Хайде да накиснем суровите ядки преди да ги консумираме

Всички знаем, че ядките трябва да са неизбежна част от нашето меню и ежедневие. Богати са на много полезни мазнини и са изключително полезни за нашето тяло и ум. Съдържат доста витамини и минерали и изключително важните за телата ни калций, магнезий, цинк, желязо, мед и др. Въпросът ми е как ги консумирате и дали е по най-правилния и лесно усвоим начин. Повечето хора особено в днешно време ядат какво ли не в забързаното си ежедневие, а естествено магазините са препълнени с всякакви храни и “изкушения”. Разбира се в тази ситуация е най-лесно да отидете до щанда и да вземете някое пакетче в случая с ядки. Замисляте ли се обаче какви – печени или сурови?

В повечето случаи хората просто грабват нещо и ядат без дори да се замислят това дава ли им или им взема. Печените и добре осолени ядки са предпочитан вкус за много хора с променени вкусови рецептори заради прекалената консумация на сол и захар. Мили хора, ако искате наистина да сте здрави и цените себе си и тялото си – никога не яжте печени ядки! Там няма нищо, което би ви било от полза, една мъртва храна, с бонус към нея – много голямо количество сол! Солта е полезна за телата ни в изключително премерени дози, всяка доза отгоре води до дехидратиране, допълнително натоварване на бъбреците, задържане на вода, воден целулит и куп други проблем. Изпичането на ядката е процес, в който почти всичко полезно умира при такава висока температура.

 

Защо трябва да накисваме суровите ядки преди да ги консумираме

Вече стигнахме до извода, че печените ядки не само , че не са полезни- даже напротив- вредни са заради високото съдържание на сол и процеса на обработка, през който преминават. Небезизвестен факт е, че в ядките и семената, се съдържат вещества, които са наречени ензимни инхибитори. Те са от изключителна важност за тях, защото са защитен механизъм срещу гниене на ядките и семената. Когато обаче става въпрос за нас, тези хранителни инхибитори са много тежки за нашия организъм и като цяло той не се нуждае от тях. В обвивката на самата ядка се съдържа така наречената фитинова киселина, която погълната от човешкото тяло, не позволява да бъдат усвоени полезните вещества, които всъщност ядките имат. Тези инхибитори и токсични вещества често включват:

 1. ензимни инхибитори – засягат храносмилането
 2. фитатии (фитинова киселина) – засягат храносмилането и абсорбацията на минерали
 3. полифеноли (танини) – повлияват абсорбцията на хранителните вещества
 4. глюкогени – повлияват функцията на щитовидната жлеза и метаболизма

Чрез накисването тези токсични вещества могат да бъдат сведени до минимума или напълно елиминирани . Така не само ще се неутрализират ензимните инхибитори, но и в същото време ще се активира самата ядка. За пример мога да ви дам ако засеете в почвата една изпечена ядка, то тя никога няма да покълне. Но ако засеете една активирана, сурова накисната ядка, тя не само ще покълне, но и ще даде плод. Това показва в коя има живот, коя дава живот и коя е умъртвена.

Хранителни ползи от накисването на суровите ядките

 • Насърчаване на производството на здравословни бактерии, които подпомагат за доброто храносмилане и здравето на имунната система.
 • Увеличава био-наличността (каквато тялото ви може да абсорбира) от витамини, особено витамините от вида B, които са необходими за превръщането на глюкозата от храната в енергия.
 • Разрушава някои протеини, за да улесни храносмилането им и така протеините стават по- лесно разградими.
 • Увеличава се биологичната наличност на минерали.

Как правилно да накисваме ядките?

Ядките и семената се накисват в хладка вода, която трябва да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре, защото набъбват. Към тях добавете малко хималайска сол, защото тя активира ензими, които неутрализират ензимните инхибитори и покрийте съда с капак.

Време за накисване на различните видове ядки:

 • Бадеми- 8- 12 часа
 • Бразилски орех- не се накисва
 • Кашу- 2-3 часа
 • Кедрови ядки- не се накисват
 • Лешници- 8-12 часа
 • Макадамия- не се накисва
 • Орехи- 4-6 часа
 • Шам фъстък- не се накисва

След накисването изхвърлете водата и изплакнете ядките и семената. Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа. Ако имате дехидратор може да ги изсушите и да ги съхраните за повече време.

Ако искате да ядете ядките по този начин, но нямате много време, накиснете ги поне 20 минути и ги измийте добре. Това ще махне част от вредните вещества.

А скоро очаквайте и планер, в който е описано времетраенето за накиснатите ядки и времето, което е необходимо за тяхното покълване.

Нашите предложения за консумацията им

 1. Добавете ги към зърнената ви закуска.
 2. Използвайте ги, за да си направите ядково мляко.
 3. Вкарайте ги в различни смутита.
 4. И все пак, ако толкова не можете да ядете ядките в сурово състояние – поръсете ги с малко морска сол и ги изсушете във фурната при 150 ° С за около 2-3 часа, като се разбъркват от време на време (но не забравяйте, това не е полезния вариант за консумация им).
 5. Продължете процеса на покълване.

 

Какъв вкус да очаквате след накисването?

Процесът на накисване, тъй като той се опитва да разбие вредните неща в ядките, придава малко по-сладък вкус. Те стават по-богати на аромат и като цяло много по-вкусни (противно на очакванията ни, или поне на някои от нас). Също така те засищат много добре организма ни, вероятно защото хранителните вещества в тях са по-достъпни и лесно усвоени от тялото. Поредната полза – ще се сещаме по-рядко за храна или поне ще консумираме по-малко количество.

Като цяло след накисване ядките стават много по-полезни за нас. Затова смело накисвайте за няколко часа, подсушете добре и вземете с вас за през деня. Насладете се на тези дарове от природата за нас и ги оползотворете максимално добре, заслужава си!


Автор на статията

Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top