Феноменът хималайска сол

Тази природна сила – хималайската сол, както се очаква от името й, произлиза от подножието на Хималаите в Северен Пакистан, формирана преди повече от 250 млн. години. Това чудо на природата, определено като природен феномен е извлечено и продължава да се извлича от 300 до 600 метра дълбочина в скалите на планината. Образувала се е от кристализирала морска сол, покрита с лава.

Много учени и изследователи, които са изследвали и продължават да изследват хималайската сол, констатират, че начинът по който се е съхранила в скалите, е предпоставка да бъде наистина най-чистата сол на земята.

Както при всички видове сол, хималайската скална сол се използва най-често за готвене. Но освен че, подсилва вкуса на храната, хималайската сол спомага за облекчаването на мигрена, увеличаването на енергията и подобряването на функцията на надбъбречните жлези.

 

По какво се различават различните видове сол?

Трапезната сол се различава от солта, която произлиза по естествен начин (както хималайската сол) заради минералите, които съдържа. Производителите премахват естествения калий по време на рафинирането (преработка). Това е вредно за здравето, защото обърква естествения баланс на натрий и калий в тялото ни.

Например, натрий и калий работят заедно в специфично съотношение за регулиране на кръвното налягане. Но когато нивата на натрий са твърде високи, те се намесват в балансирането на нивата на кръвното налягане и това води до хипертония (високо кръвно). Както можете да предположите, това обаче не се отнася за нерафинираната сол, тъй като тя все още съдържа калий.

Когато производителите химически преработват и избелват солта, те добавят и други недостатъци. Тази вид сол обикновено може да съдържа добавени химикали като амоняк или алуминий, които са вредни за здравето ни. Алуминият е токсичен за тялото и е свързан с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Ето защо, отрицателните ефекти от изолирането на натриев хлорид в обработената сол, придават лоша репутация на трапезната сол. Освен това, изобщо не е трудно да затрупаме телата си с преработена сол, тъй като масово се консумират рафинирани храни и то при всяко едно хранене.

Но ако решим да отстраним преработените храни от нашия режим на хранене и получаваме нерафинирана сол от природни източници, това всъщност е полезно за нас. Плодове, зеленчуци, морски водорасли, солена вода и сол от хималайските скални мини са добри примери за природни източници на сол. Всъщност телата ни зависят от това за да оцелеят.

 

Защо се нуждаем от нерафинирана сол?

Въпреки негативните асоциации, които имаме с натрий, тялото ни зависи от него, за да регулира мускулните контракции. Също така помага за доброто състояние на нервните импулси, сърдечната функция и поддържа нормален баланса на течности в тялото.

Хлоридът работи с натрий в регулирането на нервните импулси и също така играе важна роля при храносмилането. Когато хлоридът се комбинира с водород, той образува стомашна киселина. Това ни позволява да смиламе протеина. Тъй като телата ни зависят от протеина, за да образуват хемоглобин (хемоглобинът допринася за насищането на кислород на всяка клетка в тялото, а това ни осигурява възможността да дишаме) – хлоридът е елемент, който ни дава живот.

Както бе споменато по-горе, непреработената сол съдържа няколко други микроелемента, които са необходими за здравето. Елементи като калций, магнезий и йод са само някои от тези примери. Може би затова нови проучвания предполагат, че консумацията на твърде малко сол всъщност представлява по-голям риск за здравето.

Ето защо, когато ядете непреработени храни и добавяте малки количества нерафинирана сол към хранителния ви режим, вие не заплашвате здравето си. Вместо това, естествената сол осигурява на тялото ви няколко минерала, които са жизненоважни за правилното функциониране на органите.
Но какви точно са ползите от хималайската сол?

Хималайската сол съдържа 84 следи от минерали и електролити. Някои от тези минерали включват калций, йод, калий, магнезий и желязо. Всъщност, хималайската сол съдържа тройно повече калий, отколкото трапезната сол.

