетки с магнезий. Но на висока популярност се радват мултивитамините – продукти, които включват в себе си по-малък или по-голям набор съставки. Комбинираните хранителни добавки са предназначени за максимално задоволяване на хранителните потребности на организма или пък съчетават вещества, които действат в една посока и взаимно усилват действието си.

Специализирани продукти

Разработени са с конкретно предназначение. Могат да са насочени към различни групи потребители със специфични потребности. Предлагат се формули за деца и възрастни, за мъже и жени, за бременни и спортуващи.

Всъщност, хранителните добавки за спортуващи имат малко по-особен характер. Те са предвидени да подкрепят организма при сериозните физически и психически натоварвания, на които са подложени активно трениращите. Не просто задоволяват ежедневните им хранителни нужди, а създават условия за свръхвъзстановяване, натрупване на мускулна маса, постигане на сила и мощ, необходими за реализиране на високи резултати. Подобряват адаптивните възможности и психическата устойчивост. Съдържат специфични активни вещества и комбинации между тях в дози, отговарящи на повишените потребности на спортуващите. Затова са безусловно необходими на хората, които тренират системно, но не бива да се приемат от водещите заседнал живот с ниска физическа активност без консултация с лекар.

Специализирани са и хранителните добавки, които са ориентирани към характерните нужди на отделните жизнени системи и процеси в организма. Такива са продуктите за укрепване на зрението и подобряване на съня, за стимулиране на имунната система и защита на простата, за активиране на метаболизма и отслабване, за детокс, подобряване на кръвообращението и др.

Помагат ли хранителните добавки

Това е един от най-важните въпроси по отношение на хранителните добавки. Проблемът е, че няма еднозначен отговор. Той зависи от качеството на избрания продукт, от произхода, формата и концентрацията на активното вещество в него, от комбинацията му с други активни съставки, от дозировката и т. н. Затова се посъветвайте с лекаря или фармацевта си нужни ли са ви хранителни добавки, кои да бъдат те и в каква доза.

Добре подбраните продукти запълват съществуващи дефицити в храненето, стимулират работата на отделните органи и жизнени системи, подкрепят здравето и благополучието ви и са неразделна част от всяка индивидуална програма за отслабване и контрол върху теглото.

Scroll to Top