Зелена бомба от витамини – спанак

Със сигурност повечето от вас знаят, че спанакът е полезен  заради богатото му съдържание на желязо. Това е така, но от спанакът може да си набавите освен желязото и много други важни хранителни вещества за организма. Ако искате да разберете кои са те и защо са важни за правилното функциониране на нашето тяло- продължавайте да четете.

Добавянето на спанак към вашия сутрешен фреш ще добави не само лек зелен нюанс, но и много витамин К. Всъщност, можете да получите целия си ежедневен прием на витамин К, като просто добавите спанак към вашия сутрешен прясно изцеден сок (надявам се пиете такъв). Това е витаминът, който е от съществено значение за жизнеността на кръвта като намалява способността й да се съсирва.

Спанакът ще добави и витамин А към вашата диета, витаминът който е най-важен, когато става въпрос за вашето зрение, като например за възприятието на цветовете и нощното виждане. Ако изяждате или изпивате само една чаша спанак всеки ден, то вие ще приемате 377% от препоръчителната дневна доза за витамин А.

Ползите за здравето от консумацията на спанак

Спанакът е богат на основни аминокиселини, желязо, калций, витамин А и фолиева киселина. Това е най-евтиният източник на протеини, осигуряващ толкова количество протеини, колкото месото, рибата, яйцата, пилето (интересно, нали). Също така е отличен източник и на фибри.

  • Спанакът е богат и на лутеин, който помага за предпазване от очни заболявания като дегенерация на макулата и катаракта, водещи причини за слепотата в напреднала възраст.

 

  • Витамин А, витамин С, магнезий и рибофлавин спомагат за намаляване на възпалението свързано с артрит, астма и някои сърдечни заболявания.

 

  • Изследванията показват, че витамин А и витамин С в спанака могат да помогнат за предотвратяване на атеросклероза и диабетна сърдечна болест чрез намаляване на свободните радикали и предотвратяване на окисляването на холестерола, който иначе би полепнал по стените на кръвоносните съдове.
  • Магнезият в спанака може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
  • Спанакът има охлаждащ и успокояващ ефект върху тялото. Също така има слабително действие поради фибрите в него.
  • Фолиевата киселина в спанака го прави много ценна по време на бременност, тъй като спомага за здравословното развитие на плода и намалява риска от аборт и случайно кръвотечение. Спанакът осигурява много храна на кърмещите майки и подобрява качеството на кърмата.

 

  • Добавянето на повече спанак към вашия хранителен режим е един от начините да се предпазите от рак. Заедно с други листни зеленчуци като : зеле, маруля или лапад, спанакът съдържа каротеноиди и пигменти открити в растения които действат като антиоксиданти за елиминирането на потенциално опасни свободни радикали. Според Американския институт за изследване на рака, храни съдържащи каротеноиди могат да помогнат за предотвратяване на рак на устната кухина, фаринкса и ларинкса.  Те дори могат да забавят разпространението на рак на гърдата, рак на белия дроб, стомаха и кожата.

 

  • Още една добра новина, особено за дамите: спанакът поддържа косата и ноктите здрави! Да, точно така, не е нужно да харчите сума пари за да имате красива коса и нокти. Поради високите количества на витамин А и C, спанакът действа като природен продукт за красота. Витамин А помага за производството на вещество наречено себум, който „смазва“ нашата коса и кожа. A витамин C поддържа растежа на косата благодарение на протеиновия колаген съдържащ се в него. Всъщност витамин C и колаген са най-добрия екип в укрепването на ноктите и предотвратяването на тяхното чупене.
  • Спанакът има повече калий отколкото имат бананите например. Ако изследваме 100гр спанак и 100гр банани, то ние ще открием, че спанакът има значително повече калий ( 200мг повече ако трябва да бъдем точни). Известно е, че калият подобрява здравето на костите и поддържа нормални храносмилателните и мускулните функции. Плюс това може да помогне за намаляването на риска от остеопороза и инсулт.

 

  • Железният минерал, който се намира в спанака, е особено важен за менструацията на жените, както и за подрастващите деца. В сравнение с червеното месо, спанакът предлага много по-малко калории, холестерол и е без мазнини, също така е изключителен източник на желязо (както повечето от вас вече знаят). Тъй като желязото е съставна част на хемоглобина, носител на кислород за всички клетки на тялото, то е от съществено значение за да имаме повече енергия.

 

  • Спанакът има полза и при забавянето на процеса на стареене. Изследванията показват, че консумацията на зелени листни зеленчуци като спанак може да забави стареенето на мозъка. Така че, консумирането на зеленолистни зеленчуци и решаването на кръстословици помагат на мозъка да остане гъвкав и млад.

Една чаша/купа суров спанак съдържа:

  • 27 калории
    • 0,86 грама протеин
    • 30 милиграма калций
    • 0.81 грама желязо
    • 24 милиграма магнезий
    • 167 милиграма калий
    • 2813 микрограма витамин А
    • 58 микрограма фолат (форма на витамин B9)

 

Как да запазим витамините в спанака, когато готвим?

Мисля, че това е един много добър въпрос, на който трябва да се обърне внимание.  Въпреки че яденето на спанак в сурово състояние е най-добрият начин да получим многобройните хранителни вещества съдържащи се в листните зеленчуци, включително витамините С и К и фолиевата киселина, леко обработения спанак прави желязото по-лесно за абсорбиране.

Използвайте бързи методи за готвене, като например- готвене на пара или леко задушаване. Спанакът се поддава лесно на обработка и се нуждае само от няколко минути в тигана или на парата, за да стане вкусен и готов за сервиране.

Избягвайте методи за готвене, които карат спанака да влезе в пряк контакт с вода, като например варенето. Въпреки че това няма да повлияе значително на съдържанието на желязо, то ще намали съдържанието на водоразтворими хранителни вещества като витамините С и витамините В, които могат да се озоват във водата вместо във вашата храна. А ние не искаме това, нали?

Малко калории и пълен с хранителни вещества, спанакът е един от редицата листни зеленчуци, които все повече намират място в нашата салата. Универсалността му го прави лесно да се адаптира в здравословните растителни напитки (смути) и глазури. Още едно от предимствата му е, че дори консумиран в сурово състояние е приятен на вкус, защото трябва да си признаем, че някои зеленчуци не са особено вкусни ако не са преминали някакъв вид обработка.

И най-хубавото от всичко е, че тази зелена супер храна е пълна с толкова много здравословни качества, че е трудно да ги изброим всички! За това хапвайте на воля и не се притеснявайте дори и да прекалите !


Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top