Особености на отслабването – как да отслабнем трайно

Особености на отслабването – как да отслабнем трайно

Отслабването и борбата с наднорменото тегло е ежедневие за мнозина. Обуславят ги не само желанието за по-добър външен вид, но и чисто здравословни проблеми. Процесът е труден, с променлив характер и често с разочароващи резултати в дългосрочен план.

Успешният траен контрол върху теглото не се постига с еднократни по-кратки или по-продължителни диети. Той е резултат на внимателно обмислена стратегия и изисква определено поведение, определен начин на живот.  А за тях пък е необходимо да отчитате някои особености на отслабването като намеса във функционирането и състоянието на тялото.

Отслабването трябва да е бавно

Бързото отслабване се случва само ако поставите организма си в състояние на тотален калориен недостиг. Така наистина го принуждавате да използва интензивно мастните си запаси и килограмите се топят с дни. Но тоталният калориен недостиг означава и тотален недостиг на хранителни вещества. Топят се мазнините, но и мускулите. Разстройват се обменните и възстановителни процеси, хормоналният баланс, работата на всички жизнени системи. Преразтегната кожа не успява да реагира и увисва грозно. Щом спрете диетата, тялото ви бърза да възстанови максимално загубеното тегло и дори се презапасява, за да се подсигури за следващата оскъдица на храна.

Когато работите сами и липсват контролът и съветите на добре подготвен и отговорен специалист, без опасност за здравето си можете да намалите дневния прием на калории с около ¼ (25%) от оптималния.

Ако сте жена на средна възраст с работа на бюро и ниска физическа активност, според теглото и ръста необходимите ви калории на ден са около 1800. 

Една четвърт от тях са 450.

Грам мазнина освобождава 9 калории.

При калориен недостиг от 450 калории ще изгорите 50 г. мазнина от запасите.

За една седмица ще свалите 350 г, а за един месец – 1,400 кг.

За една година – 16,800 кг.

Когато не ви е необходимо да свалите толкова много килограми, като достигнете желаното тегло, коригирайте постепенно калорийния прием до оптималния.

Разбира се, ако към момента приемате много повече калории, то и намалението им ще е по-голямо, а с това и скоростта на губене на тегло.

Контролът на теглото трябва да е постоянен

Когато излишните килограми се стопят, човек се успокоява и се връща към предишния си начин на хранене. Това неминуемо отново води до трупане на тегло. И той отново започва да мисли за отслабване. Но колкото по-често принуждавате тялото си да отслабва, толкова повече защити изработва то и толкова по-трудно се разделя с килограмите.

Щом държите на благополучието и външния си вид, трябва да промените навиците си. Програмата, която ще ви позволи да намалите килограмите, без да застрашавате здравето си, трябва да се превърне в начин на живот. Разбира се, калорийната рестрикция ще отпадне, когато постигнете желаното тегло. Но в никакъв случай не бива да надхвърляте необходимия ви калориен прием – особено при ниска физическа активност.

Смятате, че броенето и изчисляването на калории не е за вас? Обърнете се към специалист, който ще ви изработи меню. С времето подходящото количество и вид храна се превръща в навик и наистина няма да ви се налага да броите калориите си. При нужда можете да приемате и някои хранителни добавки.

Устойчивите навици се формират (според съвременните проучвания) за около 60 дни, плюс-минус около един месец за различните хора. Ще рече, че ако стиснете зъби за около два месеца и всеки ден стриктно се придържате към хранителната си програма, после консумацията на здравословна храна ще стане навик и няма да изпитвате болезнена нужда от junk food и сладичко.

Какво още е важно за постигане на добра форма и поддържането ѝ и какво означава „рекомпозиране на тялото“ ще ви разкажем в следващата част на статията.

Scroll to Top