Въпреки че, липсват научни доказателства, високото съдържание на минерали в хималайската сол, придават много ползи на здравето. Ето четири неща, за които хималайската сол помага:

  1. Балансира електролитите

Хималайската сол съдържа всичките шест електролита, които са нужни на здравето: натрий, калий, хлорид, магнезий, фосфор и калций. Ето защо, можете да възстановите естественото си количество електролити в тялото си, като добавите хималайска сол към хранителния си режим. Това е особено полезно в горещи дни или след интензивна тренировка, когато електролитите са изхвърлени чрез потта.

  1. Поддържа функцията на щитовидната жлеза

Тъй като хималайската сол съдържа йод – елемент, от който тялото ни се нуждае за да синтезира хормоните на щитовидната жлеза – това може да спомогне за поддържането на една здравословна функция на щитовидната жлеза.

  1. Здрави надбъбречни жлези

Надбъбречните жлези са две малки жлези, разположени върху бъбреците. Те са отговорни за регулирането на стреса на организма, като произвеждат хормоните кортизол и адреналин.

Нашите надбъбречни жлези зависят от минералите за правилната им функция. Идеалният натриев и калиев баланс е от съществено значение за здравето на надбъбречните жлези. Той предотвратява повишеното функциониране на надбъбречните жлези (в резултат на по-голямо количество натрий) или пониженото функциониране ( в резултат на по-голямо количество калий).

  1. Облекчава главоболието

Изследователите предполагат, че основната причина за мигрена и главоболие идва от недостига на магнезий.
Тъй като хималайската сол съдържа магнезий, хората често я използват като естествено средство за облекчаване на мигрена. Хималайската сол също така съдържа и калций, което спомага за отпускане на свитите кръвоносни съдове.

 

Лампа от хималайска сол

Въпреки че, хималайските солни лампи не са нещо, което се яде, те са станали толкова популярни, че си заслужава да ги споменем.

Хималайските лампи са просто малко по-големи хималайски солни скали, които имат крушки в тях. Въпреки че, за някои това е просто една нова тенденция, други вярват, че има много ползи за здравето. Меката розова светлина на тези лампи излъчва отрицателни йони, които пречистват въздуха. Това помага да се отстрани отрицателната енергия, да се подобри притока на кръв, да се подпомогне спокойния сън и да се увеличат нивата на серотонин в мозъка.

 

Извод

Наистина ползите от употребата на хималайска сол са безброй и колкото от тях да спомена, ще е малко. Солта има силно детоксикиращ ефект за организма и по-лесното освобождаване от тежки метали, подпомага естественото балансиране на алкално-киселинния баланс в организма, нормализира кръвното налягане и „лошия” холестерол. Има благоприятен ефект върху дихателната система, използвана чрез вдишване на изпарения. Има свойството да повишава хидратацията в организма и действа противовъзпалително. Солта подобрява функциите на стомашно-чревния тракт, обмяната на веществата, предотвратява мускулни крампи и укрепва костите.

Освен това някои учени твърдят, че честата консумация на хималайска сол има благоприятен ефект върху либидото като го повишава. Употребата на хималайска сол се препоръчва и при бременност, защото подобрява състава на околоплодната течност. Хималайската сол съдържа 94 елемента от Менделеевата таблица, като 84 от тях се откриват в човешкото тяло. И в същата връзка и в околоплодната течност при бременност.

Златото, наречено хималайска сол, е добър съюзник и в борбата с редукцията на излишните натрупани килограми и подкожни мазнини. Така че, ако още не сте го направили, имате куп причини да го сторите още сега – смело заменяйте готварската сол с хималайска. Внесете още един феномен от колекцията продукти във вашия дом.  Не забравяйте да предоставяте най-доброто на вашето тяло, започвайки от най-дребните и на пръв поглед незначителни неща.
Най-великото творение е съвкупност от малки стъпки, формирайки шедьовър. Нека вашето тяло бъде този шедьовър.


Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top