Храните, които може да ядете в промишлени количества
Въпреки че, няма храна, която да е с 0 калории, има храни на които можете да се наслаждавате свободно, без да се притеснявате за покачването на килограми.
Тези храни обикновено попадат в една от двете групи: плодове или зеленчуци. Има няколко причини, поради които няма да качите тегло от консумацията на тези храни:
1. Те се състоят главно от вода.
2. Те са с ниско съдържание на калории.
3. Съдържат фибри, които ви помагат да се чувствате и да останете сити за по- дълго време.
Въпреки че, плодовете и зеленчуците не са с високо съдържание на протеин, те са пълни с много витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества, които имат многобройни ползи за вашето здраве.
Продължете да превъртате надолу, за да разберете кои са тези храни, които можете да ядете без ограничения.
Целина
Почти 95% от целината е вода, но това не означава, че зеленчукът няма значителни ползи за здравето. Целината съдържа калий, фолиева киселина, фибри и 30% от дневната ви нужда от витамин К. Има само шест калории в една порция.
Най-добре е да ядете целина, когато е свежа. Зеленчукът губи много от своите антиоксиданти в рамките на пет до седем дни след закупуването.
Зеле
Зелето е много ограничено в калориите – една чаша сурово зеле има само около 33 калории – но съдържа около 3 грама протеин и 2,5 грама фибри.
Това е една от относително малкото храни, които съдържат омега-три мастни киселини и хранителните вещества, които повечето хора разчитат да набавят чрез консумацията на риба. Подобно на други видове маруля, зелето също има високо съдържание на витамини и фолиева киселина.
Боровинки
Боровинките се славят с тяхното антиоксидантно съдържание. Плодът има повече антиоксиданти, отколкото всеки друг плод. Чаша боровинки съдържа 14% от препоръчителната дневна доза фибри и има само около 85 калории.
Bиcoĸoтo cъдъpжaниe нa фибpи, в тeзи бpилянтни aнтиoĸcидaнти, ĸaĸтo и cпocoбнocттa им дa paзтвopят „лoшия xoлecтepoл“ пpaви бopoвинĸите идeaлнaта xpaнитeлнa дoбaвĸa зa лeчeниeто нa мнoгo зaбoлявaния нa cъpцeтo.
Интepecнo нeщo зa бopoвинĸитe e, чe ĸoлĸoтo пo-силен e цвeтът им, тoлĸoвa пo-бoгaти ca те на aнтиoĸcидaнти и дpyги лeчeбни xpaнитeлни вeщecтвa.
C дpyги дyми, яжте дoĸaтo eзиĸът ви не cтaнe cин, зa дa имате дълъг и пълноценен живoт.
Краставици
Краставиците са от зеленчуците, които се състоят предимно от вода и съдържат само 16 калории. По-голямата част от хранителната стойност на краставицата се съдържа в нейните семена и кожа, така че най-добре не я белете, а само я измийте добре преди консумация.
Кожата и семената осигуряват фибри и витамин А, известен още като бета-каротин, витамин който има невероятно полезно действие върху зрението, кожата и косата.
Домати
Доматите са най-известни с факта, че съдържат ликопен, каротеноид, който помага за борбата с хроничните заболявания и това е нещото, което придава на плодовете си червен цвят. Освен ликопен, доматите са с високо съдържание на витамин А, С и В2, както и фолат, хром, калий и фибри.
И въпреки всички хранителни вещества, които съдържа, един среден домат има само около 25 калории. Също така той спада в групата на алкалните храни, така че хапвайте домати на воля, особено лятото, когато са толкова вкусни и ароматни.
Грейпфрут
Проучванията показват, че добавянето на грейпфрут към вашата диета може да увеличи загубата на тегло и това е една от основните причини, той да бъде включен в най- различни видове диети. Това е така, защото грейпфрутите са с високо съдържание на фибри, които потискат глада, като стабилизират нивата на кръвната захар и това ви помага да се чувствате по- сити за по-дълго време. В половин грейпфрут се съдържат 50 калории.
Богатото съдържание на витамин С открит в грейпфрута, може да намали риска от редица здравословни проблеми, като рак и сърдечни заболявания. Грейпфрута може също така да направи чудеса за понижаването на холестерола и подобряването на храносмилането, а фолиевата киселина в плода го прави идеална закуска за бременните жени.
Броколи
Броколите са най- полезни, когато се консумират в сурово състояние или когато са приготвени на пара. Този супер зеленчук съдържа сулфорафан – антикарциноген, който унищожава химикалите причиняващи рак, които тялото приема чрез околната среда или чрез консумираната храна.
Освен витамините А, С, Е и К една порция броколи на пара съдържа приблизително 20% от дневната ви нужда от влакна. Освен това съдържанието на калории в една порция е само 31.
Пъпеш
Пъпешът има повече бета каротин (витамин А, който както вече споменахме по-горе стимулира зрението) от много други подобни плодове като портокал, грейпфрут, праскова и манго. Само една чаша от плода ви осигурява калий, както и повече от 100% от дневната ви препоръчителна доза на витамини А и С.
Освен това, тъй като пъпеша се състои от 90% вода има само 55 калории в една порция. За това, когато ви се прияде нещо сладко не протягайте ръка към шоколада или нещо подобно, а вместо това си вземете един пъпеш, който напълно ще задоволи апетита ви за сладко.
Карфиол
Въпреки че, неговият бял цвят може да накара хората да мислят по друг начин, карфиолът всъщност е много хранителен зеленчук. Той съдържа антиоксиданти и фитохимикали, които помагат за борбата с хроничните заболявания и е отличен източник на фолат, фибри и витамините С и К.
В една порция има около 25 калории.
Къпини
Здравословните ползи от хапването на този така вкусен и любим от мен плод са многобройни. Подобно на много други плодове, къпините са богати на витамин С, както и антиоксиданти известни като биофлавоноиди.
Отвъд това, яденето на къпини може да помогне с храносмилането и поради стягащият ефект, който имат върху тъканта, подсигуряват по-млад вид на кожата. Има около 62 калории в една порция от този плод.
Портокали
Повечето хора знаят за съдържанието на витамин С в портокалите, но тези цитрусови плодове имат множество други предимства. Тъй като витамин С е от решаващо значение за производството на колаген, портокалите помагат да се предпази кожата от увреждане и в същото време да изглежда добре. Също така има ниско съдържание на калории- един среден портокал има около 80 калории.
И ако не ядете тези бели обвивки под оранжевата кожа, трябва да започнете. Сърцевината на портокала съдържа много фибри, които спомагат за понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар.
Ягоди
Има повече витамин С в една порция ягоди, отколкото в един портокал. В допълнение на това, ягодите също съдържат полифеноли, които представляват вид антиоксидант.
Ягодите също така са добър източник на калий и фибри и в тях няма мазнини, натрий и холестерол, което ги прави страшно полезни за сърцето. Една чаша от тези плодове има само около 50 калории.
Пъпеш медена роса
Пъпешът медена роса има малко повече калории от обикновения пъпеш, ако трябва да бъдем по- точни има 9 калории повече, общо 64 на порция. По-голямата част от тези калории идват от природната захар, която се съдържа в този плод.
Този вид пъпеш също съдържа повече от половината от препоръчителната дневна доза от витамин С, както и медта, която е от решаващо значение, ако искате да имате здрава и сияйна кожа.
Е, надяваме се, че след прочитането на тази статия сме ви убедили в ползите от хапването на плодове и зеленчуци и за това, че колкото повече преобладават във вашето меню, толкова по- добре за вас !
Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