Кърменето – предимства за бебето и майката

Кърменето – предимства за бебето и майката

Нормално е да сте несигурни, когато трябва да решите дали да кърмите или не. Вероятно имате много въпроси и ние ще се опитаме да отговорим на основните.

Какво представлява кърмата

Това е млякото, секретирано от майката за изхранване на бебето. Най-напред се отделя коластра. Тя действа като своеобразна пасивна ваксина и прави възможна адаптацията на новороденото към външния свят. След няколко дни слиза зрялото мляко. Протеините, въглехидратите и мазнините в него са от точния вид и в съотношение, необходимо на конкретния етап от развитието на детето. Те са в комплекс с ферментите, нужни за пълноценното им усвояване.

Кърмата съдържа нужните витамини, минерали и микроелементи в подходящата форма и комбинация. В нея се откриват редица фактори, които стимулират растежа и развитието на организма и подкрепят формиращия се бебешки имунитет. Дългогодишните наблюдения показват, че кърмените бебета са с по-здрави и като възрастни.

Въпреки всички усилия адаптираните млека са още далече от наподобяването на кърмата.

Защо да кърмите

Най-малко по три причини:

  • Кърмата е идеална за бебето. Когато то започне да приема твърда храна, кърмата губи хранителните си свойства, но остават съставките, необходими за укрепване и съзряване на имунната система и защитните сили.
  • Сученето предизвиква контракции на матката и стимулира по-бързото ѝ възстановяване. Активира отделянето на окситоцин, който ви прави по-спокойна и намалява риска от следродилна депресия. Кърменето се смята за превенция на рака на гърдата.
  • Кърменето създава по-здрава емоционална връзка между детето и майката.

Бонус е да храните бебето си винаги при поискване, без необходимост от подготовка  и поддръжката на шишета, без успокояване на нетърпеливо плачещото гладно дребосъче, без допълнителни разходи.

Как да се храните, докато кърмите

Кърмачката изразходва около 300 до 500 калории повече. Нужни са допълнителни хранителни вещества, минерали, витамини, биоактивни съставки, които чрез кърмата споделяте с бебчо. Затова в този период не е разумно да спазвате ограничителни диети. Не е нужно и да увеличавате драстично порциона си – чаша мляко, банан, филийка хляб в повече са напълно достатъчни. И много вода.

Промишлено преработените храни, сладкишите, газираните напитки носят много калории и никакви хранителни вещества. По-добре е да ги избягвате. За да е във форма бебето и самата вие, ви е необходимо пълноценно балансирано хранене.

Дали се налага допълнителен прием на витамин D, калций и други хранителни добавки? Консултирайте се с лекаря си. Ние можем да ви помогнем с разработването на най-подходящия за вас хранителен режим.

Какви проблеми възникват при кърмене

Възможно е бебето да разрани зърната ви. С опита и намиране на точната поза нещата ще тръгнат по-гладко. Ползвайте протектори.

Твърде вероятно е в гърдите ви да се задържа кърма, те да се напрегнат, да станат болезнени. Случва се, защото новороденото не успява да ги изсуква, а организмът ви още не е регулирал производството на мляко.  Помагат масажи, студени компреси, топла баня преди кърмене. Когато се напаснете с бебчо около втория месец, гърдите ви ще станат по-меки, а кърменето – лесно и приятно. При нужда се изцеждайте – ръчно или с помпа.

През първите месеци е възможно протичане на кърма. Носете подложки, за да избегнете притеснителните мокри петна по дрехата.

Когато гърдите са твърди, оточни и болят, може би правите мастит. Инфекциозното възпаление се характеризира с температура, треска, симптоми като при вирусно заболяване. Необходимо е спешно да потърсите лекар.

Кърменето е възможност за близост, каквато няма да имате никога повече. Възползвайте се!

 

Scroll to Top