Първи признаци на бременността

Усещаш малки, но необичайни промени, които те карат да мислиш, че най-сетне благословията да бъдеш майка ще се случи и на теб. В живота ти се отваря нова страница. Не знаеш какво да очакваш. В главата ти е пълна каша. Имаш толкова много неясноти и въпроси. Защото както знаем, бебето ти няма да го донесе щъркела. А за да е факт появата му, трябва да се отнесеш изключително сериозно към грижата за себе си и плода в утробата ти през следващите 40 седмици или 9 календарни месеци.
За да си наясно какво се случва в тялото ти през този период, какви промени ще настъпят, на какво да обърнеш особено внимание, както и какво да очакваш след раждането, в тази и поредица от статии фитнес моделът, майка на две деца и създател на проекта Fit Mama Анита Маркова ще даде редица съвети и насоки.
Жените сме особено чувствителни към важните физиологични промени в тялото ни като овулация и цикъл. Затова и настъпилата бременност е ясно разпознаваема от повечето дами. Тестът за бременност гарантира почти сигурен резултат, но в най-ранния етап на първите седмици от бременността той не може да отчете настъпило ли е щастливото събитие. Има обаче други сигурни ранни признаци, които подсказват, че си бременна. Най-често симптомите приличат на тези на предменструален синдром.
Сигурно отскоро си забелязала, че миризмата на любимото ти кафе сутрин вече ти е неприятна. А наред с това изпитваш непоносимост към някои от храните, които редовно си консумирала досега. Коремът ти пък е подут и то без причина, и усещаш тежест ниско долу. Гърдите ти са особено чувствителни и болезнени. Често ти се случва ту да плачеш, ту да се смееш. Изморяваш се лесно, спи ти се повече и имаш често уриниране.
Е, ако имаш тези ранни признаци, вече е време да се настроиш психически и физически за чудото на природата. Може изцяло да се отдадеш на мисли за момента, в който ще държиш в обятията си своето малко и любимо същество.
Макар че всяка бъдеща майка има индивидуални усещания, все пак има някои общи първи признаци, които се проявяват в различна степен при всяка бременна. Сред най-показателните ранни сигнали за бременност е имплатационното кървене. То настъпва около 6-12 дни след овулацията и зачеването, което е малко преди очакваната дата на следваща менструация. Главоболието и раздразнителността в първите 1-2 седмици след зачеването също спадат към първите признаци от бременността. В първите седмици може да имаш запек, както и да качиш 1-2 килограма. Не е изключено да имаш повишено слюноотделяне, както и парене в областта на слънчевия сплит. Необяснимите болки в кръста и повишената температура също подсказват, че може би си бременна.

Можеш да усетиш първите признаци на бременност само една седмица след оплождането. От момента на настъпване на бременността женският организъм започва да се настройва за предстоящото. Всяка жена и всяка бременност са различни. За да си напълно сигурна, посети своя гинеколог, който с помощта на кръвен тест за бременност ще разсее твоите съмнения. А иначе тест за бременност може да си направиш 5-7 дни след закъснение на менструацията. И не забравяй да започнеш своята бременност без вредните навици като пушене и консумиране на алкохол, а менюто да е изключително балансирано.

Scroll to Top