Бременност и спорт

Бременност и спорт

Отношението към бременната жена като към болна или инвалид изразява криворазбрана загриженост и не е от полза за самата бременна. Когато наистина няма отклонения в здравословното състояние на бъдещата майка, разумната физическа активност поддържа организма в оптимална форма, а това осигурява нормално развитие на бебето.

Всички бременни ли могат да спортуват

Принципно – всички. Изключение правят само дамите, които по една или друга причина карат усложнена бременност.

Има разлика обаче в интензивността на физическата активност при различните жени. Колкото по-трениран е организмът, в толкова по-широк диапазон могат да са тренировките на бременната, макар и все пак редуцирани като натоварване спрямо досегашните. Колкото по-обездвижени сте към момента на зачеването, толкова по-внимателно трябва да подхождате към интензивността на физическата активност, но тя е безусловно необходима.

Защо бременните трябва да спортуват

Схващането, че бъдещата майка трябва повечко да лежи и да си почива, е безнадеждно остаряло. Модерната медицина смята, че физически активните жени карат по-лека бременност, раждат по-лесно и се възстановяват по-лесно. Физическите натоварвания и спортът действат върху техния организъм точно толкова благодатно, колкото върху всеки друг – стига да са правилно дозирани и подбрани.

Ползи от физическата активност за бременните

  • Оптимизира се работата на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Това намалява рисковете от застойни процеси и разширени вени, от повишаване на кръвното и гестационен диабет.

Подобрява се кръвоснабдяването на плацентата и храненето на бебето. Затова допринасят кардио упражненията, ходенето, плуването, бягането и аеробната гимнастика.

  • Заздравяват се мускулите и целият опорно-двигателен апарат – постига се чрез продължителни разходки и изкачване на стълби, чрез бягане, гимнастика, тренировки на велоергометър, плуване. Трябва само да сте с подходящи обувки и облекло.
  • Укрепват коремните мускули и тазовото дъно – за това са предназначени така наречените упражнения на Кегел. Те са лесни и не водят до общо физическо натоварване, могат да се правят буквално навсякъде и основното за ефективността им е постоянството.

Умението да контролирате тазовите мускули ще облекчи раждането, ще намали вероятността от хемороиди и от занижен контрол на пикочния мехур, ще ви помогне бързо да се възстановите.

  • Подобрява се общото психо-физическо състояние и намалява стресът чрез йога и/или пилатес за бременни;
  • Оптимизира се храносмилането и обмяната на веществата и т. н.

Колко и какво да тренирате през бременността

Съвсем естествено е, че дори и да сте професионална спортистка, след забременяването ще трябва да намалите темпото. Задачата не е да постигате зашеметяващи резултати или да отслабвате, а да поддържате организма си в оптимална форма. С напредването на бременността натоварванията ще трябва да намаляват. Задължително е да предупредите треньора си, че сте бременна, а ако сега ще започвате – търсете специалист по трениране на бременни.

За контролиране на интензивността на натоварването е достатъчно да помните, че ако се задъхвате до степен да не можете да говорите, значи сте прекалили – независимо дали сте във фитнеса, на танци или на разходка. Вслушвайте се в тялото си и при най-малкия знак за неблагополучие, умора, болка – спрете веднага.

Вече на няколко пъти споменахме най-подходящите спортове за бременната – ходене, плуване, каране на велоергометър, специални упражнения и гимнастика за бременни, йога и пилатес, бягане – ако сте бягали и до този момент, също упражнения с леки тежести – отново само за тренираните дами.

Необходими са ви минимум 4 пъти седмично по 30 минути физическа активност, съобразена с триместъра и личното ви състояние. Брои се също изкачването и слизането по стълбите, танци, почистване.

За нас е приоритет да ви помогнем да имате красива и лека бременност в очакване на прекрасно, здраво бебе. Обадете ни се!

Scroll to Top