Секси дупе – клякайте мами, клякайте!

Ако търсите сигурен начин да увеличите цялостното натоварване по време на вашата фитнес тренировка или пък искате да постигнете някои сериозни резултати и то бързо, спрете с търсенето и започнете да клякате. Със сигурност това е едно упражнение, което трябва да е част от рутинните упражнения на всички, тъй като е сравнително лесно да се изпълнява, не изисква оборудване и може да се направи почти навсякъде. По-важното е, въпреки че клякането често се разглежда като упражнение за крака, то всъщност предлага ползи за цялото ви тяло.

Разнообразната рутинна тренировка с подходяща интензивност е едно от най-умните и здравословни неща, които можете да направите за вашето тяло и добавянето на упражнения включващи клякане е задължително.

 

Кое прави клякането толкова фантастично упражнение?

 

 1. Изгражда мускулите в цялото ви тяло

Клековете очевидно помагат за изграждането на мускулите на краката (включително вашите квадрицепси и прасци), но те също така създават анаболна среда, която насърчава изграждането на мускулите на цялото тяло.

Всъщност, когато се правят правилно, клековете са толкова интензивни, че те задействат отделянето на тестостерон и човешкия хормон на растежа в тялото ви, неща, които са жизненоважни за растежа на мускулите и също така спомогат за подобряването на мускулната маса, когато тренирате други части на тялото си освен краката.

Така че клякането действително може да ви помогне да подобрите както горната, така и долната част на тялото си.

 1. Прави дейностите от ежедневието ви по-леки

Функционални упражнения са тези, които помагат на тялото ви да изпълнява всякакъв вид дейности, а не само тези във фитнеса. Клякането е едно от най-добрите функционални упражнения, тъй като изгражда мускулите и така им помага да работят по-ефективно, както и повишава вашата мобилност и баланс.

 1. Изгаряте повече мазнини

Един от най-ефективните начини да изгорите повече калории всъщност е да качите повече мускулна маса! За всеки допълнителен килограм мускули, който качвате, тялото ви ще изгори 50-70 калории на ден. Така че, ако качите 10 килограма мускулна маса, автоматично ще изгорите 500-700 калории.

 1. Предотвратява наранявания

Повечето атлетични наранявания са свързани със слабо стабилизирани мускули, връзки и съединителни тъкани, неща които клекове помагат да укрепят. Те също така помагат за предотвратяването на наранявания, като подобряват вашата гъвкавост (клякането подобрява обхвата на движение в глезените и бедрата).

 1. Увеличава спортните ви постижения – скачайте по-високо и по-бързо

Независимо дали сте военен или майка, която тича след малкото си дете, ще ви е интересно да знаете, че проучванията свързват силата на клякането с атлетичната способност. И по-конкретно, клякането помага на спортистите да бягат по-бързо и да скачат по-високо и така това упражнение практически е част от всяка тренировъчна програма на професионалните атлети.

 1. Тонизира цялото тяло

Малко са упражненията които натоварват такава голяма маса мускули, колкото клякането, така че това е отлична „мултифунционална“ дейност, полезна за тонизиране и затягане на задните и коремните части както и разбира се, краката. Освен това, както вече казахме клякането изгражда мускулите ви и така тези мускули участват в регулирането на глюкозата, липидите и чувствителността на организма към инсулин, като ви помага да се предпазите от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

 1. Помага при изхвърлянето на отпадъците от организма

Кляканията подсилват изпомпването на телесните течности, подпомагат отстраняването на отпадъците и подхранват всички тъкани, включително органи и жлези. Те могат да бъдат полезни и при проблеми с изхождането, като раздвижват червата.

 1. Клякането ще ви помогне да поддържате коленете си еластични и здрави

Огъването и разтягането на коленете ви ще укрепи вашите мускули на коляното и така ще позволи повече кислород и кръв да достигат около ставите, като по този начин ще им помогне да останат еластични и здрави.

 1. Помага да изваете секси дупе

Ползите от клякането няма да бъдат пълни, ако не включим и ползите за дупето в нашия списък. Клековете могат да стегнат дупето ви за нула време, без да е нужно да натоварвате гърба си допълнително. Така че, ако искате да се гордеете със задните си части, клякайте!

Всъщност списъка с ползите от клякането е безкраен и това бяха само някои от тях. Другото нещо което е от съществено значение, е това как да клякате правилно. Много е важно наистина, защото ако не го правите както трябва не само, че няма да усетите ползите от клякането, но и има шанс да се нараните. За това ние ще споделим основните стъпки за правилно клякане, които може да следвате. Ето ги и тях:

 • Застанете с леко разтворени крака, като пръстите на краката ви трябва да гледат навън. Изпънете ръцете напред или ги поставете на кръста си.
 • Обърнете внимание на нормалната извивка в долната част на гърба- не се прегърбвайте или не се изпъчвайте прекалено. Необходимо е да стегнете корема.
 • Започнете да клякате като през това време се опитвайте да бутате с дупето назад и надолу, все едно сядате на стол. Гърба трябва да държите изправен.
 • Клякайте, докато бедрата ви не застанат успоредно на пода, постойте така 4-5 секунди, след което се върнете в началната позиция и повторете.
 • Напрежението от клякането трябва да пада върху петите, защото това е един от начините да не травмирате коленете.
 • Дръжте си главата изправена и гледайте напред
 • Не забравяйте да дишате докато клякате. Поемете въздух когато клякате и започнете да го изпускате едва тогава, когато тялото ви започне движението си нагоре. Правилното дишане е от голямо значение за ефективността на всяко едно упражнение!

Е, надяваме се, че сме ви убедили колко ефективно е клякането и че ще го добавите към вашия тренировъчен режим, какъвто и да е той. Факт е, че само с клякане няма да отслабнете, но със сигурност клекът трябва да е неразделна част поне в част от вашите тренировки. Не можем да отречем, че глутеусът е една от най-сексапилните части от женското тяло, но само ако сме положили достатъчно грижи за нея. В противен случай се получава обратният ефект и в тази връзка аз ви предизвиквам – клякайте  по често 😉

 


АВТОР НА СТАТИЯТА

Здравейте, скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получавате информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само, че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-положителна насока. Именно заради това е създаден този сайт- да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот!

Scroll to Top