Шест причини да отидете да спортувате, дори това да е последното нещо, което искате

За някои хора отиването до фитнес залата се е превърнало в нещо толкова естествено, като взимането на душ или храненето. Но за повечето от нас това е нещо, което се опитваме да правим поне веднъж седмично, и ако направим това да се случи дори и за 30 минути, ние сме изключително горди от себе си.

Ние знаем обичайните причини за това защо трябва да спортуваме, но тези причини много бързо се изпаряват след като сме имали дълъг работен ден и тогава дивана и телевизора изглеждат много по-привлекателни.

Въпреки естествената ни нагласа към почивката (когато тя е възможна), има няколко много добри причини да отидете до фитнес салона, дори  когато нищо не ви се прави.

  1. Вашето тяло ще ви благодари в дългосрочен план

Нашето тяло може да почувства болка (мускулна треска) или тежест веднага след тренировка и вероятно няма да се чувства прекалено добре и по време на самата тренировка. Но физическите упражнения укрепват нашето тяло и го поддържат във форма, за да може то да се пребори лесно с болестите и стреса.

Упражненията не само укрепват нашите мускули, но също така подсилват сърцето, костите и намаляват високото кръвно налягане и не на последно място, телесните мазнини започват да се топят.

Но дори и да нямаме излишни мазнини за премахване, това не означава, че нямаме нужда от спортуване. Както вече споменахме, ползите от движението са важни не само за външния вид, но и за доброто, крепко здраве.

 

  1. Ще помогне в търсенето на партньор

Сексапилните тела привличат повече внимание към себе си – това просто е факт. Харесваме да бъдем около хора със сексапилни тела, оставаме впечатлени от тях, уважаваме ги за това което са постигнали и тайничко им завиждаме и си мечтаем да изглеждаме като тях.

Също така, стегнатото тяло ще ни накара да се чувстваме по-уверени, когато сме в компанията на любимия ни човек и сме облечени в дрехи по тялото, отколкото в любимия ни чифт черни панталони и широка връхна дреха.

Упражненията ни дават повече енергия, за това може да станем и по- социални, понеже ще имаме желание да сме навън с приятели, а не да стоим вкъщи и да мързелуваме. Физическата активност ни дава тяло, в което можем да се чувстваме привлекателни и уверени, а това че получаваме повече енергия и гъвкавост също не е за пренебрегване.

 

  1. Ще се чувствате по-добре

 

По- приятно е усещането когато си тръгваме от фитнеса, отколкото когато сме се запътили натам. Това приятно усещане продължава, защото след тренировка тялото ни освобождава тези известни и така наречени щастливи химикали: ендорфини.

Ендорфините взаимодействат с рецепторите на мозъка  за да намалят чувството за болка, което води до еуфорично и възбуждащо чувство. Защо да пием алкохол, когато тялото ни може да създаде своя собствена химическа смес от еуфория и щастие ?

 

  1. Ще подобри качеството на съня

Много от нас се въртят и обръщат от едната на другата страна, а на други са им нужни и помощни средства за сън или лекарства с рецепта, за да се отпуснат и заспят дълбоко.

Физическата активност от друга страна, мори тялото по естествен път, в резултат на което е налице по-силен и дълбок сън. Направо ще заспите прави, ако сте имали дълъг работен ден и сте решили към него да прибавите малко упражнения. Така, без приема на разни медикаменти, тялото ще успее да си отпочине и да се подготви за следващия ден.

 

  1. Ще сте по- малко стресирани

Понякога дори самото отиване до фитнеса може да е стресиращо. Това си е един цял процес, който включва обличане на дрехи подходящи за спорт, подготвяне на нещата, които ни трябват докато сме там (това може да варира от слушалки с телефон до протеини, които пием преди тренировка). И разбира се, самото ходене до фитнеса само по себе си не е лесна задача, особено ако тепърва предстои палене на колата или хващане на автобус.

Много често хората с наднормено тегло или малко излишни килограми, които са във фитнес залата, се чувстват неудобно и сякаш не на място. Трудно е да не се сравняваш с хората около себе си. Това също може да е малко стресиращо, но в никакъв случай не трябва да ви кара да се чувствате зле, даже напротив трябва да си казвате „Един ден и аз ще изглеждам така“ и сами да се мотивирате.

Въпреки всички тези фактори, ходенето във фитнес залата намалява стреса. Преодоляването на всякакво безпокойство за това, че сте във фитнес залата и не сте във форма, ще бъде възнаградено десетократно, защото ще започнете да се чувствате по-здрави, по-щастливи, по-уверени и по-удовлетворени от самите себе си.

От една страна стресът идва от това, че имаме достатъчно време в ръцете си, за да мислим за проблемите които ни тормозят, а от друга страна идва от нездравословните навици, които ни причиняват физически проблеми, като високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет.

Ходенето до фитнес залата ще отнеме физическия импулс за стрес и ще намали времето, в което позволявате на ума си да влиза от една тревога в друга. И така на свой ред ще откриете усещане за мир и щастие.

 

  1. Ще повдигне самочувствието ви

Редовното посещение на фитнес залата, може да ви отведе една крачка по-близо до носенето на дънките от преди две години, които толкова много харесвате и сте задържали с цел, един ден отново да се поберете в тях. Чувството за това как изглеждате не трябва да бъде подценявано. При много хора, които не харесват външния си вид, се появяват така наречените комплекси, а те от друга страна могат да доведат до психически разстройства или много ниска самооценка.

За съжаление, в днешния материален свят, в който живеем все по често се съди по външния вид. Именно заради това е тази надпревара кой изглежда по-добре и привлича повече внимание. Но това не означава, че трябва да се вманиачавате по външния си вид, а да намерите вътрешния баланс, който ви кара да се чувствате добре. И в крайна сметка ако сте щастливи хора, на кого му пука какво говорят или мислят другите?!

Просто спортувайте за здраве и сила!

А, ако се чудите какво да започнете и точно от каква програма имате нужда, можете да се доверите на уелнес консултанта, персонален треньор и създателка на проекта FIT MAMA – Анита Маркова, за да изготви лично за вас персонализирана тренировъчна програма за вкъщи или във фитнес залата! Вие избирате къде ще се чувствате най-комфортно!


Автор на статията

Здравейте скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получите информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-позитивна насока. Именно заради това е създаден и този сайт – да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот! Вярвам, че ще се наслаждавате на четивата 🙂

Scroll to Top