Кърмене след втората година – ползи

Когато твоето бебче започне да яде твърди храни, може да си помислиш, че вече не се нуждае от кърма. Но всъщност е точно обратното – кърменето след шестия месец носи многобройни ползи и за двама ви.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва кърмене в продължение на две години или повече – и това се отнася за семейства по целия свят, не само в развиващите се страни.Препоръките на СЗО са подкрепени от множество нови изследвания, обхващащи първите 1000 дни от живота на детето. Доктор Митулас обяснява: „Изследователите са открили, че правилното хранене през този период, наред с други фактори, има най-голямо въздействие върху растежа и дългосрочното здраве. Изследването ясно показва, че кърменето има значителни ползи по време на този важен период от първите 1000 дни.“„Кърменето може да се разглежда като храна, лекарство и силна връзка едновременно“ – добавя той. „И тези тройни предимства определено продължават след втората година.“

 

Хранителни ползи от продължителното кърмене

Когато бебчето започне да се храни с твърди храни на около шест месеца, може да си помислиш, че кърмата  е просто допълнителна „напитка“. Всъщност е точно обратното – когато бебето премине на твърда храна, от нея ще получава само малка част от необходимите калории и хранителни вещества.

„Безспорно най-добрият старт за бебетата е изключителното кърмене през първите шест месеца, но дори след като бебето започне да приема твърда храна, майчиното мляко продължава да осигурява важни хранителни вещества“, казва д-р Митулас.

Изключително кърменото бебе обикновено изпива от 750 до 800 мл кърма на ден. На възраст от девет до дванадесет месеца то все още може да изпива около 500 мл дневно, което покрива около половината от дневната му нужда от калории. На 18-месечна възраст то вероятно все още пие около 200 мл на ден, което представлява около 29% от необходимият му калориен прием.

Кърмата осигурява големи количества други важни хранителни вещества през втората година от живота, както обяснява д-р Митулас: „В този момент майчиното мляко осигурява около 43% от необходимите протеини, 60% от нуждите от витамин С, 75% от витамин А и 76% от фолиевата киселина.“

 

Ползи за здравето от продължителното кърмене

Доказано е, че продължителното кърмене намалява вероятността от заболявания в детството и в зряла възраст, а ако бебето се разболее, това ще му помогне да се възстанови по-бързо. И колкото по-дълго кърмиш, толкова по-дълго важи тази защита.

„Кърменето предпазва бебето от инфекции и болести до такава степен, че дори се счита за форма на „персонализирана медицина“ с потенциално дълготраен ефект“, обяснява д-р Митулас.

„Доказано е, че продължителното кърмене предпазва бебето от някои видове рак в детска възраст, като остра лимфобластна левкемия и лимфом на Ходжкин и намалява риска от диабет, проблеми със зрението и зъбите и затлъстяване.“

Кърмата също така може да намали риска от диария и повръщане, гастроентерит, настинка или грип, гъбични и белодробни инфекции. Особено полезно, когато детето започне да играе с други деца или ходи на детска градина, където се сблъсква с различни вируси.

Кърменето също така е чудесен начин да успокоиш и да задоволиш нуждите на бебчето си. Нищо не успокоява така плачещото бебе или малко дете, както кърменето от майка му. Кърменето ще го облекчи при никненето на зъби, имунизациите и дори при неизбежните натъртвания, одрасквания и вируси.

За много майки кърменето е истинско чудо.

Близостта до бебето, незабавното реагиране на нуждите му и интензивният контакт с очите също изпращат сигнали между вас. Учените смятат, че тези сигнали могат да повлияят в много аспекти от развитието на детето – от апетита до академичните му постижения. Колкото по-дълго кърмиш, толкова по-силно ще бъде положителното влияние.

 

Ако се чувстваш объркана, имаш съмнения, нужда от съвети, техники – то програмата https://shop.fitmama.bg/produkt/programa-fitmama-karmi/ е точно за теб и ще отговори за всичките ти въпроси.

Ползи за майките
Продължителното кърмене е чудесно не само за твоето бебе, но и за теб самата. Ако кърмиш повече от шест месеца, намалява рискът от сърдечни заболявания, диабет и рак на гърдата, яйчниците и матката. Освен това често менструацията идва отново едва след много месеци – може би едва след две години.

„Желанието да имат отново тялото си отпреди бременността е много важно за много майки“, казва д-р Митулас. Проучване показва, че индексът на телесна маса на майката намалява с 1% на всеки 6 месеца, през които тя кърми, което си е още един плюс.

 

Източници:

World Health Organization.

Health topics: Breastfeeding Geneva, Switzerland: WHO; 2018 Available from: http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

When to wean: biological versus cultural perspectives. Clin Obstet Gyecol. 2004

Kent JC et al. Breast volume and milk production during extended lactation in women.

Scroll to Top