Кафето – черен еликсир или отрова за тялото

Ефектите от кафето върху здравето са доста противоречиви. В зависимост от това кой питате, това е или супер здравословна напитка, или невероятно вредна. Но въпреки това, което може би сте чули, всъщност има много добри неща, които трябва да се споменат относно кафе. Например, той е с високо съдържание на антиоксиданти, което се свързва с намален риск от много заболявания. Въпреки това, то също съдържа кофеин, стимулант, който може да причини проблеми при някои хора и да наруши съня.

Днешната статия разглежда подробно кафето и неговите добри и лоши последици за здравето. Нека първо започнем с добрите.

Кафето съдържа някои основни хранителни вещества и е изключително богато на антиоксиданти

Кафето е нещо повече от тъмно кафява вода. По-голямата част от хранителните вещества в кафените зърна го превръщат в напитката.

Нормална чаша кафе (240мл), съдържа:

  • Витамин В2 (Рибофлавин): 11%
  • Витамин В5 (пантотенова киселина): 6%
  • Витамин В1 (Тиамин): 2%
  • Витамин B3 (ниацин): 2%
  • Манган: 3%
  • Калий: 3%
  • Магнезий: 2%
  • Фосфор: 1%

Това може да не изглежда много, но опитайте да го умножите по 3, 4 или колкото чаши пиете на ден. И все пак силата на кафето относно хранителните вещества е в антиоксидантите, които съдържа.

 

Кафето съдържа кофеин, стимулант, който може да подобри мозъчната функция и да подпомогне метаболизма

Кофеинът е най-често употребяваното психоактивно вещество в света. Безалкохолните напитки, чаят и шоколадът също съдържат кофеин, но кафето е най-големият източник. Съдържанието на кофеин в една чаша може да варира от 30мг до 300мг, но средната чаша е някъде около 90-100мг. Кофеинът е известен стимулант. В мозъка блокира функцията на инхибиторен невротрансмитер или по-точно хормон наречен аденозин.

С блокирането на аденозин, кофеинът действително увеличава активността в мозъка и освобождаването на други невротрансмитери като норепинефрин и допамин. Това намалява умората и ни кара да се чувстваме по-будни.

Има многобройни проучвания, които показват, че кофеинът може да доведе до кратък тласък на мозъчната функция … включително подобрено настроение, по-добро време за реакция и по-висока бдителност.

Кофеинът също така може да повиши метаболизма, тоест да изгори с 3-11% повече калории и дори да увеличи продължителността на упражненията със средно 11-12%.

Въпреки това, някои от тези ефекти вероятно ще бъдат краткосрочни. Ако пиете кафе всеки ден, тогава ще изградите толерантност към него и ефектите ще бъдат по-малко осезаеми.

Кафето може да ви помогне да предпазите мозъка си, когато станете в по-напреднала възраст, тъй като води до намален риск от болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест и водеща причина за деменция (загуба на умствените способности ). Проучванията показват, че пиещите кафе имат до 65% по- малък риск да развият тази болест.

Болестта на Паркинсон е второто най-често срещано невродегенеративно заболяване, което е причинено от смъртта на неврони, генериращи допамин в мозъка. Смята се, че хората които консумират кафе редовно имат 32-60% по-нисък риск да развият болестта на Паркинсон.

 

„Кафеджиите“ имат по- малък риск да развият диабет тип 2

Диабет тип 2 се характеризира с повишени кръвни захари, дължащи се на резистентността към ефектите на инсулина.

За съжаление това е една от най- често срещаните болести. Разпространението й се е увеличило с 10 пъти повече за няколко десетилетия и към днешна дата засяга над 300 милиона души.

Интересно е, че консуматорите на кафе изглежда имат значително намален риск от развитие на това заболяване, като някои проучвания показват, че пиещите кафе са с 23-67% по-малка вероятност да станат диабетици.

 

По- малък риск от чернодробни заболявания

Черният дроб е невероятно важен орган, който има стотици различни функции в тялото. Той е много чувствителен когато стане въпрос за голямо количество алкохол или приема на фруктоза.

Крайният стадий на увреждане на черния дроб се нарича цироза,  заболяване при което част от клетките загиват, а на тяхно място започва разрастване на непълноценни във функционално отношение чернодробни клетки.

