Безопасно ли е да правите йога по време на бременност?

Все повече и повече виждаме, чуваме и четем различни истории или проучвания за ползите от правенето на йога при заболявания като диабет или депресия. Всеки, който е практикувал, знае каква страхотна тренировка йогата може да бъде за цялото тяло и как добре влияе тя на ума и дишането.

В списъка на хората, които трябва да опитат йога са включени и бъдещите майки. Пренаталната йога може да бъде един чудесен начин не само да подобри работата на тялото по един съществен начин за бъдещите майки, но също така и да подсигури една добра подготовка на дишането, когато дойде време и за самото раждане.

Сега нека разгледаме 5-те най-често срещани проблеми и болежки при бременните жени и как йогата може да помогне.

 

 1. Дишане

Дишането не е нещо, за което често мислим през целия ден. Това е механична функция на тялото, за която никога не трябва да напомняме на себе си, но трябва специално да подготвим нашето тяло за процеса на раждане. Дишането е много важна част от раждането на бебето, тъй като помага да се отпуснете тялото и също така да разсеем ума си от болката и напрежението.

Йогата използва това, което се нарича съзнателно дишане, за да помогне на ума да се успокои. Йога дишането също така увеличава дълбочината на вдишванията. Чрез изучаването на „Дишането от три части“ или „Дишането на Уджай“ се научаваме да дишаме с коремите си, което всъщност означава, че започваме да използваме коремните мускули и дифрагмата си за да дишаме.

Този начин ни позволява да вкарваме повече кислород в тялото си. Също така, издишването на въздуха е една естествена релаксация за тялото. Ако забележите, когато си поемете дълбоко въздух, на издишването, можете да почувствате как мускулите се движат надолу и се освобождават.

 

 1. Болки в тазовото дъно

„Дъното” на вашия таз се състои от мускули, които поддържат пикочния мехур, пикочния канал и матката. Тези мускули са като хамак и имат формата на дъно. Началното им заглавно място започва от срамната кост и стига до опашната кост. Тези мускули играят жизненоважна роля в половото сношение както за мъжете, така и за жените.

По време на бременността е особено важно да упражнявате мускулите на тазовото дъно, тъй като в този момент трябва да поддържат значително по-голям товар. Бременността не е единственият фактор за отслабено тазово дъно, стареенето и заседналият начин на живот също могат да допринесат за това. Въпреки че, не е причина, слабото тазово дъно може да бъде началото на някои здравословни проблеми.

Ето защо е много важно да работите с тези мускули, особено след раждането. Както всеки друг мускул в тялото, тазът също може да бъде подсилен. А ето и някои от симптомите на отслабеното тазово дъно:

 • изпускане на урина или изпражнения
 • запек или непълно изпразване на червата или пикочния мехур
 • намалено сексуално удовлетворение
 • болезнено сношение
 • невъзможност за достигане на оргазъм
 • запушване или изпадане на матката, пикочния мехур или ректума
 • ниска гръбначна или долна коремна болка

 

Силният мускул на таза може да позволи на една жена да носи бебето по-лесно и също ще помогне както на майката, така и на бебето, когато настъпят контракциите и раждането. Стимулирането на кръвния поток в тазовата област след раждането улеснява възстановяването от епизиотомия (разрез, направен между вагината и ректума, за да се улесни раждането на бебето).

В йогата често се повдига тазовото дъно, за да укрепнат мускулите и така силното тазово дъно носи с лекота на най-различни пози в йогата. Въпреки това, бъдете предпазливи при повдигането на тазовата част, особено през първия триместър. Обикновено такъв тип упражнения започват да се практикуват през второто тримесечие.

 

 1. Поза на тялото

Както знаем, колкото повече бебето расте, толкова по-голям става и корема на една жена, следователно се променя и центъра на тежестта. Едно от нещата, които позволяват на хората да ходят изправени, е равновесието между долните мускули на гърба и четирите ни коремни мускули. Когато нашите коремни мускули отслабнат и тежестта пада предимно върху  гръбначните мускули, започваме да изпитваме болка и напрежение в областта на кръста.

