Магията на музиката по време на бременност

Много проучвания по време на бременността откриват, че плода в утробата на майката може да чуе определени честоти още от двадесетата гестационна седмица. А от 24 гестационна седмица е доказано, че бебетата обръщат главичките си в отговор на гласове и шумове. Това е довело до по-нататъшни изследвания относно способността на бебето да разпознава музиката и различните предимства, които музиката може да има върху нероденото дете и майката. Тази статия има за цел да ви запознае с някои от ползите, свързани с музиката по време на бременност и как тя може да помогне на нероденото ви дете.

 

Музиката намалява стреса по време на бременност

Смята се, че музиката намалява високите нива на стреса, които много жени изпитват по време на бременността си. Проучване на 236 бременни жени, проведено от изследователи от Колежа за медицински сестри в Медицинския университет Каошиунг, Тайван, показа, че участничките, които слушат музика за 30 минути на ден в продължение на две седмици, значително намаляват стреса, безпокойството и депресията си в сравнение с участничките, които не са го направили.

Това проучване, публикувано в Journal of Clinical Nursing, е проведено върху участнички, които са били или във втория си, или в третия триместър. Половината от участничките получили музикални компактдискове и ги помолили да ги слушат половин час на ден. Изборът на музиката е бил оставен на участничките и повечето от тях избрали природни звуци или приспивни песни. На другата половина не били дадени CD-та. Изследванията показват, че жените на които са им били дадени дискове имат значителен спад в стреса, безпокойството и депресията, докато тези от останалата част от група са имали сравнително малък спад в нивото на стреса.

„Бременността е както уникален така и стресиращ период за много бременни майки, страдащи от безпокойство и депресия поради продължителния период от време“, казва авторът на изследването Чън Хей Чен. „Всяка намеса, която намалява тези проблеми, трябва да бъде приветствана. Нашето проучване показва, че слушането на подходяща музика осигурява прост и неинвазивен начин за намаляване на стреса, безпокойството и депресията по време на бременност.“

Други пък проучвания, проведени в клиники в САЩ показват, че жените, които са имали възможност да раждат под звуците на определена мелодия, много рядко са се нуждаели от упойка.

 

Музиката помага за укрепването на връзката с нероденото ви дете

Неотдавнашно научно изследване показва, че музиката предоставя отличен начин за свързване на майката с нероденото й дете. Пренаталната стимулация е концепция, в която се използват стимули като звуци (глас на майката или музикални) заедно с движение, натиск, вибрация и светлина, за да общуват с развиващо се бебе преди раждането.

Докато музиката може да бъде използвана за укрепване на връзката с вашето дете, д-р Мишел Одент вярва, че жените имат голяма полза и от това да пеят на бебетата си. Пеенето на нероденото ви дете е изключително полезно, тъй като когато пеете гласът има по-богат честотен диапазон отколкото когато говорите. Следователно гласът на майката се чува по-ясно от плода, тъй като има много малко изкривяване в сравнение с други външни гласове, особено при по-високите честоти.

 

Тя може да ви ободри

Няма нищо по-хубаво от доброто оптимистично темпо, за да се почувствате по-бодри и изпълнени с енергия. Бременността може да е дълъг и труден период и често, особено през първия и последния триместър, когато се чувствате уморени, може да се окаже сложно да намерите енергия да свършите нещо. Въпреки това, пуснете любимата си песен и ще се учудите с какъв заряд може да ви изпълни.

 

Помага ви да заспите и релаксирате

Безсънието и проблемите със съня са често срещан симптом при бременността и могат да бъдат особено дразнещи. Но за щастие, музиката, особено класическата музика, предлага естествена релаксация, която може да ви помогне да се отървете от безсънието. Доказано е, че песните, които са с бавно темпо и умерена сила, действат изключително отпускащо, понижават кръвното налягане и нормализират дишането. По-бавното дишане помага на бременните да овладеят напрежението в мускулите, което се отразява положително и на бебето. Много добре се отразяват мелодии като Моцарт или някоя баладична песен, която майката харесва. За това ние ви предлагаме да изтеглите няколко от любимите си класически мелодии и да ги слушате, докато сте в леглото, може да няма мигновен ефект, но със сигурност ще ви помогне да се отпуснете психически.

 

 

Как да слушате музиката по време на бременност?

Това са основните неща, които експертите препоръчват при слушането на музика

  • Правете музикална „терапия“, но с умереност. Както всички хубави неща в живота, слушането на музика също трябва да се практикува умерено. Не слушайте музика само защото е добре за вашето бебе. Вместо това се вслушайте в чувствата си. Ако се чувствате спокойни, когато слушате музика или пеете, шансовете бебето ви да се почувства по същия начин са много големи.• Внимавайте за силата на звука, който избирате. Популярно погрешно схващане е, че бебето в утробата не чува музиката, освен ако не е увеличена. Звукът обаче лесно се осъществява (чрез амниотичната течност) и заради това силата на звука трябва да бъде нисък, не по-висок от 70 децибела. Препоръчително е да не поставяте слушалки или високоговорители директно върху корема.

За да имате ориентир колко са 70db ви даваме пример колко db са някои често чувани звуци:
60 – 85 dB – прахосмукачка
60 – 95 dB – сешоар
80 dB – звънене на телефон

• Избягвайте музика, която е силна, хаотична или смущаваща. Изборът на музика също е от значение. Д-р Розали Прат, професор по музика в Университета Бригъм Йънг, Юта, посочва някои проучвания върху животни, които показват как постоянното излагане на хаотична и нехармонична музика влияе отрицателно на структурата на мозъка. Един добър избор, според д-р Прат, е Класическата музика (както вече споменахме по-горе) или някаква приятна, мелодична музика, която ви харесва, стига да не е гръндж или хард рок песен.

 

Направете музиката част от бременността си

Бременността е чудесно време да се подготвите за раждането на детето си и музиката може да играе важна роля в оформянето на тези месеци в нещо специално. Когато слушате любимата си музика или пеете на нероденото си дете, започвате да създавате специална връзка, която ще продължи за цял живот.

Дългите часове на бременността могат да се използват и за хоби, за което никога не сте имали време. Ако винаги сте искали да изучавате музика например, но никога не сте имали възможност или повод да направите това, можете да използвате допълнителното време, за да започнете музикални уроци.

 

И не забравяйте за пеенето по време на бременност, то също е забавно и релаксиращо нещо, което е хубаво да правите. Надяваме се да обичате да пеете и да си припомните някои от любимите ви песни от вашето детство за да сте подготвени когато вашето съкровище се появи на бял свят. Бъдете сигурни, че вашето бебче искрено ще им се наслаждава!

 


АВТОР НА СТАТИЯТА

Здравейте, скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получавате информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само, че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-положителна насока. Именно заради това е създаден този сайт- да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот!

Scroll to Top