Отслабване или рекомпозиране на тялото

Отслабване или рекомпозиране на тялото

В първата част на статията говорихме за основните специфики на трайното отслабване. Сега продължаваме с нещо много важно за успеха.

Задължително е да изясните за себе си какво искате – просто да свалите едни килограми, или да изглеждате по-добре. Двете неща са различни, колкото различни са стегнатата, добре оформена фигура и кльощавата, с отпуснати телеса. В този смисъл все по-голяма популярност набира така наречената рекомпозиция на тялото.

Какво е рекомпозиране на тялото

Това е процес на преоформяне на фигурата, при който се променя самият състав на тялото – топят се телесните мазнини и се увеличава мускулната маса. Резултатът е стегната фигура с подчертани форми, нарастване на физическата сила и издръжливост и подобряване на основните биохимични показатели на организма. Така че рекомпозицията на тялото е много повече от просто отслабване и резултатите съответно са много по-значими и по-трайни.

За постигането ѝ е необходимо да следвате програма за физическа активност и хранене, която цели едновременното топене на мастните запаси и нарастване на мускулите. Важни са не само постоянните тренировки, но и пълноценното хранене с добро присъствие на протеини в менюто. Има смисъл да си поставяте за цел рекомпозиране на тялото, само ако сте готови да промените начина си на живот и не просто да говорите за здравословно живеене, но и да го прилагате.

Резултат на рекомпозиция са всички онези впечатляващи разлики от снимките „преди“ и „след“, които пораждат у вас неистов копнеж да успеете.

Всъщност – тук трябва да споменем нещо, което на пръв поглед звучи парадоксално – добре изглеждащото ви, стегнато и здраво тяло може да тежи дори малко повече от преди – когато беше отпуснато и не особено приятно за гледане. Обяснението е, че мускулите тежат повече от мастната тъкан.

Мерете обиколките, не килограмите

Това е едно от основните правила при преоформяне на фигурата. Не че килограмите не са важни, но кантарът дава много по-малко информация. Примерно, дори когато губите тегло, не става ясно дали губите мазнини или мускули, нито дали общата ви визия печели с нещо.

Намаляването на обиколките със сигурност показва стягане на тялото, а това означава по-функционални и мощни мускули и по-малко сланинка. Ако въпреки променящата се фигура, теглото ви притеснява, мерете мастната тъкан – намаляващата мастна тъкан е много по-сигурен и по-добър знак от намаляващото общо тегло. 

Мерят се обиколката на бедрото, обиколката на талията, на ръцете. Или просто се следят оширочаващите дрехи.

Как да познаете, че сте постигнали оптималното тегло

Когато решавате да отслабнете, защото искате да изглеждате добре, или защото искате да сте по-здрави, определете ясно целите си. Те трябва да са измерими, за да знаете на всеки етап колко сте се приближили до тях. Нужно е също да са реалистични. Ако сте на 40 и ви се ще да се пъхнете отново в дънките от гимназията – няма как да стане. Проверете нормалното тегло за годините и ръста си и се стремете към него.

В процеса на отслабване е много важно да знаете къде да спрете. Този момент повечето хора разпознават по нарасналата енергия, усещането за лекота, увереността, задоволството от външния вид, комплиментите. Ако вече сте под оптималното за годините и ръста ви тегло, но продължавате да се смятате за твърде пълни, внимавайте. Това може да е знак за хранително разстройство.

Борбата с килограмите е от тези, които се водят цял живот. Ако вече сте загубили първия рунд и сте с наднормено тегло, не си позволявайте да губите следващите! От това зависи здравето ви и качеството ви на живот. А ако имате нужда от съвет и помощ, нашата ФИТ МАМА – Анита Маркова, е на разположение за всяка една от вас.

Scroll to Top