Как да пием любимия фреш, за да извлечем всички ползи от него?
Фитнес моделът Анита Маркова:
“ Пийте фреш с власинките и до 15 минути след приготвяне му. Не съм привърженичка на нашумелите детокс програми с плодове заради приема на голямо количество захари“, споделя създателката на Fit Mama
Във всяко заведение, кафене, ресторант, магазин и бар за здравословно хранене вече се предлагат прясно изцедени фрешове, а все повече хора ги включват в менюто си, защото са вкусни, полезни и са лесен начин за приемане на висококонцентрирани витамини и минерали. В разгара на пролетно-летния сезон фрешовете и смутитата са и правилният избор за утоляване на жажда, вместо да консумирате пакетирани сокове или газирани напитки. Редица специалисти пък препоръчват консумацията на прясно изцедени сокове за няколко дни за изчистване на организма от натрупаните токсини. Фрешовете осигуряват и концентрирана порция микронутриенти, а това ги прави изключително предпочитана напитка от активно спортуващите. Знаем ли обаче кога и как се пият фрешовете и как правилно да си ги приготвим, за да сме здрави и да поддържаме стройна фигура. На този въпрос отговор дава уелнес консултантът и онлайн персонален треньор Анита Маркова, която стои зад проекта за здравословен и балансиран начин на живот Fit Mama.
Самата тя много обича да пие фреш от грейпфрут, а винаги когато седне в заведение, води дебати с обслужващия персонал.
Въпросът ми всеки път е един и същ: „Бихте ли добавили и власинките на плода, когато го приготвяте?” Когато изстискаш сока на плода или си поръчаш фреш в някое заведение, помоли персонала да добави и част от пулпата (власинките), която по принцип всички изхвърлят.
„Може би в началото ще те гледат странно, но това не бива да те притеснява. В началото и аз се притеснявах, но впоследствие разбрах, че аз си плащам за това и собствените ми желания са най-важни“, споделя фитнес моделът и мотиватор. Тя е категорична, че повечето хора пият фреш, но бе власинките, а това е проста захар под формата на сок. Именно във власинките на плодовете се крият полезните съставки. Те съдържат така важните фибри за човешкото тяло, спомагат за доброто храносмилане и ексекреция на веществата.
Що се отнася до нашумелите в последно време детокс програми, включващи консумацията на фрешове, Анита не е привърженичка, ако говорим за хора без здравословни проблеми.
„Не забравяй, че можем да изпием доста голямо количество сок, но в никакъв случай не можем да изядем същото количество изцедени плодове, колкото има в сока“, казва Фит Мама. Тя обяснява, че съществуват детокс програми с по килограм ябълки на ден плюс още доста плодове, което означава приемане на голямо количество захари. В тази връзка нейният съвет е да се наблегне предимно на консумацията на зеленчуци, а плодовете да са само добавка.
Нека съотношението бъде поне 2:1 в полза на зеленчуците, за да държиш под контрол консумацията на прости захари, пояснява Анита.
Другият съвет на консултантката по хранене е прясно изцедените фрешове и смутита да се консумират до 15 минути след изстискването или блендирането, за да може така да се приемат всички полезни витамини и минерали. Анита обяснява, че след блендиране и оставяне на стайна температура за повече от десет минути, смути сокът започва да потъмнява с всяка изминала минута престой в чашата. Това е сигурен знак за окисление и намаляване на качествата му.
Спазвайки тези правила при консумацията на фрешове, те определено ще заредят организма ни с витамини и антиоксиданти, ще допринесат за обменните процеси, както и за разкрасяващите и подмладяващи качества.