От къде идват килограмите през бременността?

Всяка жена е индивидуална и уникална. Генът, полът, възрастта, околната среда, хранителният режим, работата- всички тези фактори както и метаболизма играят важна роля в това, кой колко тежи и колко тегло ще качи или свали през живота си.

Повечето жени, които са със средна височина и тегло, когато бременността е започнала, могат да очакват да качат между 10-15 килограма през всичките 40 гестационни седмици. Някои може да качат и повече, но това в повечето случаи е когато е налице многоплодна бременност или ако има усложнения по време на бременността.

По-голямата част от бременните жени наддават малко в рамките на първия си триместър, а някои дори губят тегло. Гаденето, съчетано с промените в начина на хранене, могат да предизвикат загубата на тегло до няколко килограма. Въпреки това, по време на втория и третия триместър, повечето жени възвръщат това, което са загубили и постепенно започват дори да качват повече.

 

Но не трябва ли да ям за двама?

Старата поговорка, че бременните жени се нуждаят от храна за двама, няма научна основа. Всъщност удвояването на размера на порциите и увеличаването на обема на храната по време на бременността е не само ненужно, но и опасно. Необходимо е не толкова увеличаването на количеството храна, колкото удвояването на приема на качествена храна. Това са две много различни неща.

Повечето бременни жени трябва само да увеличат приема на калории с около 10%. През първото тримесечие това означава допълнителни 100 калории дневно, през второто тримесечие 250 калории дневно, а през третото тримесечие – допълнителни 300 калории / ден.

Това означава, че в първия триместър допълнителните калории могат да бъдат приети от чаша нискомаслено мляко на ден, през второто тримесечие- от шепа ядки и допълнително плодове, а през третото тримесечие – също плодове и още една филия хляб допълнително (например).

Тоест, когато една жена е бременна трябва да увеличи с много малко приема на калории ( с около 10% както вече споменахме по-горе) , но не и да преяжда или да яде каквото и падне. Даже напротив, ежедневния прием на здравословни храни богати на витамини и минерали е от изключително голямо значение за протичането на една нормална бременност.

 

От къде идват килограмите през бременността?

Увеличаването на теглото през бременността може да бъде разделено на това, колко майката допринася за него и какво прави бебето. Смята се за нормално повечето жени да качват около 3кг допълнителна телесна мазнина в течение на нормална бременност. Струпаните около бедрата, ханша и ръцете мазнини действат като резервоари или енергийни запаси, които могат да се използват от тялото по време на кърмене.

И все пак нека отговорим по-точно на въпроса: „От къде идват килограмите през бременността? “ Ето ги и отговорите:

 • Допълнителен циркулиращ кръвен обем
  • Задържане на вода и увеличаване на общото количество течност в организма
  • Допълнителното тегло на гърдите
  • Допълнително тегло на разширяващата се матка
  • Амниотична течност и плацента
  • Бебето (при раждане средно тегло около 3.5 кг)

В ранните етапи на бременността, най-голямото увеличение на теглото на майката е в резултат от промените, които настъпват в организма й. Например повече кръв се произвежда за подпомагане на растящия зародиш и за снабдяването му с кислород и хранителни вещества, на които разчита за да расте.

Нормално е да има вариране и промени в увеличаването на теглото на една бременна жена. Но всяко внезапно увеличаване или намаляване на теглото може да бъде причина за безпокойство. Ето защо повечето акушер-гинеколози наблюдават теглото на своите пациентки, тъй като това е показател за някои усложнения.

Много от бременните жени искат сами да следят теглото си и най-добрият начин да направите това е веднъж седмично да се теглите, по същото време, по което сте се теглили предишната седмица. Най- добрия начин за качване на тегло през бременността е бавно и умерено.

Качването на повече от 1,5 кг на седмица през второто тримесечие и качването на повече от 900 грама на седмица през третото тримесечие е основателна причина да се консултирате с вашия лекар.

Средно наддаване на тегло за всеки триместър:
• Първи триместър: 900 грама – общо 1,8 килограма
• Втори триместър: 500 грама/ седмица (общо 5-6 кг)
• Трети триместър: Около 500 грама/ седмично (общо 3-5 кг)

 

Колко време ще отнеме да свалим натрупаните килограми?

