Уелнесът е начин на живот

Ако искате да направите наистина трайни промени в здравето си, то тогава трябва да промените начина си на живот, а не само диетата. Диетите разчитат на силата на волята и много често само мисълта, че сме на диета ни кара да я прекъснем. „Wellness“ начинът на живот не е временна диета за отслабване или просто постигане на естетическа цел (въпреки че, може да помогне с това), а истинска промяна в начина на живот, фокусирана върху подхранването и укрепването на тялото отвътре навън.

Всеки един човек, който е тръгнал по този път, сам се е убедил, че това е истинския път към здравето и щастливия живот. Единственото, което е нужно е желанието ! Желанието както да се чувствате добре, така и да изглеждате добре.

Нека сега да разгледаме кои са малките неща, които имат това голямо влияние върху нашата физика и психика и като цяло върху начина ни на живот.

 

  1. Здравословното хранене

Сигурно ви е омръзнало да го чувате, но това е факт! Научно доказано е, че всичко започва с храната – това, което поставяте в тялото си ежедневно, е най-важното нещо, което можете да промените за да бъдете здрави.

Очевидно, ако човек иска да бъде по-здрав, то трябва да яде по-здравословна храна! Вместо да съсредоточаваме върху това кои храни да избягваме, по-добре да се фокусираме върху подхранващите и здравословни ползи, които истинската храна ни дава.

Например, ако имаме проблемна и мазна кожа е добре да се намали или напълно да се изключи консумацията на млечни храни, като мисълта за това да имаме гладката и сияйна кожа, за която винаги сме си мечтали, ще ни мотивира да предприемем тази стъпка или поне да опитаме.

И запомнете няма неутрални храни, те или помагат или увреждат тялото, затова изберете храната, която ще ви помогне, вместо разруши.

 

  1. Пийте повече вода

Сигурна съм, че всеки един от вас има неограничен достъп до чиста, питейна вода, но много от вас не пият достатъчно от нея. Всъщност чувала съм хора да казват, че не са пили обикновена вода месеци или години наред и вместо това пият обикновена или диетична сода (само от мисълта за това и бъбреците ме заболяват).

Нищо не ви коства да започнете деня си с чаша вода или билков чай и да пиете по една чаша вода между храненията. За тези, които не пият достатъчно вода, тази промяна може да подобри съня и енергийните ви нива, както и може да ви отървете от главоболието.

 

  1. Избирайте хранителните си добавки много внимателно

В днешно време има хиляди варианти на хранителни добавки, точно толкова са и различните мнения, за това кои трябва да взимаме и кои не. В по-голямата си част е най-добре да получаваме витамини и минерали от храната, въпреки че, това не винаги е възможно с нашата замърсена почва и качество на храната. Понякога е необходимо да добавим определени хранителни вещества, за да подобрим усвояването на храната, която приемаме.

Всеки организъм си има специфични нужди, за това е най-добре първо да разберем от какво точно се нуждае и след това вече да изберем правилната хранителна добавка, която наистина ще свърши полезна работа за нашето благосъстояние.

 

  1. Наспивайте се добре

Това е единствената част от здравните съвети, за която изглежда, че всеки може да се съгласи. От вегани до хора, които водят нездравословен живот,  като че ли всички се съгласяват, че сънят е важен и честото недоспиване вреди на нашето здраве.

И така, знаем че добрият сън е от огромно значение за нашето здраве, но статистически все още не спим достатъчно дълго и спокойно. В такъв случай се препоръчва да се увеличи приема на магнезий ( чрез храна или хранителна добавка) понеже, магнезият регулира всички хормони, включително и този който отговаря за съня. Много хора са забелязали подобрение в съня си, след като им се е увеличило нивото на магнезий в организма.

 

  1. Don’t worry, be happy

Истина е, че в днешно време стресът е неизбежен, но има начини, които могат да ни накарат да се справяме с него или най-малкото да го намалим. И наистина трябва да се опитаме да го направим, защото стресът също има много отрицателно въздействие върху организма! Той нарушава нормалното производство на хормони и може да повлияе на всичко от кръвната захар до качеството на съня.

