Кога ви е нужна безглутенова диета

Кога ви е нужна безглутенова диета

Отказът от храни с глутен твърде много прилича на поредната модна вълна в храненето. За хората с диагностицирана непоносимост към глутена безглутеновата диета е безспорна необходимост. Тя повишава качеството им на живот, като понякога дори е животоспасяваща. Но тези, които се отказват от житните без необходимост, рискуват по-скоро да си навредят, отколкото да извлекат ползи от това.

Хранителна непоносимост към глутена

Най-тежката форма на непоносимостта към глутена – цьолиакията – спада към автоимунните заболявания и до голяма степен е генетично обусловена. Тя протича с атрофиране на чревните власинки, възпаления и увреждане на чревната лигавица. Това обуславя лошото усвояване на важните нутриенти, недохранване, анемия. Понякога се стига до състояния, несъвместими с живота. В световен мащаб засегнатите от цьолиакия са около 1%.

Има хора, които са силно чувствителни към глутена, но не страдат от цьолиакия или алергия към житния белтък. Причините за този глутенов интолеранс не са напълно изяснени. Той се характеризира със стомашно-чревни симптоми, подобни на причинените от цьолиакията. Често се наблюдава при пациенти с различни други заболявания. Смята се, че тази форма на хранителен интолеранс проявяват около 13-14% от световното население.

Единственото за сега лечение за глутенова нетолерантност и цьолиакия е строгата диета, изключваща глутена. При цьолиакията – напълно, при чувствителност към житния белтък – напълно или отчасти – в зависимост от личното ви състояние.

Често страдащите от непоносимост към глутена, страдат и от нетолерантност към лактозата, нетолерантност към хистамина и др.

Трудности при безглутеновата диета

Отказът от глутен не е безобиден

Липсата на житните в менюто – различните сортове и разновидности на пшеница, ръж,  ечемик, донякъде и на овеса – означава недостиг на основни хранителни вещества като фолиева киселина (В9), кобаламин (B12) витамин D и минерали – магнезий и калций, цинк, желязо и т.  н. Принудените да я спазват трябва да правят периодични изследвания за вероятни недоимъчни състояния и да приемат подходящи хранителни добавки. Затова, ако сте здрави, не се отказвайте от хляба и изделията от жито.

Пълното изключване на глутена от менюто не е лесно

Дори и когато свикнете с липсата на житните зърнени храни в менюто си, още не значи, че не приемате глутен. Хранителната индустрия го влага като сгъстител, пълнител и т. н. в невероятно много и различни продукти. Трябва да бъдете изключително внимателни, когато купувате пакетирана храна.

Безглутеновите храни често са по-вредни от съдържащите глутен

Много продукти носят надписа „без глутен“. Когато те не са специално сертифицирани, глутенът в тях е заместен най-често с евтини мазнини и доста захар. Затова четете целия етикет.

Специализирани безглутенови храни

Те се произвеждат на специални линии, при които случайното замърсяване е невъзможно. Носят щемпела на съответната сертифицираща организация.

Кръстосано замърсяване

Това е, когато поради невнимание или случайно следи от едни храни преминат върху други. Така с глутен могат да се окажат дори зеленчуците, плодовете, месото и други продукти, които по природа са лишени от него. Замърсяването може да се случи както в дома ви, така и в цеховете за преработка. Вероятно сте забелязали по етикетите фразата „може да съдържа следи от пшеница, ядки, яйца“ и т. н. За тежките форми на цьолиакия подобно замърсяване може да е смъртоносно.

Смята се, че 20 мг глутен на 1 кг храна е напълно допустимо.

Подозирате, че глутенът не ви влияе добре? Идете на лекар.

Имате доказана нужда от хранене, изключващо глутен? Обадете ни се! Ще ви консултираме с удоволствие.

Scroll to Top