Кошмарът – стрии

Защо се появяват стриите ?

Ако кожата ви се разтегне за кратък период от време – например по време на бременност или ако изведнъж сте „дръпнали“ на височина докато сте растели – еластичните влакна в кожата ви могат да се разкъсат. Тези „повредени“ зони оставят дълги, тънки белези, наречени стрии. Те могат да бъдат розови, червени или лилави.

Не може да имате стрии на лицето, ръцете или краката, но те могат да бъдат почти навсякъде другаде. Най-вероятно ще бъдат там, където тялото ви съхранява мазнини, като например: корема, бедрата, гърдите и задните части. Може да ги забележите и на гърба или на задната част на ръцете си. Генетиката също може да играе важна роля когато става въпрос за стрии. Например, ако майка ви е имала на бедрата си по време на бременност, има голям шанс и вие да имате там, когато забременеете.

От 50% до 90% от жените имат стрии, но и мъжете също могат да ги получат. Това също е често срещано при момичетата и момчетата в тийнейджърска възраст, поради бързата промяна на телата им.

Както всички други белези, стриите са постоянни. Но с течение на времето те обикновено избледняват и стават малко по-светли от останалата част от кожата ви – може да изглеждат бели или сребристи. Ако те ви карат да се чувствате неудобно, не забравяйте, че повече от половината от възрастните ги имат.

Както вече споменахме, можете да получите стрии, когато сте млади и тялото ви се променя бързо. Колкото по-голяма тежест трупате и колкото по-бързо я трупате, толкова по-вероятно е да се появят стрии. Качването на много мускулна маса бързо, както понякога правят бодибилдърите, също може да причини появата на стрии.

И все пак основната причина за поява на стрии си остава бременността. Те най-често се появяват по време на и след шестия месец. Както всички знаем, тялото се разширява докогато бебето расте, но това може да не е единствената причина за стриите. Промените в хормоните по време на бременност могат да повлияят на кожата ви и тогава е по-вероятно тя да се „разкъса“.

Някои лекарства могат да причинят наддаване на тегло, подуване на корема или други физически промени, които разтягат кожата ви и водят до стрии. Хормоните (като хапчетата за контрол на раждаемостта) и кортикостероидите (които успокояват възпалените области на тялото ви) могат да направят това. Ако взимате подобен вид лекарства и сте загрижени за появата на стрии, говорете с вашия лекар за нещата, които можете да промените.

Може ли да предотвратим появата на стрии ?

Експерти смятат, че генетиката играе роля в появата на стрии, но ако родителите ви ги имат, това не означава задължително, че и вие ще ги имате. Един от най-добрите начини да предотвратите появата им е да запазите теглото си стабилно. Пиенето на много вода също може да помогне за предотвратяването на „повреди“, когато кожата ви се разтяга. Храни, които поддържат кожа ви здрава, също могат да намалят шансовете за появата им. Това са храните богати на цинк, като ядки и риба, тези които имат високо съдържание на витамин А, С и D, например цитрусови плодове, мляко и сладки картофи.

 

Какво може да помогне ако вече имаме стрии?

Ретинол, богат е на витамин А, може да помогне стриите да станат по-малко видими. Той помага на клетките на кожата ви да се обновят и растат по-бързо. Но има и една уловка: Трябва да започнете да го нанасяте скоро след появата на стрии и след това да го използвате редовно, за да има ефект. Понеже това е киселина, която не е абсолютно безопасна е на разположение само с рецепта. За това говорете с вашия дерматолог и той ще прецени дали трябва да го пробвате.

Американското дружество по дерматологична хирургия казва, че лазерната или светлинна терапия може да направи стриите по-малко забележими, защото светлината предизвиква промени в кожата, които помагат на стриите да се слеят. Изследванията показват, че те са най-ефективни за кожата със среден цвят. Лазерното лечение може да бъде скъпо и може да отнеме до 20 процедури, за видим резултат. Ако все пак сте решили да се подложите на тези процедури, потърсете сертифициран дерматолог или пластичен хирург, който да е напълно запознат с този вид терапия.

Друг по-безопасен и безболезнен начин да прикриете нежеланите линии е с лосион за изкуствен тен. Тези лосиони и спрейове могат да потъмнят стриите и да направят цялостния вид на кожата ви да изглежда по-равномерен. Това може да ги направи по-малко видими, особено ако са бели или много светли. Може да се наложи да изпробвате различни продукти и нюанси, преди да намерите някой, който да пасне най-добре на кожата ви.

Има реклами на ексфолианти, които твърдят, че правят стриите по-малко забележими. Скрабът и микродермабразиото (процедура, която отстранява горния слой на кожата с инструмент) може да направят кожата ви видимо по-гладка, но няма доказателства, че някое от тези лечения действително помага за проблема със стриите. Дори някои дерматолози смятат, че микродермабразиото може да направи стриите още по-забележими.

Със стрии или не, ако обичаме телата си, то те винаги ще изглеждат красиви. И да не забравяме, че едни от най-красивите жени в света имат стрии и не се притесняват да ги покажат. За пример ще ви дам супермоделът Криси Тийгън, която публикува снимка на стриите по вътрешната част на бедрата си в цялата им прелест. Тя написа над снимката „както и да е“, затвърждавайки колко точно не й пука, че ги има.

Аз лично мисля като нея и не бих позволила на нещо толкова дребно да ме накара да се чувствам зле в кожата ми. За това приемете стриите като олицетворение на женствеността и ги носете с гордост !


Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top