Домашен хляб от лимец
Най-бързият и вкусен хляб от лимец!
Няма да ви излъжа ако ви кажа, че този Божи дар става готов само за 10-12 минути. Абсолютно подходящ за забързаното ни ежедневие, когато искаме да ядем полезна и здравословна храна, приготвена в къщи. А ето ги и съставките:
Съставки:
- 150-200гр брашно от лимец (аз обичам да го пресявам в сито преди приготвяне)
- 1 щипка сода бикарбонат
- 1сл оцет или лимонов сок
- щипка-две хималайска сол
- 1чл кокосово масло
- вода на око
- 1 сл тиквени семки
- 1сл слънчогледови семки
Начин на приготвяне:
Смесете содата и оцета, след това направете малко кладенче в брашното и изсипете содата, която се е разтворила във водата. Прибавете солта и по малко вода, постепенно разбърквайте и добавяйте още вода, докато започне да се оформя тесто. Омесете го за кратко с ръце като се стремите да не стане лепкаво. Намажете ръцете си с кокосовото масло и разделете тестото на малки оформени питки. Украсете по желание със семена по желание – тиквени, слънчогледови, овесени ядки и т.н. Сложете хартия за печене в тавичка и ги наредете. Загрейте предварително фурната на 200 градуса и ги изпечете до златисто и докато семената отгоре започват да се изпичат. Аз проверявам дали са готови като ги набода с клечка за зъби. Ако по клечката не остане нищо от сместа, означава че са готови. Извадете ги от фурната и напръскайте с малко вода, завийте ги в кърпа за десетина минути. След това можете спокойно да им се насладите.
Калорийното съдържание общо на цялото количество е около 650ккал, а тези съставки стигат за около 6-7 броя питки.
Воала!