Трябва ли да промените начина си на живот при бременност

бременност, начин на живот, fitmama.bg, fitmama, фитмама

Дали трябва да промените начина си на живот, когато разберете, че сте бременна? Зависи от това, как сте живели до момента.

Какво определя начина на живот при бременност

Основният приоритет на всяка жена, която вече очаква бебе, е да му осигури условия да се развива добре и да се роди здраво. За целта самата тя трябва да е здрава. Всяко отклонение в обмяната и жизнените ѝ функции се отразява и на плода.

Натоварването, на което е подложен женският организъм в този период, е сериозно и въпреки че бременността не е болест, бременната се нуждае от специален режим на хранене, почивка и активност. Това е важно не само за бебето, но и за здравето и възстановяването на майката след раждането.

Ако сте живели до този момент здравословно, а бременността ви протича нормално, необходимите промени ще са малки. Но когато физическата ви активност е сведена до минимум, отбивате се често в заведенията за бързо хранене и успокоявате стреса с цигара, най-разумно е да направите сериозни корекции в начина си на живот.

Храненето при бременност

В началото на бременността не са ви необходими нито много повече калории, нито пък повече хранителни вещества. Достатъчно е да сте по-внимателни при подбора на храната си, тя да е с минимум обработка и менюто да е добре балансирано откъм хранителни вещества (протеини, мазнини и въглехидрати). С напредването на бременността необходимостта от калории наистина се увеличава, като в последния триместър увеличението достига до около 350 калории дневно. То се покрива с шепа ядки или няколко плода в повече.

Безразборното похапване не само ще доведе до излишно трупане на килограми, които в най-добрия случай ще сваляте бавно и мъчително след раждането. То заплашва и с опасни за здравето състояния като гестационния диабет. Заболяването отшумява след раждането, но рискът да се завърне по-късно е много висок. Преди това обаче причинява сериозни нарушения в развитието на плода.

Опитите да отслабнете и спазването на каквито и да е ограничителни диети по време на бременността (освен препоръчаната от наблюдаващия лекар) са противопоказни. Те водят до недохранване на бебето и проблеми в развитието му.

Хранителни добавки с витамини и минерали са безспорно необходими, но отново само след консултация с лекаря ви. А когато ви се прииска нещо специално за хапване – почерпете се, но с мярка.

Физическа активност, секс и почивка

Физическата активност стимулира работата на всички жизнени системи, повишава разхода на калории и помага за контрола върху теглото, поддържа мускулите.

Добре е да припомним, че физическа активност и спорт не е едно и също. Когато до момента на забременяването сте спортували активно, макар и с по-леко темпо и по-малки натоварвания, можете да продължите – разбира се, ако не практикувате контактни спортове или такива, които пряко заплашват живота и здравето на бебето ви.

Но ако никога досега не сте спортували активно, бременността не е периодът, в който да започнете. Въпреки това движението е задължително – от плуване и гимнастика за бременни до ежедневни продължителни разходки и йога – възможностите са много. Лекарите препоръчват около 30 минути физическо натоварване дневно.

Сексът сам по себе си не е опасен за плода и няма причина да се отказвате от него. Още повече, че той запазва емоционалната ви връзка с таткото. Само нека позите да са по-щадящи.

Как се съчетават препоръките за физическа активност и за повече почивка? В никакъв случай не се изключват взаимно. Не става дума да лежите по цял ден, а да спите достатъчно, да прекарвате повече време на открито, да си спестявате стресови ситуации.

Промените, които се оказват най-трудни

Да, става дума за отказът от тютюнопушенето и намаляването на кафето. Повечето дами с лекота спират алкохола, но отказът от цигарите и рязкото ограничаване на стимулиращата напитка затруднява доста от бъдещите майки. Проблемът е, че и никотинът, и кофеинът бързо проникват в кръвта и достигат до бебето.

През деветте месеца то расте и се променя, нарастват потребностите му, вие натежавате. Начинът ви на живот естествено се променя, налага се по-често да си почивате, да обърнете повече внимание на подготовката за раждане. Но не спирайте да се движите!

Така помагате на бебето и на себе си и по-лесно ще възстановите формата си след раждане.

Потърсете ни, ако ви е трудно да се справите сами с програмата за новия си начин на живот! Ние ще ви помогнем с радост. 

Scroll to Top