Любителите на кафето имат до 84% по-нисък риск от развитие на цироза, като най-силен е ефектът за тези, които пият 4 или повече чаши на ден.

Ракът на черния дроб също е често срещано заболяване, това е втората водеща причина за смърт от рак в световен мащаб. Редовните консуматори на кафе имат до 40% по-нисък риск от това да развият рак на черния дроб.

 

Хората, които пият кафе, са с много по-нисък риск от депресия и самоубийство

кафе

Депресията е един невероятно огромен проблем в световен мащаб.Това е най-често срещаното психическо разстройство в света и води до значително намаляване на качеството на живот.В едно проучване проведено в Харвард от 2011г. са установили, че  хората, които пият най-много кафе са с 20% по-нисък риск от това да изпаднат в депресия един ден.

А друго проучване показва, че хората, които пият 4 или повече чаши кафе на ден, са с 53% по-малка вероятност да се самоубият.

 

Кофеина може да причини безпокойство и да наруши съня ви

Нямаше да е честно да говорим само за добрите ефекти от кафето, без да споменем и лошите. Истина е, че има и някои негативни аспекти на кафето (въпреки че, това е индивидуално).Консумирането на твърде много кофеин може да доведе до тревожност, сърцебиене и дори може да изостри паник атаките.

Ако сте чувствителни към кофеина, то тогава може би не трябва да пиете кафе. Един от нежеланите странични ефекти е, че може да наруши съня ви. Ако кафето нарушава качеството на съня ви, опитайте се да избягвате да го пиете в късния следобед, например след 14:00 часа.

Кофеинът също така може да има деуретичен ефект и да повиши кръвното налягане, но това обикновено изчезва, ако го пиете редовно. Въпреки това може да се наблюдава повишаване на кръвното налягане с 1-2 mm.

 

Кофеинът е пристрастяващ

Друг проблем на кофеина е, че може да доведе до пристрастяване при много хора. Когато хората консумират кофеин редовно, те стават толерантни към него. То или спира да действа както обикновено или е необходима по-голяма доза, за да има първоначалния ефект.

Когато хората се въздържат от кофеин, получават симптоми като главоболие, умора и раздразнителност. Това може да продължи до няколко дни. Много хора (разбираемо) не харесват идеята да бъдат зависими от химическо вещество за да функционират правилно.

 

Разликата между обикновеното и без-кофеиновото кафе

Някои хора предпочитат без-кофеиново кафе вместо нормално. Начинът, по който обикновено се прави без-кофеиновото кафе, е чрез изплакването на кафените зърна с разредени химикали.

Всеки път, когато това се прави, процентът на кофеина се разтваря в разтворителя и този процес се повтаря, докато по-голямата част от кофеина не бъде отстранена.

Важно е обаче да се има предвид, че дори безкофеиновото кафе съдържа кофеин, но много по- малко от нормалното кафе.

За съжаление, не всички ползи за здравето от обикновеното кафе се отнасят и за безкофеиновото. Например, някои проучвания не показват намаляване на риска от диабет тип 2, болест на Паркинсон или чернодробно заболяване при хората, които пият само безкофеиново кафе.

 

Трябва ли да пия кафе?

Има някои хора, които със сигурност е желателно да избегнат или много да ограничат консумацията на кафе, особено бременните жени. Хората, страдащи от безпокойство, високо кръвно налягане или безсъние, също биха могли да опитат да ограничат кафето за известно време, за да видят дали това помага. Съществуват и някои доказателства, че хората, които усвояват кофеина бавно, имат повишен риск от сърдечни заболявания.

Истината е, че мненията на специалисти относно приема на кафе са много противоречиви и всичко се свежда до личния избор, но базиран на добра информираност. Затова е много важно сами да определите от какво в действителност има нужда вашият организъм в момента, в който ви се допие кафе.

Запитайте се това просто навик ли е, искате да задоволите вкусовите си рецептори или организма ви изпитва някаква липса, която се опитвате да запълните с доза кофеин. Доста често липсата на някакви вещества в тялото ни, води до появата на нужда да се консумира определена храна или напитка. Правете правилни избори в ежедневието си и ще бъдете здрави и силно удовлетворени от живота си.Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top