Перипетии при слизане на кърмата след раждането

Освен сънят на бебето, кърменето е може би темата, която буди най-много въпроси сред новите майки. Днес ще те запознаем с няколко основни проблема с кърменето през първата седмица и техните решения.

Проучване в САЩ с над 500 майки е установило, че 92% от тях имат затруднения при започване на кърменето. За щастие, много от тези първоначални проблеми могат лесно да бъдат отстранени – ето нашите решения на най-честите предизвикателства, пред които са изправени майките през първата седмица.

Предизвикателство 1: Кърменето боли!

Болката при кърмене най-често се причинява от разранени зърна, особено когато млякото идва около два до четири дни след раждането. Бебето има нужда да суче на всеки няколко часа, което може бързо да влоши проблема. В някои случаи се стига до напукани или кървящи зърна, или мехури по тях.

Решения: Провери как бебето засуква зърното. Най-вероятната причина за болка при кърмене е, че бебчето не засуква правилно. То трябва да постави голяма част от долната ареола (тъмната област на кожата около зърното) в устата си, като зърното докосва небцето му и е обхванато от езика му отдолу. Консултирай се с лекар или консултант по кърмене, за да се увериш, че устата и тялото на бебето са разположени правилно и няма други проблеми със засукването. Те могат също така да прегледат вътрешността на устата му, за да видят дали няма органичен проблем.

Опитай различни пози за кърмене. Усети коя поза ще осигури облекчение.

След кърмене гърдите трябва внимателно да бъдат почистени, за да се отстранят всички остатъци, които биха могли да причинят инфекция. Остави зърната да изсъхнат на въздух или ги попий с чиста, мека марля или памучна кърпа, тъй като влагата благоприятства развитието на инфекции. Може да използваш подплънки за кърмачки за еднократна употреба или такива, които могат да се мият, за да абсорбират изтичащата кърма и не забравяй да ги сменяш редовно.

Може да се погрижиш за разранената и суха кожа с чист ланолинов крем или да се намажеш с няколко капки от кърмата – нито едното, нито другото не трябва да се отмива преди следващото кърмене. Охладени хидрогелни тампони осигуряват незабавно облекчаване на болката и дискомфорта.

Имай търпение. Разранените зърна обикновено се успокояват след няколко дни, когато тялото се приспособи към кърменето и бебето вече суче по-ефективно. Ако болката при кърмене продължава след няколко дни, свържи се с медицински специалист или консултант по кърмене. Постоянно разранените зърна може да показват инфекция, която трябва да се лекува с лекарства.

Предизвикателство 2: Бебето не засуква правилно зърното

Някои новородени изпитват трудности при правилното захващане на зърното – може би защото и двамата се нуждаете от малко повече време, за да се напаснете с кърменето, или защото е родено преждевременно, или все още се възстановява от трудно раждане.

Решения:

Прави минимални промени по време на кърмене. Вместо да сваляш бебето си от гърдата и да го поставяш в легълцето, гушкай го така, че да се чувства в безопасност. Нека тялото и дупето му да са близо до теб, главата да лежи на китката ти, за да може да се наклони леко назад и носът му да има повече място за дишане. Брадичката му трябва да е близо до гърдите ти.

Кърмене с предпазители за зърна. Понякога с тях може да се осигури на бебето по-голяма и по-здрава точка на закрепване. По принцип трябва да се използват само временно.

Предизвикателство 3: Нямам достатъчно кърма

В началото ще произвеждаш само малки количества кърма, тъй като хормоналните промени, които предизвикват производството на мляко, настъпват бавно и завършват едва около втория до четвъртия ден. Трябва да знаеш, че стомахчето на новороденото бебе е много малко и то има нужда от много малко количество мляко. През първите няколко дни повод за притеснение може да бъде само, ако бебето отслабва повече от очакваното, няма достатъчно мокри и мръсни памперси или показва признаци на дехидратация.

Решения:

Кърмене на поискване, а не по график. През първата седмица след раждането бебето ще иска да суче поне на всеки два до три часа (понякога по-често!) през деня и нощта. Тази честота помага за изграждането на производството на мляко.

Погрижи се за себе си. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи с новородено, но се опитай да си почиваш, когато можеш, да се храниш пълноценно.

Предизвикателство 4: Гърдите ми са много пълни и твърди

Веднага щом кърмата слезе в гърдите, те ще станат по-пълни и по-стегнати. Ако бебето суче добре и често, тази фаза трябва да премине гладко. При някои жени, обаче, гърдите стават твърди, чувствителни или дори болезнени. Подутите гърди също могат да бъдат и горещи, поради всички процеси, които протичат в тях.

Решения:

Кърми често. Стреми се да кърмиш поне осем до дванадесет пъти за 24 часа. Това е първият избор на лечение за подуване на млечните жлези.  Ако симптомите продължават повече от 48 часа, вдигнеш температура или бебето не може да се храни, се свържи с лекаря си.

 Предизвикателство 5: Млякото не слиза

Може да има различни причини – раждане чрез секцио, рядко сучене, разделяне на майката и детето по някаква причина са предпоставки за забавяне на кърмата.

Може ли да се провокира спускането на кърмата?

След цезарово сечение производството на мляко започва по-бавно и образуването на кърма отнема до два дни повече, за да започне – в някои случаи дори повече.

Кърменето често е малко по-трудно в началото. Има напълно естествени начини да улесниш кърменето и да ускориш отделянето на кърма след секцио. Ако е възможно, ти и бебчето трябва да има директен контакт кожа до кожа веднага след раждането. Не са редки случаите, когато новородените започват да сучат, когато са поставени на гърдите на майка си за първи път – дори след секцио. Ако това не е така: не се притеснявай! Колкото по-често слагаш бебето си да суче през следващите дни – толкова по-голяма е вероятността бързо и лесно и да се развие естествен ритъм на кърмене.

Като майка на три изключително кърмени деца, съм преминала съм през много различни състояния и перипетии. Изпадала съм в големи трудности и това е и причината да създам програмата Фит Мама кърми.

https://shop.fitmama.bg/produkt/programa-fitmama-karmi/

В нея ще откриеш отговори многото въпроси, които възникват, както и решения на проблемите и затрудненията с кърменето. Възползвай се от нея и се наслади на най-щастливите моменти с твоето бебче!

Източници:

https://www.frauenaerzte-im-netz.de/schwangerschaft-geburt/stillen/probleme-beim-stillen/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784292/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24771901/

Scroll to Top