КАК ДА УВЕЛИЧИМ ЛАКТАЦИЯТА И ДА ПОДОБРИМ КЪРМЕНЕТО

Кърменето е едно прекрасно изживяване, което ще сплоти теб и твоето бебче. Но дори това да е най-здравословният и естествен начин да нахраниш детето си, понякога не проработва съвсем гладко от самото начало. Първо трябва да свикнете с новата ситуация. С малко търпение и правилните насоки за кърмене, със сигурност бързо ще преодолеете трудностите. Настани се удобно.Винаги трябва да ти е удобно докато кърмиш. Независимо дали сте на дивана, или лежите в леглото, трябва да се чувстваш комфортно. Възглавниците за кърмене облекчават напрежението върху ръцете и осигуряват упора. Ако предпочиташ да си седнала, може да използваш табуретка, за да повдигнеш краката си по-високо за допълнително удобство.Изпробвай различни пози за кърмене и ги редувай. Това стимулира производството на мляко.Някои кърмачета заспиват само няколко минути след като започнат сучат и не успяват да се нахранят достатъчно. Можеш да поддържаш бебчето си будно като разтриваш гърба му, галиш го по бузките, масажираш крачетата или ушите му.Увери се, че бебето суче еднакво от двете гърди през целия ден, така че в едната гърда не се натрупва твърде много мляко.Слагай по-често бебчето да суче – обикновено до 24 часа производството на мляко се адаптира към засиленото му търсене.Продължителният контакт с кожата стимулира освобождаването на хормоните пролактин и окситоцин, което насърчава производството на мляко.Грижи се за себе си – храни се разнообразно и балансирано, приемай достатъчно течности и намирай време за почивка. Месото задоволява нуждите от витамин В, желязо и цинк. Добри източници на здравословни мастни киселини са мазна морска риба, зехтин и тиквено масло, лен, сусам и тиквени семки. Йодът е от съществено значение за бебетата – използването на йодирана готварска сол осигурява достатъчен прием, но все пак не пресолявай храната. Ако след кърмене все още има мляко в гърдите – изцеждането помага за облекчаване на напрежението и стимулира лактацията. Прави лек масаж на гърдите преди и по време на изцеждане.     Много майки се притесняват за това как да се хранят по време на кърмене. Кои храни са позволени, кои забранени, наистина ли определени храни образуват газове у бебчето или ще раздразнят коремчето му. Най-хубаво е да се храниш здравословно и разнообразно. Така твоето бебе ще опознае различни вкусове чрез млякото отсега и ще може по-лесно да премине към твърда храна по-късно.   Не забравяй да приемаш достатъчно течности, това също насърчава лактацията.  И все пак, ако ти се въртят стотици въпроси – кое е правилно и кое не,  ние създадохме за теб програмата Фит Мама кърми  – https://shop.fitmama.bg/produkt/programa-fitmama-karmi/. Тя ще ти даде отговори и практически решения. Тази програма ще помогне на всяка една жена да не изпада в стресови ситуации, а да е добре подготвена.

Ще ти вдъхне увереност и спокойствие, че имаш една синтезирана информация, която можеш да приложиш на практика, за да си помогнеш от самото начало на кърменето. Чрез Програмата Фит Мама кърми ще се запознаеш с възможни проблеми, които могат да възникнат, какво да очакваш, как да ги познаеш и най-важното – как да се справиш с тях, ако се случат и на теб!

 

Обърни внимание и на нашите шалове за кърмене –  https://shop.fitmama.bg/produkt-kategoriya/shalove-za-karmene/.

Те са направени само от естествени материали и освен красив аксесоар, създават преди всичко комфорт и удобство за теб и твоето бебе. Осигурят едно спокойно кърмене, без да се притесняваш, че някой ще види нещо, което не трябва.

Scroll to Top