Какви са симптомите и рисковите фактори при следродилната депресия

следродилна депресия - fitmama.bg

Какви са точните причини за следродилната депресия медицината все още не може да посочи категорично. Ясно е обаче, че това е заболяване, което се случва на поне 10% от родилките и ако не му се обърне внимание, може да премине в тежка депресия, която трудно се лекува.

Какво е следродилна тъга

В първите седмица-две след раждането повечето майки са много лабилни, с резки чести смени на настроението, раздразнителни са, лесно плачат. Изпитват безпокойство и печал, преуморени са и им е трудно да се концентрират. Не могат да спят дори в малкото време, което имат за сън, нямат апетит или пък непрекъснато ядат.

Това е лесно обяснимо, като се имат предвид сериозните промени, които претърпява организмът им след раждането и резкият спад на женските полови хормони. Добавя се тежкият стрес, на който са подложени след прибирането с бебето у дома. Състоянието се нарича следродилна тъга и е характерно за повече от две трети от родилите жени.

Следродилната тъга преминава в депресия

Когато следродилната тъга продължи и след първите 2-3 седмици след раждането и вместо да отшумят, оплакванията се задълбочат, става дума за следродилна депресия. Тя се характеризира с много симптоми, но най-честите са:

  • чувство за вина и безполезност, за несправяне и провал, за безнадеждност;
  • загуба на интерес към нещата, които преди са носили удоволствие и радост;
  • затваряне и самоизолация;
  • неспособност за връзка с бебето;
  • мисли за самоубийство, за нараняване на бебето и т. н.

Рискови фактори за следродилната депресия

Въпреки неясните причини, добре се познават основните рискови фактори за следродилната депресия.

Много сериозно натежава генетичната обусловеност. Ако в семейството ви има хора с депресии и психически заболявания, споделете го с лекаря си още докато сте бременна.

Друг знак за повишен риск от следродилна депресия е вашата собствена история. Когато имате склонност към нервни разстройства и депресивни състояния, вземете предварителни мерки, за да избегнете заболяването след раждане. Накланят везните към лоша прогноза и алкохолът и упойващите вещества. 

Много уязвими са младите майки с ниски доходи и лоши битови условия, както и тези, лишени от разбирането и подкрепата на партньора, семейството, приятелите.

Сред рисковите фактори са още нежеланата бременност, преживените критични моменти по време на бременността и скоро сред раждането, както и трудното раждане и увреденото бебе. 

Как да си помогнете при следродилна депресия

Не се опитвайте да сте перфектна

На практика това е невъзможно – особено ако няма кой да ви помага. Грижете се за бебето, намирайте малко време за себе си и за таткото и всичко друго оставете на втори план – поне през първите месеци.

Поискайте помощ

На първо време помолете близките си да ви помагат в къщната работа. Ако следродилната тъга не преминава, а се задълбочава, поговорете с някого за състоянието си, потърсете лекар.

Не се изолирайте

Дори и да не е подходящо да ви идват гости, като излизате с бебето навън, срещайте се с приятели, говорете с тях, споделяйте проблемите си.

Грижете се за себе си

Колкото и невъзможно да ви изглежда, това е най-доброто, което можете да направите за бебето. Хранете се редовно и здравословно. Почивайте винаги, когато детето спи. Възползвайте се от необходимостта да извеждате бебчо навън и се разхождайте. След 40тина дни започнете да правите подходящи упражнения и постепенно увеличавайте трудността им. Така ще си върнете по-бързо добрата форма и ще повдигнете самочувствието си. Осигурете си възможност да излизате от време на време – сама или само двамата с партньора ви.

Колкото по-добре и по-спокойна се чувствате вие, толкова по-спокойно ще е и бебето.

Следродилната депресия може да отшуми за няколко седмици, но може да се влачи и с години. Ние сме екипът на http://www.fitmama.bg и сме на ваше разположение за помощ и консултация!

Scroll to Top