Вълшебната мазнина Гхи

Какво всъщност представлява Гхи ?

Гхи е свещен символ на хранене, уважение и изцеление в индийската култура, особено в практиката на науката Аюрведа. Използва се в продължение на хиляди години.

Гхи понякога се нарича „избистрено масло“, защото когато маслото се вари, водата и млечните твърди вещества се извличат от него, като се получава красиво, златисто, маслено, „чисто“ вещество. Но за това как можете да си го приготвите в домашни условия ще говорим малко по-късно. Нещо много важно което искам да спомена е, че Гхи е без лактоза и казеин (сборно наименование за няколко вида протеини, които се съдържат в млякото на бозайниците). Гхи е продуктът, който може да се консумира от всички хора и е един от най-добрите подаръци, които можете да дарите на тялото си.

Мая Тиуари (хуманитарен световен мирен водач и автор, международна учителка на Аюрведа и здравен активист) нарича Гхи „най-голямата подхранваща Ойас храна на земята“. Ойас е основата на целия имунитет и се казва, че е същността на всички телесни тъкани. Повече за това какво представлява може да прочетете по надолу в статията.

Ползите  

Някои от основните ползи от консумацията на Гхи са:

– Смекчава органите
– Укрепва вътрешните сокове на тялото, които са унищожени от стареенето
– Увеличава най-финия елемент на храносмилането

Сега нека поговорим малко по-подробно за някои от другите ползи на Гхи

Помага на храносмилателната система

Вероятно най-известното здравословно качество на Гхи е фактът, че е невероятно вещество, което подобрява процеса на храносмилателната система. Гхи стимулира секрецията на стомашните киселини и на свой ред увеличава способността ни да разграждаме храната. Гхи също премахва токсините и стимулира елиминирането им, и по този начин тези два процеса ще помогнат за увеличаването на общия храносмилателен капацитет.

Бори се с възпаленията

Гхи притежава мощни противовъзпалителни средства, които го правят необходимо лекарство за алергии, артрит и автоимунни заболявания. Хроничното възпаление може да причини преждевременно стареене, болка, подуване, изгаряне, стагнация и дразнене. Когато не се лекува, възпалението може да доведе до деструктивни разстройства като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и автоимунни заболявания.

 

Подхранва всичките 7 телесни тъкани

Благодарение на превъзходните си качества, Гхи има способността да проникне дълбоко във всичките седем телесни тъкани на човешкото тяло. Гхи се смята като носител на лечебни билки и образува секрети, които представляват „нечистия материал“ попаднал в организма ни чрез храната , и чрез отхрачване ние се отърваваме от него.

Действа като еликсир за тялото и вътрешно и външно

Гхи е добре известно лечение в медицината Аюрведа за облекчаване на сухотата в тялото, благодарение на неговата мазна и подхранваща сила, дар от природата. Независимо дали се използва вътрешно или се прилага външно, Гхи има способността да подхранва и смазва тъканите на клетъчно ниво. Това намалява сухата кожа, сухото дебело черво (запек), възпалението и втвърдяващите се стави, като същевременно увеличава блясъка, гъвкавостта и насърчава здравословното отстраняване на отпадъците.

Повишава ефективността на лечебните билки

Гхи е добре познат катализатор, който има способността да насочва дълбоко в тъканите лечебните свойства на лечебните билки (ако приемаме такива), като това увеличава ефективността и лечебната им сила. Поредната добра причина да го употребявате, не мислите ли?

Смята се, че Гхи действително намалява нивото на холестерола (за разлика от обикновеното масло и маргарин).

Подпомага доброто виждане и подсилва имунитета ( Ойас)

Ойас е фина енергийна сила, която е отговорна за енергията, жизнеността и имунитета. Човек със здравословен Ойас е мек, нежен, състрадателен и търпелив. Ойас също отговаря за здравословният „блясък“ на кожата, както и за силното, здравословно либидо. Гхи ще подобри всички тези качества, когато се приема редовно в подходящи пропорции.

Съдържа естествена линолова киселина, която е една от най-добрите съставки за борба с рака

Гхи се състои от мастни киселини с къса, средна и дълга верига, както ненаситени, така и наситени. Гхи съдържа омега-3 и Омега-9 есенциални мастни киселини заедно с витамини А, D, Е и К. Гхи, произведено от органично краве масло, е един от най-високите естествени източници на CLA (конюгирана линолова киселина, която може да помага при изграждането на мускулите и намаляването на телесните мазнини).

Готвене с Гхи

Както вече споменахме Гхи е много полезна мазнина за проблемен стомах, а също неподценим факт е, че не носи холестерин със себе си, както повечето вредни и масово използвани маргарини, олио и т.н. Една от малкото мазнини, която не се окислява при пържене, не променя структурата си и от там – не се превръща в канцерогенна за тялото. Издържа на много високо температурно нагряване – до 190 градуса. Спокойно може да замените всяка мазнина, която използвате за готвене с Гхи.

Гхи е основата на всяко хранене по системата Аюрведа. Лесно е да се смила и подхранва всичките седем тъкани на тялото. Също така подобрява зрението и паметта, смазва ставите и подобрява гъвкавостта. Звучи страхотно, нали?

В индийската кухня тя е избрана специално заради способността си да пренася терапевтичните качества на билките дълбоко в тъканите, като увеличава лечебните свойства на всяко хранене.

Много е важно да готвите Гхи с добро настроение, тъй като тя има способността да абсорбира енергията. Пригответе я с любов и позитивност и с намерението да се храните и изцелявате. Използвайте го ежедневно във вашето готвене, за здраве, дълголетие и щастлива душа.

И не забравяйте – с Гхи храним нашите клетки и от там подхранваме правилната обмяна на веществата. Това ще подобри значително качеството ви на живот, в това число качеството на разума, ума, интелекта.

Как да си приготвите Гхи в домашни условия

Една съставка: органично, обезсолено краве масло

Начин на приготвяне:

 

  1. Потърсете и купете истинско домашно приготвено краве масло по възможност да е безсолно или с много малко сол.
  2. Сложете го в подходящ съд на котлона. Използвайте за целта дълбок съд с дебело дъно и стени. Нека в началото е на слаб огън, докато се разтопи. Може да го нарежете на малки кубчета за по-бързото му разтапяне.

  1. Когато вече е в течно състояние усилете котлона, докато леко заври и веднага намалете огъня до минимум. Целта е да се вижда много леко къкрене на маслото. В началото ще започне да се отделя пяна, която е хубаво да махате. Индикацията, че маслото е качествено и без примеси, е отделянето на много приятен, лек аромат като на бебе. Ако започне да отделя лоша, тежка миризма означава, че в маслото има маргарин.

 

  1. Преваряването продължава около 40 минути докато маслото придобие прозрачен цвят и протеините (казеин), които се отделят на дъното, придобият леко златист цвят. Тогава маслото е напълно готово.

  1. Махате от котлона, а ако имате казеинова непоносимост може да прецедите през марля и да отстраните отделените протеини. Маслото е готово, но изключително важно е, когато го сложите в съда, в който ще го съхранявате, да не го затваряте. Не бива да се получава конденз, затова го оставете да изстине напълно и да няма никаква влага в него.

И така вашата вълшебна мазнина Гхи е готова. Вече спокойно може да я затворите и приберете в шкафа. Между другото Гхи е един от малкото продукти, които не се развалят никога. Направено качествено Гхи, съхранявано правилно, дори след 10 години ще пази свойствата си. Но този дар от природата си заслужава да се използва, а не да стои в шкафа нали 🙂


Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top