Въпреки че, бременността не е точният момент, в който да се правят коремни преси и други такива упражнения, препоръчително е леко да се натоварват всичките четири коремни мускула, за да не отслабнат прекалено много.  Има много пози в йогата, които натоварват коремните мускули, но в същото време не нараняват бебето. Ако искате да опитате такъв тип упражнения, ви съветваме да се запишете на курс по йога за бременни. В никакъв случай не рискувайте да правите сами упражнения вкъщи докато сте бременна. Желателно е да има експерт до вас, който да ви напътства и да ви показва как правилно да извършвате упражненията, без това да е опасно за вашето дете.

След като бебето се роди, често срещано е жените да имат някакво разделение между дясната и лявата страна на коремната област. В такъв случай йога упражненията, които прибират корема към гръбначния стълб, могат много да помогнат за да се върнете обратно във формата, в която сте били преди да забременеете.

Йогата може също така да спомогне за облекчаване на натиска върху долната част на гърба по време на смяната на центъра на тежестта. Чрез разтягането на мускулите на горната част на крака и долната част на гърба, напрежението ще започне да се освобождава.

 1. Подуване на краката

Изненадващо или не, краката всъщност имат 26 кости, 33 стави и повече от 100 мускули, сухожилия и връзки. И макар да ги използваме през целия ден, ние рядко отделяме време да се погрижим за тях, особено когато центъра на тежестта се променя през деветте месеца.

Точно заради изместването на центъра на тежестта, се променя и позата на тялото ни и така нараства напрежението в краката и ставите. От там започват да се подуват и отичат краката. Тези проблеми могат да доведат до болка в петите и свода на ходилото. Много жени могат да усетят спазми по краката и също така да им се появят разширени вени поради повишеното тегло.

Отокът и подуването, могат да бъдат облекчени като:

 • Повдигате краката си възможно най-често. Ако трябва да сте седнали за дълъг период от време, поставете малка табуретка до краката, за да ги повдигате, когато е удобно.
 • Носете подходящи обувки, които да пасват на краката ви. Обувките, които са твърде тесни или къси, ще нарушат правилната циркулация на краката.
 • Ако шофирате продължително време, правете редовни почивки, за да разтегнете краката си и да стимулирате циркулацията.
 • Упражнявайте се редовно, за да подобрите цялостното здраве; ходенето и йогата са най-добрите упражнения за бременни.
 • Пийте много вода, за да поддържате организма хидратиран. Това помага на тялото да задържа по-малко течности.
 • Нека хранителния ви режим да е балансиран, избягвайте храни с високо съдържание на сол, които могат да причинят задържане на вода.

 

 1. Бедрата

Пренаталната йога може да ви помогне да възвърнете гъвкавостта и комфорта на групите мускули и костни структури в предната и задната част на бедрата. Хормоните, освободени по време на бременност, омекотяват и разтварят ставите и хрущялите между костите в таза, за да ги подготвят за раждане. За това добре подготвените мускули, улесняват раждането както за майката, така и за бебето.

Нашите мускули обаче са антагонистични, което означава, че когато единият мускул работи, другият прави обратното, за да позволи действието. Така че, за да се свият бедрените флексори, задната част на бедрата трябва да е отпусната. Ето защо е важно да се работи върху разтягането, отпускането и укрепването на предната и задна част на бедрата, за да се постигне баланс.

Проучванията показват, че практикуването на йога по време бременност може да подобри съня, да намали стреса и тревожността, да увеличи силата, гъвкавостта и издръжливостта на мускулите, необходими за раждането.

Тя може също така да намали гаденето, синдрома на карпалния тунел (представлява притискане на средния нерв на ръката) , главоболието и задуха и да намали риска от преждевременно раждане, предизвикано от хипертония или вътрематочно ограничаване на растежа – състояние, което забавя растежа на бебето.

Не забравяйте, че йогата е перфектна тренировка, дори и след като родите. Когато се чувствате готови да се пораздвижите започнете с лека йога, просто дишане и разтягане. Това е един чудесен начин да започнете да възвръщате старата си форма.

Както вероятно сте предполагали или вече знаете, намирането на време за тренировка като нова мама е трудно. Но вие може да започнете с тренировка, която да ви отнеме не повече от 15 минути, например докато бебето ви спи. Започването с лека йога, но с последователност всеки ден, може да направи чудеса за енергията и силата на вашето тяло.


Надин от Fit Mama

Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top