Трети триместър – финалът наближава

Вълнуващите емоции, очакванията и нетърпението около предстоящото раждане и твоята първа среща с бебето те завладяват все повече с всеки изминал ден. По-голямата част от дългото пътуване – половин година, вече е зад гърба ти, а финалната права от твоята бременност започва с началото на третия триместър или от 26-та седмица. Последните три месеца обаче са свързани с още куп непознати усещания, а аз ще се опитам да те подготвя за всичко, което те очаква. Важно е да си спокойна, да си уверена в себе си и с позитивна нагласа. Остава още малко и вече ще гушнеш бебето си.
Третият триместър е периодът, през който размерът и позицията на бебето предизвикват дискомфорт. Възможно е да те измъчва безсъние, да изпитваш силна умора, неутолим апетит, чести позиви за уриниране, киселини, болки в гърба и оттичане на краката. За сметка на това пък бебето ти се развива изключително динамично – започва да отваря очи, да чувства светлината, костите му са напълно развити, започва да се учи да диша, да наддава много бързо на тегло, а плацентата ти да го снабдява с все повече антитела.
С навлизането в седмия месец коремчето ти вече е добре оформено и вероятно ти е по-трудно да си физическа активна. Възможно е и да не успяваш да се наведеш, за да си обуеш обувките. Но това не бива да те притеснява. През този период може да наблегнеш на йога за бременни, стречинг, както и на разходки сред природата. Използвай релаксиращи техники на дишане и съсредоточи мислите си върху радостния миг от първата среща с бебе. През 26 седмица движенията на бебето се усещат значително и дори това може да ти причинява дискомфорт. Слухът му се развива и то показва предпочитания към определени звуци. Затова по-често се опитай да говориш на бебето.
Натискът, който матката ще оказва върху вътрешните ти органи, ще става все по-голям с напредване на бременността. От 27 седмица може да усещаш и хълцанията на бебето като ритмични движения в матката. Това е напълно нормално и се дължи на развитието на белите дробове. Най-вероятно при хранене бързо ти става тежко, а причината е пристиснатият ти стомах. Запекът и хемороидите са двата неприятни проблема, с които отново може да се сблъскаш. Приемът на добавки, които съдържат желязо, също е причина за запека. Затова е важно да приемаш достатъчно количество вода, фибри, плодове, зеленчуци, както и да си физически активна. А ако имаш нужда от цялостна програма за поддръжане на здравословно тегло, с упражнения, храни предотвратяващи най-честите неразположения, както и подходящи тренировки за обръщане на бебчвто с главата надолу, както и заздравяване на тазовото дъно, то виж Моята програма по време на бременност „Бременна Фит Мама“🤰 тук: https://bit.ly/3nbWDam

Третият триместър е и периода, в който отново може да изпиташ познатите от началото на бременността умора, изтощение и често желание да си полегнеш. От 28 седмица заради нарастващата матка и бурния растеж на бебето тялото ти ще има нужда от повече енергия. Вероятно вечер ти е трудно да заспиш от мисли, притеснения и тревоги за всичко, което предстои. Безсънието допълнително те изтощава, затова опитай да правиш кратки дремки през деня, както и да не се товариш с негативни мисли. Може да си купиш възглавница за бременни, за да си осигуриш максимален комфорт. Избягвай да се храниш поне два часа преди лягане и прекарвай възможно по-малко време пред телевизора и телефона.
През 29 седмица на бременността костите на твоето бебе вече са се развили напълно, но все още са много меки. Изключително важно е през този период да обърнеш внимание на грижите за кожата си, тъй като тя е подложена на силно разтягане и е твърде вероятно да се появят стрии. Избирай внимателно козметиката си, като хидратираш не само коремчето, а също краката, дупето и гърдите.
През 30 и 31 седмица бебето вече отваря очите си широко и продължава интензивното развитие на нервната система. Вече си добре запозната с феталната морфология, като има и трето изследване, което се прави до 32 седмица. На него ясно вече се вижда бебето, което има вид и пропорции, идентични с тези на новородените.
С настъпването на осмия месец или около 60 дни преди термина подготовката на организма ти за раждането е съпроводена със зачестяване на така наречените подготвителни контракции на Бракстън-Хикс. Ще ги усещаш все по-често, като е важно да ги различаваш от контракциите, свързани с начало на раждането. Контракциите на Бракстън-Хикс са без болка, непериодични и с кратка продължителност.

С наддаването и растежа бебето заема все по-голяма част от матката. Движенията му стават значително по-ограничени заради липса на свободно пространство. Това е причината да усещаш тежест при хранене. Опитай да се храниш често и с малки порции. Киселините са другото неприятно усещане с напредването на бременността и затова трябва да изключиш от менюто си пикантни и цитрусови храни, както и газирани напитки. Увери се, че си набавяш нужните количества протеин, витамин С, фолиева киселина, желязо и калций.
През 32 седмица се планират и последните изследвания на плацентата, околоплодните води и притокът на кръв към плацентата и плода. Бебето започва да се учи да диша, макар че белите дробове не са оформени напълно. Това е периодът, в който да се погрижиш за гърдите си и да ги подготвиш за кърменето. Кожата става по-еластична, жлезите отделят секрет за овлажняването ѝ, възможно е да започне спонтанно отделяне на коластра. Можеш да мажеш зърната си с кремове с чист ланолин.
Нивата на околоплодните води достигат своя максимум през 33 седмица, като бебето активно ги поглъща и така усъвършенства храносмилателната си система и бели дробове. Може да посетиш лекция за подготовка за раждането, както и да започнеш упражнения за тазовото дъно и гимнастика с топка, а също и практики за дишане по време на раждането.
Най-вероятно изпитваш непреодолимо желание за чистене, подреждане, а дори и козметичен ремонт на апартамента. Искаш всичко да е подредено и изгладено за твоето бебе. И това е съвсем нормално, просто не бива да се преуморяваш и да изпадаш в крайности. През 34 и 35 седмица всички органи и системи на бебето са развити и продължават да се усъвършенстват, а то наддава много бързо.
Навлизайки в 36-та седмица или началото на 9 месец предстои да обсъдиш с твоя лекар наближаващото раждане. Бебето вече би трябвало да е разположено с главата надолу, а посещенията при твоя гинеколог вече са всяка седмица. Правят се т.нар. запис на тонове, с което се следи сърдечната дейност на плода и се измерват маточните контракции.
Преди раждането трябва да представиш в болницата резултатите от изследванията за кръвната си група, васерман, хепатит Б и по желание за ХИВ. Помисли също за педиатър на бебето и се уговори с него, защото след изписването той ще ви посети у дома. През 37 седмица органите на бебето са напълно готови да функционират самостоятелно, като оттук нататък може да очакваш да се роди всеки момент. Бебето е напълно развито в 38 седмица, а ти може да подготвиш багажа си за родилното. Финалът на твоята бременност наближава, но истинското приключение тепърва започва. Скоро ще гушнеш бебето си, а дотогава не спирай да си повтаряш, че ще дадеш най-доброто от себе си.

Scroll to Top