Много експерти са съгласни, че това което сме качили като килограми в продължение на 9 месеца, ще отнеме също толкова време да го свалим. Някои жени намаляват теглото си след бременността толкова бързо, че се завръщат в дрехите си отпреди бременността в рамките на няколко седмици след раждането. На други им отнема повече време.

Колкото повече енергия се вкарва в тялото под формата на храна (гориво), толкова повече трябва да се изразходва. Твърде многото храна, ако не бъде изразходена, се съхранява като мазнина. За това трябва да обръщате внимание на порцията храна, която изяждате и задължително да вмъкнете някакъв вид физическо натоварване в ежедневието си, било то разходка в парка или изкачване на стълби или упражнения вкъщи (също ще свършат работа).

 

Диета по време на бременност?

 

В никакъв случай не си помисляйте да почвате диета по време на бременност! Бременността не е време за диети. Ограничението на приема на калории може да доведе до недохранване и може да повлияе на растежа на бебето. За съжаление, има ръст в случаите на смърт на новородени, и на бебетата с ниско тегло при раждане при жени, които са спазвали диета по време на бременността си. Намаляването на теглото твърде бързо след раждането може да доведе до проблеми с кърменето, както и понижаване на енергийните нива.

Поднорменото тегло по време на бременност може да доведе до следните проблеми:

 • Увеличен риск от преждевременно раждане
 • Потенциални проблеми с кърменето и ниско ниво на кърма
 • Бебето ви да се роди малко, много под нормите

Притежаването на ИТМ (индекс телесна маса), който е твърде нисък или много недостатъчен, може да доведе до проблеми при забременяването. Нормалният менструален цикъл зависи от здравословното съотношение на мазнините към чистия мускул и на нормалния дневен прием на храна.

 

Наднорменото тегло по време на бременност може да доведе до проблеми с:

 • По-висок риск от проблеми с раждането
 • Бебе с наднормено тегло, което може да има проблеми с нивата на кръвната захар (в бъдеще) и свързаните с това проблеми при раждането на по-голямо бебе
 • Хемороиди, стрии, проблеми в областта на таза, уринарна невъздържаност
 • Чувствате се по-дискомфортно и проявявате нетърпимост към топлината
 • Болки в гърба, болки в краката, подути крака и глезени
 • Повишено кръвно налягане и повишен риск от развитие на гестационен диабет
 • Допълнително напрежение върху жизненоважните органи като сърцето, черния дроб и бъбреците
 • Повишение на инсулинова резистентност и диабет тип 2

 

Най-добрият съвет относно увеличаването на теглото по време на бременност е да мислите по отношение на качеството на храната, която ядете, а не на количеството. Докато бебето ви е в утробата, напълно зависи от вас да му осигурите всички хранителни вещества и елементи, които са му нужни за да расте нормално.

Научете се да се вслушвате в сигналите на вашето тяло, като например, че то е сито и в стомаха ви има достатъчно храна.
Опитайте се да мислите по отношение на това, че сте  сити още докато ядете и че гладът ви е задоволен и не е нужно да ядете по много.

И въпреки това избягвайте да пропускате хранене (например да решите да не обядвате или вечеряте) , тъй като това може да постави тялото ви в „режим на глад“, което води до проблеми с метаболизма и понижава енергията.

 

Ако следвате съветите, които вашият лекар ви дава и се стараете колкото може по-малко да ядете вредни храни, то бременността може да е едно прекрасно изживяване за вас и дори за хората около вас. Нека останат само хубави спомени от този безценен път, който всяка жена си мечтае да измине.

А ако желаете да планирате здравословно качени килограми по време на вашата бременност и да си гарантирате прекрасен външен вид можете да се доверите на специалистът в тази област и основателка на проекта „FIT MAMA“ – Анита Маркова. Поръчайте вашата лична хранителна стратегия за балансирано покачване на килограмите в онлайн магазина на фейсбук страницата –   https://www.facebook.com/MsFitMama/

Подарете си здраве и великолепен външен вид чрез храната и всекидневните избори, които правите!


Автор на статията

Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top