Това може да доведе до каскада от хормони и здравословни проблеми и разрешаването им не винаги е толкова лесно, като да направим дълбоко вдишване или да се научим да медитираме. Често е необходим цялостен план на хранене, промени в начина на живот и поддържащи добавки, докато тялото се лекува.

 

  1. Подобряване на оралното здраве

Оралното здраве засяга здравето на цялото тяло и 65% от нас имат кървящи венци. Това е така, защото там се намират много кръвоносни съдове и нерви, които преминават от устата до други части на тялото, и така инфекцията в устата може да допринесе за проблеми и на други места в тялото.

Някои добавки и промени в начина на живот ще подпомогнат оралното здраве, а естествените, домашно приготвени продукти могат да помогнат за реминерализиране на зъбите. На мен лично ми допада идеята да си направя собствен реминерализиращ зъбен прах или домашна паста за зъби. А вие какво ще кажете, бихте ли опитали ?

 

  1. Съчетайте тренировката с правилен хранителен режим

Извършването на някакъв вид физическа дейност определено е важно, но тялото и формата на тялото се правят в кухнята, а не в салона. Тоест не може да ядете каквото ви падне и в същото време да си мислите, че понеже тренирате това няма да се отрази зле на вашето тяло. Упражненията не са извинение за ядене на нездравословна храна (дори и на „въглехидрати“ след тренировка).

Докато, кардио тренировката обикновено се препоръчва за отслабване, се оказа, че други упражнения включващи тежести и висока интензивност са по-добри при желание за отслабване, мускулен растеж и подобряване на физиката като цяло (и не, тези упражнения няма да ви направят „едри“ скъпи дами) В действителност, някои от най-ефективните форми на упражнения могат лесно да бъдат направени у дома с минимално оборудване.

 

  1. Почистете дома си без това да ви вреди

Домакинските почистващи препарати са основен източник на токсична експозиция за много хора и това може да бъде огромен проблем, особено при малките деца. Като направите свои собствени почистващи препарати, можете да избегнете химикалите и да спестите много пари.

Аз например съм голям фен на микрофибъра, тъй като е силно абсорбиращ  което го прави много ефективен при събиране и отстраняване на мръсотията от повърхността. Той също така има дълъг живот, когато се използва правилно и се поддържа, и е без власинки. Също така експертите по почистването казват, че в сравнение с памука, микрофибърът е по-добрата опция.

Когато става въпрос за почистване на прозорците например, микрофибърът може да улови мръсотията и да предотврати размазването, както и не оставя власинки след себе си.

 

  1. Прекарвайте колкото се може повече време на слънце

Противно на конвенционалната мъдрост, не всяко излагане на слънце е вредно. Всъщност, въпреки високата употреба на слънцезащитни продукти, раковите заболявания на кожата продължават да се увеличават и повечето случаи на меланом (най-смъртоносната форма на рак на кожата) са на места, които не са редовно изложени на слънце.

Когато човек е на слънце без да се е намазал със слънцезащитен лосион, тялото естествено произвежда витамин D, който се бори срещу много други видове ракови заболявания, а дори и слънцезащитен крем с ниско съдържание на SPF може да предотврати това.

Вместо постоянно да се мажем с най-различни слънцезащитни продукти, може би трябва да подобрим толерантността ни към слънцето. Това може да стане като ядем здравословни храни и разумно се излагаме на слънце. Тоест ако навън температурата е до 25 градуса, можем спокойно да постоим под слънчевите лъчи за известно време, но ако температурата е над 25 градуса, то тогава е по-добре да го избягваме.

Има определени храни и добавки, които могат да работят като вътрешно слънцезащитно средство, за да предотвратят изгарянето и да насърчат производството на витамин D.

 

Това е краят на нашата статия за днес. Дано информацията, която поднесохме да ви е била интересна и най-вече полезна. А по кой път ще поемете, вече вие сами ще изберете!


Автор на статията

Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top