Колаген – връзката между бръчките и целулита

Думата колаген произлиза от гръцката дума kólla (лепило – нещо, което държи всичко заедно) и е структурен протеин. Като част от съединителната тъкан, той държи структурите на тялото ни заедно. С дял над 30% колагенът е най-често срещаният протеин в човешкото тяло. Присъства навсякъде – във връзки, сухожилия, хрущяли, кости, кръвоносни съдове, мускулна и съединителна тъкан и, разбира се, в кожата. Заедно с еластичните влакна той се разтяга, за да образува мрежеста структура, която може да се определи като вътрешния „корсет“ на кожата. Този поддържащ „корсет“ гарантира еластичността и гъвкавостта на кожата. В човешкото тяло има общо 28 различни вида колаген, които се различават по своя състав, структура и функция.  Най-често срещаните типове са I, II и III. Колаген тип I – обикновено се среща в кожата, костите, органите, сухожилията, роговицата и фасцията.  Колаген тип II – намира се в хрущялните тъкани. Колаген тип III – основният компонент на кожата, белите дробове и стените на кръвоносните съдове. За какво е полезен колагенът? *Кожа.Има за цел да смекчи първите бръчки и да подобри тонуса и еластичността на кожата. Колагенът (тип I и тип III) е основният компонент на нашата кожа. Заедно с еластина, колагенът образува поддържащия „корсет“, който придава здравина и еластичност на нашата кожа и подлежащата съединителна тъкан. В допълнение, колагеновите влакна омекотяват кожата отвътре, благодарение на способността си да се свързват водата.След 25-годишна възраст производство на колаген в организма се забавя. Кожата става отпусната, дехидратирана и започват да се появяват бръчки. Точно тук идват колагеновите препарати, които специално доставят хранителни вещества и така укрепват структурата на колагена. Клинични проучвания потвърждават, че целенасоченото снабдяване с колаген може да намали видимите признаци на естественото стареене на кожата. Приемът на 10g хидролизиран колаген на ден в продължение на 12 седмици може да намали с до 35% бръчките.  *Целулит.Целулитът, както и стриите, се образуват, когато колагеновите и еластиновите влакна отслабнат и тялото естествено започва да произвежда по-малко колаген. Така кожата започва да губи своята еластичност, става по-тънка и мазнините много по-лесно преминават към повърхността. Така целулитът и стриите започват да се образуват по кожата. Това най-често става след рязка загуба или покачване на теглото.Колагенът потенциално може да стегне съединителната тъкан и реално да намали така наречената „портокалова кожа“.В програмата http://shop.fitmama.bg/produkt/25-хака-срещу-целулита-антицелулитно-м/ сме описали още 25 доказани начина за справяне и предотвратяване на целулита! Възползвай се и се освободи от дразнещите дефекти по кожата.  *Мускули.

Важно е да се знае, че запазването на мускулната маса през годините е от решаващо значение, тъй като помага за добра и правилна поза на тялото, здравето на костите и изгаря повече калории. Редовното приемане на хидролизиран колаген ускорява регенерацията и намалява възпалението в мускулите; подсилва здравето на ставите и намалява дискомфорта при по-сериозно натоварване; спомага за поддържането на азотния баланс – смята се, че това е идеално състояние за постигане на мускулен растеж; консумиран преди и след тренировка, колагенът помага да се поддържа и възстановява белтъчното съдържание на мускулите. Колагенните пептиди, които се състоят от 20% глицин и 8% аргинин, могат да подпомогнат синтеза на креатин в организма, което пък спомага за подобряване на ефективността по време упражнения и така се увеличава телесната маса и намалява процентът телесни мазнини.

 

За да си набавим колаген, може да включим в менюто си храни като: хрущяли и сухожилия от говеждо и свинско месо, сьомга, яйца, авокадо, ядки, зеленолистни зеленчуци, желатин, костен бульон. Както и като хранителна добавка – колаген хидролизат, който се усвоява много бързо от организма.

Важно е да знаем, че за производството на колаген, ключова роля има витамин С, затова е хубаво да бъдат приемани заедно.

В заключение – колагенът е един от най-важните компоненти на нашето тяло, тъй като ни осигурява тонус, еластичност и стабилност.

 

И един любопитен факт: един грам колаген е по-силен от един грам стомана!

Scroll to Top