Какво представляват етеричните масла и за какво са се използвали в древността

„Обожавам натурални масла, които могат да се използват във всеки период от живота ни. Дори бих казала, че съм пристрастена. След като се убедиш в ефекта от приложението на ароматерапията, от въздействието, което има върху организма ти, сигурна съм, че и ти ще се пристрастиш. Благодарна съм, че се докоснах до тази магия и мога да помагам на децата си бързо и ефективно“. Споделя в своята книга нашата Анита от Фит Мама.
Неслучайно етеричните масла са намирали приложение във всекидневния живот още на древните цивилизации, както и в религиозните церемонии, молитви, медитации. Много древни автори са описвали етеричните масла и как в продължение на хиляди години древните народи по света са се възползвали от силата им. Дори прилагането и лечебните им качества се считат за божествени и свръхестествени. Черпенето на опит от нашите предци може да ни бъде много полезно по пътя на търсене на хармонията между тяло, ум и дух.
Но въпреки че ароматерапията има петхилядна предистория, едва през последните 20-30 години тя набра по-широка популярност. Всъщност се смята, че ароматерапията води началото си от Египет, когато благоуханните етерични масла били широко използвани както външно, така и вътрешно с лечебни цели.

Неслучайно и Клеопатра е използвала етеричните масла в ритуалите си за красота. В Китай билките и ароматерапиите също били широко разпространени, като именно оттам датират и много методи за масажи с етерични масла, използвани и днес. Древногръцките лечители познавали добре силата на ароматните билки и масла и благоприятните ефекти от външното им приложение върху състоянието на тялото и духа. Хипократ е използвал масло от лайка като средство за намаляване на треската и е препоръчвал натриване с различни ароматни билки за поддържане на добро здраве. По-късно римляните разпространявали знанията си за лечебните растения и техните масла.

Ароматерапия за здраве

През Средновековието пък е усъвършенстван метода на пречистената дестилация от персийския лечител и философ Авицена, който по същество означава разделяне на една смес на съставните ѝ части. Аюрведичната медицина в Индия прилага етеричните масла като много важна част от своите практики, балансиращи ума и тялото. Те са съставна част от масажни масла, ароматни свещи и пръчици.
В Европа етеричните масла навлизат по време на пандемията от чума, когато са използвани за подсилване на имунитета и за да се предотврати разпространението на заразата. През XVI век се появява и първата книга с подробна информация за начините на дестилиране и употребата на етеричните масла. Впоследствие етеричните масла се използват все повече заради все по-бързо развиващите се хранително-вкусова и козметична индустрии. Терминът Ароматерапия пък се въвежда от френския химик Рене Морис Гатфосе през 1926 година, а с течение на времето редица лекари и учени допринасят за развитието на ароматерапията и все по-широкото използване на етеричните масла.
Чрез мощната комбинация на етерични масла може да подобриш здравето си, да повлияеш благотворно върху редица състояния, да се пречистиш на физическо, емоционално и духовно ниво. Ароматерапията действа благоприятно върху нервната система и психиката.
Какво всъщност представляват тези буквално магически масла? Те са ароматни, високо концентрирани растителни екстракти. Уникалните ароматни съединения придават на всяко етерично масло характерната му същност. На вид са прозрачни, безцветни или леко оцветени. Те не са мазни и не оставят мазни петна върху хартия. По-голямата част от етеричните масла се извличат с техника, позната като парна дестилация. Окисляват се лесно под въздействието на въздуха и светлината и затова е важно да се съхраняват затворени в тъмни стъклени бутилки.
Важно е да се извличат масла само от доставчици, които доказано предлагат само органични и чисти растения. Затова след доста четене и проучван на различни компании, аз избрах за мен и семейството ми етеричните масла на Дотера. Гарантирам, че това е най-добрата инвестиция в здравето на семейството ми. Може и ти да поръчаш и да се докоснеш до лечебните свойства на магическите етерични масла, като ще оставя линк.
В следващи постове пък ще ти споделя кои са моите любими масла, защо избрах точно маслата на Дотера, за какво може да ги използваме и как те влияят на организма ни.

Scroll to Top